Bursa
Parçalı Bulutlu
13.1°
Başka Gazete
Selin Şentürk
Selin Şentürk
selinsntrkk03@gmail.com

Kendi kültürüne yabancılaşmak

2023.06.11 08:44 Son Güncellenme: 2023.06.11 08:44

Gelişen yeni düzen ve internetle hepimiz dünyaya açıldık. Artık bir Avrupalı ya da bir Asyalının yeme içme kültürüne, düğününe, cenazesine yabancı değiliz.

Her ülkeden dizi izliyor, her ülkenin inançlarını, yaşam tarzını, mitolojisini biliyoruz. Peki ya bizim yüzyıllardır yanımızda taşıdığımız geleneklerimiz, ritüellerimiz, inançlarımız hakkında ne kadar şey biliyoruz?

Biz kendimizi ne kadar tanıyoruz?

Yunan mitolojisi dendiğinde hepimiz Zeus'u Hera'yı, Hades'i biliyoruz. Peki kaçımız Ülgen'i Erlik'i Umay Ana'yı biliyoruz?

Tanıştığımız biri Zeus'u bilmediğinde şaşırıyor ancak Ülgen'i bilmediğinde garipsemiyoruz bile. Oysa bunlar bizim kültürümüzün bir parçası değil mi?

Pegasus'u biliyoruz peki Türklerin uçan kanatlı atı Tulpar'ı neden hiçbirimiz bilmiyoruz?

Yeni doğum yapan kadınların başına kırmızı kurdele bağlıyoruz ancak Albıs'ı bilmiyoruz.

Senelerdir yaptığımız ritüellerin kökenini neden hiç sorgulamıyoruz?

Mezarlarımıza selvi ağaçları dikiyoruz. Bu uzunluğuyla bilinen ağacı eski Türklerin ölen kişinin ruhunun gökyüzüne yakın olmasını istedikleri, öteki dünyaya geçişin kolaylaşması için diktiğini kaçımız biliyoruz?

Hep bizden öncekilerin daha geri, daha gelişmemiş olduklarını düşünüyoruz ancak tabiatla bir oldukları, suyu, ağacı, toprağı kutsal sayıp asla zarar vermeme medeniyetini göstermelerini umursamıyoruz.

Doğanın sesini dinleyip yaptıkları ilaçları,elleriyle dağıttıkları şifayı görmezlikten geliyoruz.

Bugün çoğumuz, başımıza gelmesini istemediğimiz bir olay karşısında hızla tahtaya vurup neden yaptığımızı bile bilmezken o insanlar bunu gerçekleştirirken neden yaptıklarını çok iyi biliyorlar, geleneklerine sahip çıkıyorlardı.

Bizim de artık şapkamızı önümüze alıp düşünmemiz gerek.

Bize verileni kabul etmek yerine araştırmak, sorgulamak, başka kültürleri benimsemek değil kendininkine sahip çıkma vaktimiz geldi.

Günümüzde ise artık bilinçlenen, araştıran, kendi kökenini göz ardı etmeyen insanlar görmek ne kadar büyük bir lütuf haline geldi.

Bu her şeyin elimizin altında olduğu yeni dünya düzeninde herkesi araştırmaya davet ediyor ve içinde yaşadığı kültüre yabancılaşmamasını diliyorum.