Bursa
Açık
Başka Gazete
Onuralp Özalp
Onuralp Özalp
oonuralpozalp@gmail.com

Osmangazi ve Yıldırım'ın analizi...

2024.04.03 09:22 Son Güncellenme: 2024.04.03 09:33

Bu hafta ilçe ilçe seçim analizlerimi sizinle paylaşmak istiyorum...

Bugün, Osmangazi ve Yıldırım'ı konuşacağız...

***

Önce Osmangazi...

Belediye olduğundan beri ilk defa Cumhuriyet Halk Partisi kazandı belediyeyi...

Üstelik daha önce iki defa mevcut başkana karşı kaybeden Erkan Aydın'la kazandı Osmangazi'yi.

Bu konu hakkında, 17 Ekim 2023 tarihinde yazdığım yazıyı hatırlatmak isterim. Okumak için burayı tıklayabilirsiniz.

Dediğim gibi...

2 defa kaybetmek, 3'ncünün de kaybedileceği anlamına gelmiyor.

Zira karşısında 3 dönem boyunca Belediye Başkanı olarak görev yapan Mustafa Dündar vardı. Ve Mustafa Dündar, o dönem Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olmak istediğini belli ediyordu.

Fakat Erkan Aydın'ın CHP'nin adayı olarak gösterilmesinin ardından Mustafa Dündar'da tekrar AK Parti'nin Osmangazi Belediye Başkanı adayı olarak gösterilmişti.

Biz de Erkan Aydın'a sormuştuk...

"Osmangazi bu defa Erkan Aydın diyecek mi?"

Ve sonuç ortada.

Erkan Aydın'ın tekrar Osmangazi Belediye Başkanı adayı olarak örgütle uyumlu bir şekilde çalışması başarıyı da beraberinde getirdi. Bir önceki seçimde yapılan hatalar yapılmadı.

Erkan Aydın da, Mustafa Bozbey gibi çok öncesinden hazırdı bu göreve. Ve istediğini aldı...

***

Mustafa Dündar'a gelecek olursak...

Recep Altepe'nin ardından Osmangazi Belediye Başkanı oldu. 1 değil, 2 değil tam 3 dönem Osmangazililerden destek aldı...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mustafa Dündar'a 4'ncü kez şans verdi. Çıraklık, kalfalık ve ustalık unvanlarından sonra, yeni bir unvan daha bahşedilmesi için 'başüstatlık' kelimesi kullanılmaya başlandı.

Aslında rehavetin açık bir göstergesiydi bu!..

Artık tıkanan sistemin de açılması gerekiyordu.

Ve Osmangazi kararını bu defa Erkan Aydın'dan yana kullandı.

Üstelik AK Parti'nin "Yeniden Refah Partisi bizim oyumuzu böldü" bahanesine de sığınmasına gerek yok. Çünkü, YRP'nin aldığı oy oranı ile AK Parti'nin aldığı oy oranının toplamı Erkan Aydın'ın aldığı oy oranına yetişmiyor.

***

Suriyelilerin çok olduğu Çarşamba-Altıparmak bölgesinin Osmangazililere ne kadar sıkıntı olduğunu hepimiz biliyoruz. Politikasını tamamen bunun üzerine kuran Zafer Partisi ve adayı İbrahim Tugay Ateş, büyük bir etki yaratamamış. Yine aynı politika üzerinden ilçede belediye başkanlığına İYİ Parti'den aday olan Emekli Albay Orkun Özeller de, Zafer Partisi'nden daha düşük oy aldı.

Geçmişi düşündüğümüzde, öngörümüzün tekrar hayat bulduğunu görüyoruz. İYİ Parti ile CHP seçmeni sessiz bir ittifak yaptı... İYİ Parti Osmangazi'de kendi üye sayısından bile daha düşük oy aldığına göre, İYİ Parti seçmeni elbette CHP'ye oy vermiş...

***

Yıldırım'a gelecek olursak...

Oktay Yılmaz ikinci dönemi için seçmenden onay aldı.

Ancak yine de oyların büyük bir çoğunluğunu kaybetti.

2019'da Cumhur İttifakı olarak girilen seçimde yüzde 56'yla seçimi kazanan Oktay Yılmaz, 2024'te yine Cumhur İttifakı ile girdiği seçimde oylarını yüzde 44'e kadar düşürdü. AK Parti'nin oylarının düşmesindeki en büyük etkenlerden birinin Yeniden Refah Partisi olduğunu söylesek yanılmış olmayız herhalde.

Cumhuriyet Halk Partisi ise farklı bir stratejiyle seçmeninin karşısına çıktı. Mehmet Önder Mutlu'yla seçime giren CHP, ittifaksız olarak yüzde 34,51 oranında oy almayı başardı. Bir önceki seçimde Özgür Erdursun, Millet İttifakı'nın adayı olarak seçime girmiş ve yüzde 38 alabilmişti.

Yıldırım'da sürprizi ise önce İYİ Parti'den Belediye Başkanı aday adayı olan, ancak aday gösterilmemesinin ardından kendisinin yok sayıldığını iddia ederek istifa eden ve Zafer Partisi'ne geçerek Yıldırım Belediye Başkanı ilan edilen 'Yetiş Ferit' lakaplı, Ferit Gürsoy yaptı. Gürsoy, Zafer Partisi'ne yüzde 4,5 oranında oy kazandırmayı başardı. İstifa ettiği İYİ Parti ise, Ferit Gürsoy'un yerine gösterdiği Ayhan Özbek'le ancak yüzde 2,30 oy alabildi.

***

Yıldırım için buradan çıkarılacak sonuç şudur:

AK Parti'nin oyları genel havaya bağlı olarak eriyor. Cumhuriyet Halk Partisi doğru bir adayla seçime gidiyor. Yeniden Refah Partisi alternatif olduğunu gösteriyor, İYİ Parti elindekilerin kıymetini bilmeden dışarıdan aday arayışına girip yanlış hamlede bulunuyor, Zafer Partisi fırsatı değerlendiriyor...

Yıldırım karma karışık bir halde!..

Bakalım önümüzdeki 5 yılı kim daha iyi değerlendirecek...

---------

İYİ PARTİ ORHANELİ VE KELES'TE NEDEN KAYBETTİ?

Dün "İYİ Parti oy kaybederken, 2 belediye kazandı" başlıklı yazımın yayınlanmasının ardından İYİ Parti Bursa İl Başkanı Mehmet Hasanoğlu aradı.

Orhaneli ve Keles'te neden kaybettiklerini anlatı.

Söylediklerine göre, Orhaneli'nde de Keles'te de seçimi etkileyebilecek kadar geçersiz oy varmış.

Hasanoğlu, "Onuralp, Orhaneli'nde herhalde vatandaşlar ilk defa pusulalarda farklı partilere oy veriyordu. Yaş ortalamasına baktığımızda da bunu anlamak çok doğal... Seçimde 3 pusula verildi seçmene. Orhaneli'nde yaklaşık 1000 oy geçersiz sayıldı. Çünkü, vatandaş aynı pusulada hem İYİ Parti amblemine hem de CHP amblemine basmış mührü. Bazısı karıştırdığı için tüm pusulalarda bu şekilde basmış. Halbuki anlıyoruz ki, o seçmenler aslında Büyükşehir'de Sayın Mustafa Bozbey'e vermek istemiş, ilçede Mümtaz Aslan'a... Ama ne yazık ki, bu şekilde olan yüzlerce oy var. Orhaneli'nde de Keles'te de bu yüzden kaybettik maalesef" dedi...