Bursa
Açık
12.2°
Başka Gazete
Onuralp Özalp
Onuralp Özalp
oonuralpozalp@gmail.com

İYİ Parti oy kaybederken, 2 belediye kazandı!

2024.04.02 09:01 Son Güncellenme: 2024.04.02 09:01

İttifak yapmayarak hem kayıp hem de kazanç sağlayan tek parti İYİ Parti...

***

İYİ Parti'nin seçim öncesinde iddialı olduğu 5-6 ilçe vardı.

Sırasıyla yazayım...

Orhangazi, Keles, Yenişehir, Karacabey, İznik ve Mustafakemalpaşa...

En çok şaşkınlık veren ve hayal kırıklığına uğratan ilçe Orhaneli oldu. Tüm kamuoyu anketleri ve saha Orhaneli'nde Mümtaz Aslan'ın belediye başkanı olduğunu gösteriyordu. Seçim çalışmasını öylesine düzenli ve doğru bir şekilde yönetti ki, "İYİ Parti bu seçimde Orhaneli'yi alamazsa hiçbir seçimde alamaz" algısı bile oluştu.

Mümtaz Aslan, merkezde ve birçok köyde önde de çıktı aslında ama çok büyük fark atamadığı için, kırsal mahallelerden gelen oylarla AK Parti kazandı.

Bir diğer dağ ilçesinde ise İsmail Yeni en güçlü adaylardan biri olarak gösteriliyordu. Mümtaz Aslan kadar olmasa da Keles'te de İYİ Parti'ye kazandırabilecek adaylardan biriydi. Ancak, Keles de olmayan ilçelerden.

Bu iki dağ ilçesindeki sonuçlar bize gösterdi ki, AK Parti artık tek başına siyaset yapacak alanı kaybetti.

***

Bu yazımda Yenişehir'e ayrı bir yer ayırmak istiyorum.

Çünkü, benden başka hiç kimse Yenişehir'de Ercan Özel'in belediye başkanlığını kazanabileceğini düşünmüyordu.

Hatta öyle ki, CHP'yle ittifak yapmadığından dolayı şansının hiç olmadığını, yüzde 3-5 oy anca alabileceğini söyleyen bile vardı.

Kamuoyu anketlerinde ise, CHP'nin adayı Sadi Aktaş'ın bile arkasında çıkıyordu.

Fakat bilmedikleri bir şey vardı.

Yenişehir'de Ercan Özel, halkla iç içe geçmişti artık. Sadece aday olarak değil, arkadaş olarak da birlikteydi. 2022'den beri kendisiyle tanışıyorum, defalarca Yenişehir'e gittim. Birçoğunda haberi olmadan kendisi hakkında esnafla ve vatandaşla konuştum. Her biri Ercan Özel'e karşı farklı bir ilgi duyuyordu. AK Partilisi de CHP'lisi de Saadet Partilisi de bu sefer Ercan Özel'e oy vereceklerini söylüyordu, daha 2022 yılında...

Özel, İlçe Başkanı olarak, her zaman Yenişehir halkının yanında yer aldı. Onu zaman zaman Kirazlıyayla'da çevre mücadelesi verirken gördük, Marmaracık'ta hak mücadelesi verirken gördük, merkezde çarşının üstünün kapatılması mücadelesi verirken gördük. Mevsimlik işçilerin daha insancıl şartlarda yaşaması için, biberiyle ünlü ilçenin harabeye dönen biber pazarının canlanması için proje üretti. Yenişehir gençlerinin başka ilçelere çalışmak için gitmesinin önüne geçmek için mücadele yürüttü. Ve daha bir sürü şey yaptı bu süreçte....

Ama dedik ya en önemlisi halka dokundu. Her gün başka bir kahvehanede, başka bir dernekte, başka bir düğünde, cenazede yerini aldı.

Yenişehir'in sorunlarını meclis ve ülke gündemine taşımayı bildi.

Yenişehir Belediye Başkanı adaylığı açıklandığı ilk günden itibaren sadece kendisi değil, kendisine inanan herkesle birlikte çalışmaya başladı.

Ve kazandı...

Yenişehir'e Ankara'dan dayatılan adaya karşı kazandı.

5 yıl boyunca belediye binasından çıkmayan adaya karşı kazandı.

Halkından çok kendisini düşünen bir adaya karşı kazandı.

Yani...

Ercan Özel kazandı!..

Zor olsa da kazanmasını bildi...

***

İYİ Parti Karacacey İlçe Başkanı olarak görev yapan Fatih Karabatı, görev süresi boyunca sert muhalefet yaptı Belediye Başkanı Ali Özkan'a karşı.

Bunun için fırsat da vardı.

Hemen hemen her konuda kamuoyunu bilgilendirmeye çalıştı.

Karacabey'in sesini Bursa'ya ve ulusala duyurmayı başardı.

Bunun karşılığında da vatandaşın sevgi ve saygısını kazandı.

Belediye Başkanı aday adayı oldu. Rakipleri de vardı...

Ancak, 29 Kasım'da Genel Başkan Meral Akşener, TBMM'deki grup konuşmasında Fatih Karabatı'nın elini kaldırdı.

İlçe de en erken açıklanan belediye başkanı adayı olarak çalışmalara başladı.

Cumhuriyet Halk Partisi'ndeki çalkantılı aday belirleme sürecine ek olarak, AK Parti'nin tekrar Ali Özkan'ı aday olarak belirlemesi, Fatih Karabatı'nın güçlü olan elini daha da güçlendirdi diyebiliriz.

Ali Özkan belediye başkanlığının son döneminde oldukça yıpranmıştı. Bu süreçte yıprandığını fark eden Ali Özkan, çok daha fazla gerildi. Ve süreci yönetemedi, hataya sürüklendi.

Sonuçlara baktığımızda, Fatih Karabatı Belediye Başkanlığını kazansa da belediye meclis üyeleri seçiminde AK Parti birinci sırayı almış oldu.

***

İznik'te Av. Mustafa Küçük'le de iddiasını ortaya koymuştu İYİ Parti.

İznik için en doğru adaydı.

Avukat, çiftçi, sivil toplum kuruluşları üyesi...

Birçok unvanı vardı yani Mustafa Küçük'ün...

Ancak, beklenen oyu alamadı.

Mevcut Belediye Başkanı Mehmet Kağan Usta, CHP'nin adayı Ayhan Özer ve Yeniden Refah Partisi'nin adayı Zeynel Turan'ın ardından yüzde 18 oy oranıyla dördüncü oldu...

***

Ve Mustafakemalpaşa...

2019'da Şükrü Erdem ile kazanmaya çok yaklaşmıştı İYİ Parti.

Bu seçim döneminde de yine Şükrü Erdem'le seçime gitmeyi ve kazanmayı umut ediyordu. Ancak, İYİ Parti önce Şükrü Erdem'in istifasıyla sarsıldı.

İsa Söğüt'ün belediye başkanı adayı olmasının ardından yeniden yeşeren umutlar, Şükrü Erdem'in CHP'den Belediye Başkanı adayı olmasıyla tekrar söndü.

Cumhur İttifakı kararı gereği, Milliyetçi Hareket Partisi'nin adayı Ahmet Beygirci'nin ilçede kazanacağı düşünülüyordu.

Lakin, Mustafakemalpaşa halkı, 2019'da Şükrü Erdem'e çok az farkla vermediği yetkiyi, 2024'te büyük bir farkla vermişti...

***

İYİ Parti, büyük bir oy kaybetmiş olsa da iki belediyeyi kazanmayı bildi.

Yani...

Bu durumu ben İYİ Parti açısından kayıp olarak okumuyorum.

Evet, belki diğer ilçelerde çok büyük bir varlık gösteremedi ama yine de artık Bursa'da 2 belediyenin gücünü eline almış oldu.

Her zaman söylenildiği gibi, 'İYİ Belediyecilik' sloganını hayata geçirebilmek için iki önemli fırsat var önlerinde. Biri doğuda diğeri batıda.

Bu iki belediye ne kadar başarılı olursa, İYİ Parti'nin devamlılığı da o kadar önemli olacaktır.