Bursa
Parçalı Bulutlu
18.8°
Başka Gazete
Onuralp Özalp
Onuralp Özalp
oonuralpozalp@gmail.com

Bursa'da seçmen ittifakı oluştu...

2024.04.01 13:31 Son Güncellenme: 2024.04.01 13:31

Yerel seçimlerde adaylar pazarlıkla Ankara'daki masalarda belirlenmez. Belirlense de belirlenmese de seçmen kendi adayını da kendi ittifakını yapar...

14-28 Mayıs 2023 seçimlerinden sonra darmaduman olan Millet İttifakı'nın 31 Mart'ta başarı gösterebileceği düşünülmüyordu.

Ama o gün de dediğim gibi, millet kendi ittifakını kurdu...

İttifakın en güzel örneğini ise Bursa gösterdi...

İlçe belediyelerinde hangi partiye oy verirse versin, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı pusulasında 'evet' mührü, Mustafa Bozbey'e basıldı.

10 yıl öncesinde dönsek Bursa Büyükşehir Belediyesi'ni CHP kiminle kazanır diye sorsak, cevap yine Mustafa Bozbey olurdu.

Ama yine de Mustafa Bozbey'in seçimi kazanmayı hak etmesi kadar, rakiplerine olan tepki de etkiliydi.

Alinur Aktaş'ın başarılı bir belediye başkanlığı süreci yönetmediğini tüm AK Partililer biliyordu, hatta dile getiriyordu ama yine de Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'da Alinur Aktaş'la devam kararı vererek elini kaldırmıştı...

Yeniden Refah Partisi Sedat Yalçın, kazanamayacağını biliyordu ama sürpriz olmasını bekliyordu. Öyle bir oy oranı aldı ki, "AK Parti Bursa'da Yeniden Refah Partisi yüzünden kaybetti" bile diyemez. Yeniden Refah Partisi'ne verilen oylarla AK Parti'ye verilen oyların toplamı Mustafa Bozbey'e verilen oylara yetişmiyor bile...

İYİ Parti'de en doğru aday Selçuk Türkoğlu'ydu... Gönül rahatlığıyla partililer "Seni milletvekili olarak görmeye devam etmek istiyoruz" diyerek Mustafa Bozbey'e oy verdi.

***

Cumhuriyet Halk Partisi'nin yönettiği 3 ilçede belediye başkanı adayı değişti. Eğer değişmeseydi sonuç farklı olur muydu?

Bence olurdu...

Yenilenen isimlerle CHP oylarını arttırdı. Mudanya, Nilüfer ve Gemlik'te resmi olmayan ittifak yeniden kuruldu.

Gerçi Nilüfer ve Gemlik'te İYİ Parti'nin belediye başkanı adayları zayıftı ama Mudanya'da durum farklıydı. Mudanya adayı Erol Demirhisar, Belediye Başkanlığı'nda yaşa takıldı...

Mustafakemalpaşa'da CHP adayı Şükrü Erdem'in kazanacağı çok önceden belliydi. Hatta, Cumhur İttifakı burada seçime MHP'yle girmeye karar verdiği gün bu durum daha da tescillendi. Bir önceki dönem Mustafakemalpaşa'da seçimi çok az bir farkla kaybeden Şükrü Erdem, bu sefer CHP'den aday oldu ve CHP'nin yanı sıra, İYİ Parti ve AK Partili seçmenden de oy alarak açık ara farkla seçimi kazandı.

AK Parti'nin Bursa'daki kalelerinin temel taşı olan 4 dağ ilçesinden birinde CHP'li başkan kazandı. Beni en çok şaşırtan da bu oldu. Harmancık'ta Haşim Arıkan seçimi kazandı.

Ve 'Bu defa Erkan Aydın' sloganıyla seçime giren Erkan Aydın, Bursa'nın en büyük ilçesi olan Osmangazi'de seçimi kazanan isim oldu.

Üstelik en 3 dönemdir belediye başkanlığı koltuğunda oturan Mustafa Dündar'a 9 puan kadar fark atmayı da başardı.

Osmangazililer, Mustafa Dündar'a 'başüstatlık' unvanını layık görmedi anlaşılan...

"Erkan Aydın, 2 defa kaybetti. Şimdi neden onu aday gösteriyorlar" laflarını adeta çiğnedi geçti. Üstelik ittifak olmadan alınan bu zafer Erkan Aydın'ın ve CHP Osmangazi örgütünün uyumlu çalışmasının bir neticesi olarak karşımızda duruyor.

***

Bu seçimde en fazla oy kaybını İYİ Parti yaşadı.

Ancak buna rağmen 2 belediyede seçimi kazanmayı bildi.

Hadi onlara bakalım...

***

Hiç kimse kazanacağına inanmıyordu.

Ama ben biliyordum.

2 yıl önceden biliyorum.

Yenişehir'de Ercan Özel'e çok büyük bir ilgi vardı.

Yenişehir seçim analizi yaptığımızda daha fazla değineceğim ama şu kadarını söyleyeyim ki, ne olursa olsun Ercan Özel, bu seçimi kazanmayı hak etmişti.

Yenişehir halkı, Ankara'da verilen karara karşı kendi adayını belediye başkanı yapmış oldu.

Ve...

Kazanması en muhtemel adaylardan biriydi. Ancak yine ona da şans verilmiyordu.

AK Parti, Karacabeylilerin isyanını görmedi.

Ali Özkan'ı tekrar belediye başkanı adayı yaptı.

Karacabey halkı da İYİ Parti'nin Belediye Başkanı adayı Fatih Karabatı'da birleşti.

Fatih Karabatı yıllarca üstlendiği İlçe Başkanlığı görevinde, en sert muhalefeti yapan kişiydi. Her zaman halkla iç içeydi. Karacabey'in ittifakı Fatih Karabatı'da toplandı.

***

En şaşırtıcı sonuçlar ise Orhaneli ve Kestel'deydi...

Bursa'da ilk açıklanan belediye başkanı adayı İYİ Parti'den Orhaneli ilçe başkanı Mümtaz Aslan'dı...

İlçe başkanıyken dahi, belediye başkanı gibi çalışıyordu. Açıklandığı gün büyük şansı vardı. Seçim yaklaştıkça kazanması kesin olarak algılanıyordu. İYİ Parti'nin en iddialı başkan adayıydı.

Ancak, buna rağmen çok az bir farkla seçimi AK Parti'ye kaybetti.

Ve Kestel...

İlçe halkının sevgisini kazanan Önder Tanır, AK Parti'den aday gösterilmeyince Yeniden Refah Partisi'nden belediye başkanı adayı oldu. Seçimin AK Parti ile Yeniden Refah Partisi arasında geçeceği biliniyordu. Ancak, az farkla da olsa Önder Tanır'ın kazanacağı düşünülüyordu.

Olmadı...

AK Parti Kestel Belediye Başkanı adayı Ferhat Erol, az farkla kazandı.

***

AK Parti'ye gelecek olursak...

Dağ ilçelerinden başlayalım...

Büyükorhan Belediye Başkanı adayı olarak gösterilmeyen Ahmet Korkmaz, Yeniden Refah Partisi'nden Belediye Başkanı adayı oldu. Ama AK Parti karşısında bir varlık gösteremedi.

Keles'te İYİ Parti adayı İsmail Yeni'ye çok şans verilmişti ancak o da AK Parti'nin elinden alamadı.

Yıldırım'da sürpriz olmadı. AK Parti'nin adayı Oktay Yılmaz kazandı. Ancak, CHP'nin adayı Mehmet Önder Mutlu, CHP'nin şimdiye kadar aldığı en yüksek oyu aldı diyebiliriz. Ve AK Parti, artık Yıldırım'da da rahat bir seçim yarışı götürmeyecek.

Gürsu'da Mustafa Işık, en yakın rakibi CHP'li Haşim Öztürk'e 10 bin oy fark atarak, ilçede 3'ncü dönemine girdi.

İnegöl hep bildiğimiz gibi... AK Parti'nin kalesi olmaya devam ediyor.

Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın, bir önceki seçimde olduğu gibi bu seçimde de muhalefetin bölünmesi nedeniyle seçimi kazanan isim oldu.

İznik'te de halk kendi ittifakını kurmadı. Bir isim üzerinde anlaşamadı. Mehmet Kağan Usta yüzde 36 oy oranıyla seçimi kazanan isim oldu.

***

İlçelerde durum böyleydi.

Ancak, bir gerçek var ortada...

Geçen seçimde İstanbul ve Ankara'da CHP'li belediye başkanları 'topal ördek' misali belediye başkanlığını kazanmış olsa da belediye meclisi üstünlüğünü alamamışlar ve işleri hep sekteye uğramıştı.

Bu seçimde ise CHP'nin kazandığı birçok ilde olduğu gibi Bursa'da da halk hem Büyükşehir Belediye Başkanı'nı hem de Belediye Meclis üyelerini CHP'den seçti.

Yani Bursa, Mustafa Bozbey'i topal bırakmadı...

Şimdi hep hayal edilen o günlere başlamanın vakti geldi..