Bursa
Parçalı Bulutlu
13.3°
Başka Gazete

Yunuseli'de tarım alanları imara açılıyor!

2023.01.12 13:21 Son Güncellenme: 2023.01.12 13:21

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi ilçesi Yunuseli mahallesindeki 6551, 6552, 6553, 6554, 6555 ada muhtelif parsellerde 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliğine gitti.

Plan değişikliğinin amacı ilgili raporda aynen şöyle ifade edildi:

"Yunuseli ve Güneştepe mahallesi sınırlarında yer almakta olan taşınmazlara ilişkin imar planı teklifi, Hamitler Kent Mezarlığı alanı sınırlarında bulunup henüz kamulaştırma işlemleri tamamlanmamış taşınmazları elde etmeye yönelik imar uygulamasına altlık oluşturma ve düşük-orta yoğunluklu nitelikli konut alanı üretme amacı taşımaktadır."

Değişiklik ile betonlaştırılmak istenen bölge planlarda "Diğer Tarım Alanı ve Büyük Kentsel Yeşil Alanlar" kullanımında kalıyor.

Büyükşehir Belediyesi ise mevcut planları değiştirerek tarım alanları ve kentsel yeşil alanların üzerine yeni binalar dikilmesini arzuluyor.

Aşağıdaki görsel durumun vahametini net şekilde gözler önüne seriyor.

Binaların dikilmek istendiği parseller tarım arazisi.

Zaten bölgenin tamamı büyük ova alanında bulunuyor.

Bu plan değişikliği için kurumlardan görüş isteniyor.

Osmangazi Belediyesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdiği resmî yazıda kendi ilçesindeki yeşil alanları koruma refleksi göstererek plan değişikliği talebi uygun görülmemiştir diyor.

Konut yapılmak istenen parsellerin Bursa Ovası sınırlarında kaldığı hatırlatılıyor.

Betonlaştırılmak istenen bölgenin, 2017'deki Bakanlık Kararnamesi uyarınca Büyük Ova Koruma Alanı olarak belirlendiğinin altı çiziliyor.

Hâliyle tarımsal amaç dışında kullanılamaz, planlamaz vurgusu dikkat çekiyor.

Tarım ve Orman'ın yazılarında ise "Bakanlıkça onaylı kamu yararı oluru alındıktan sonra müdürlüğümüze iletilmesi gerekir" yazılmasına rağmen kamu yararı olurunun iletilmediğini de belirtelim.

Mezarlık çevresindeki yerlerde kamulaştırma sorununu çözmek için ova imara açılmamalı.

Bursa, daha fazla tahribata uğratılmamalı.