Bursa
Parçalı Bulutlu
10.9°
Başka Gazete

Yeni değişiklikler 1050 Konutlar'ı kurtarabilecek mi? Otoparklar parkların altına alınıyor!

2023.03.29 11:12 Son Güncellenme: 2023.03.29 11:12

Binaların dayanıksızlığı nedeniyle uzun süredir gündemde olmasına karşın bir türlü çözüme kavuşturulamayan Osmangazi ilçesi Akpınar mahallesindeki 1050 Konutlar'ın dönüşümüyle ilgili Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan plan geçtiğimiz yıl eylül ayında kabul edilmişti.

Ancak aradan geçen süreye karşın binaların yenilenmesi bağlamında ilerleme kaydedilemedi.

Zira Büyükşehir'in planı ile bölgenin tamamının dönüştürülmesi zordu daha önceki yazılarımızda ifade ettiğimiz gibi.

Bina bazında yenileme müteahhitlere cazip gelmemişti.

Sadece AVM'ye yakın caddeye cephe yerlerin yenilenmesi, diğer binalarda yaşayan yurttaşın kaderine terk edilmesi şüphesiz kabul edilebilir değildi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra yaşanan büyük yıkım Akpınar'ın akıbetini bir kez daha gündeme getirdi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, meclis toplantısında, "300-400 tane mesaj geldi telefonuma başta 1050 Konutlar olmak üzere. Herkeste beklenti şu evimizi yıkın ve yenisini yapın. Böyle bir dünya yok. Böyle bir çalışma şekli yok. Bu noktada hepimizin üzerine düşen sorumluluklar var" demişti.

Nasıl bir dünya ve çalışma şeklinin var olduğu ise dile getirilmemişti.

Riskli yapı şerhi bulunan tek binanın yıkılması dönüşümün startı verildi şeklinde kamuoyuna lanse edilse de işin aslı öyle değildi.

Akpınar'da dönüşüme girişilemedi.

Büyükşehir Belediyesi, bu nedenle çözümden uzak planda revizyona gitti.

Akpınar Mahallesi Kentsel Dönüşüm Sosyal Dayanışma Derneği, sosyal medyada yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı'nda alınan kararla uzun süredir müteahhit firmalarla yaptığımız görüşmelerde sürecin tıkanmasına sebep olan bazı hususlarda düzenleme yapılarak kentsel dönüşümün önü açılmış, mevcut imar planındaki %45 olan taban alanı ve birinci kattan itibaren her cepheden 1,5 metre çıkma yapılması hususu olası bir depremde risk oluşturabileceği düşünülerek revize edilmiş ve çıkmalar iptal edilerek taban alanı %60'a çıkarılmış, binaların kutu gibi görünmesinin önüne geçmek, daha estetik ve güzel görünen binalar yapılması için balkon ve süs balkonlarına (Fransız balkonu tabir edilen balkonlara) 50 santim açık çıkma yapma izni verilmiş, ticari alan 4.30'u geçemez asma kat yapılamaz ibaresi eklenmiş, ayrıca firmaların en büyük sorun olarak önümüze koyduğu otopark sorununun çözülmesi için de mevcut planda da bulunan yeşil alanların (parkların) altına otopark yapma hususunda, blokların altına bağlantı yapılması şeklinde düzenleme yapılarak açıklama getirilmiştir."

Askıya çıktığında plan revizyonunu detaylıca inceleyeceğiz.

Bakalım söz konusu değişiklikler Akpınar'da tekli ve ikiz olmak üzere toplam 236 blokta bulunan 2.290 daireyi dönüştürebilecek mi?

1050 Konutlar'da yönetmeliklere uygun bir dönüşüm için mutlaka kamu devreye girmeli.

Aksi takdirde mevcut değişikliklerle de kısa sürede hızlı bir dönüşümün gerçekleşmesi zor gibi.

CHP Bursa'da referans mektubu çalışması

CHP Bursa'da milletvekilli aday adayları ilçe başkanlıklarını ziyaret etmeyi sürdürüyor.

Bazı aday adaylarının bu ziyaretlerde ilçe başkanlarından kendilerini desteklediklerini ifade eden referans mektubu istediği dile getiriliyor.

Daha sonra nezaketen verilen bu referans mektuplarının Ankara'ya gönderilerek tüm büyük ilçelerin örgütleri arkamızda şeklinde algı yaratılmaya çalışıldığı söyleniyor.

CHP Bursa'da malum ön seçim yapılmadı.

Hoş, Ankara'da kimsenin buna aldanacağı yok da yine de bazı aday adaylarının nezaketen verilen referans mektuplarını tüm örgüt arkamızda şeklinde lanse ederek listede yer bulma çırpınışı açıkçası etik dışı.