Bursa
Parçalı Bulutlu
18.5°
Başka Gazete

Varank "mümkün değil" dedi, düğüm çözülebilecek mi?

2023.12.26 11:40 Son Güncellenme: 2023.12.26 11:50

Dün, Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Fahrettin Bilgit'le konuştuk.

Gündemimiz TOKİ'nin el çekmesiyle yarıda kalan ve tamamlanması yılan hikayesine dönen Kestel Çataltepe'deki sanayi sitesinin akıbetiydi.

Bilgit, geçen 2 Aralık'ta Çataltepe'yle ilgili AK Parti Bursa İl Başkanlığı'nda 21 oda başkanının da katıldığı bir toplantı düzenlediklerini söyledi.

AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan, Bursa Milletvekilleri Mustafa Varank, Refik Özen'in de yer aldığı toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın da katıldığını belirtti.

Aktaş'ın Çataltepe'yle ilgili daha önce sarf ettiği, "Asla düzeltilemez. Bu inşaat maliyetleri ile bana göre iş bitmiştir. Olacak tarafı yok. Değerli bir arsa var ama üzerine inşaat yapacak güç bulunmuyor" ifadeleri esnafın tepkisini çekmişti.

Siyaseten belki doğru değildi sözleri ancak gerçekçiydi.

Gerçi daha sonra esnafla yapılan görüşmelerde AK Parti cephesinden gelen söylemler; bu iş bitmiştir, asla düzeltilemez zihniyetinin dışına çıkıldığını göstermişti.

İl Başkanlığı'ndaki toplantıda Başkan Bilgit, projenin tamamlanması için yine kamu desteği talep etti.

Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır, geçen yıl Çataltepe'ye ilgili yaptığımız görüşmede "Esnaf yarı yolda bırakılmamalı" demiş ve şu mesajları vermişti:

"3.500 esnaf arkadaşımız dükkanına kavuşmalı. İlgili bakanlığımız bu işin içinde olmalı. TOKİ olmazsa, olmaz. Mutlaka o da yer almalı. Bu durum sadece Kestel'in değil Bursa'nın problemi haline geldi. Umarım artık bu sorunun çözümü çok uzun sürmez."

Edindiğim bilgiye göre son toplantıda Mustafa Varank, TOKİ'nin yeniden Çataltepe'ye girmesinin mümkün olmadığını net şekilde dile getirdi.

Yıkıcı depremlerin ardından TOKİ'nin iş yükünün hayli arttığını ifade etti.

Peki; TOKİ, Çataltepe'yi terk ettikten sonra siteyi tamamlaması için kurulan kooperatif aracılığıyla düğüm çözülebilecek mi?

Esnafa, Ankara ve Büyükşehir'in projenin tamamlanması yönünde güven artırıcı bir fonksiyon üstlenebileceği söylendi.

Söylem bazında da olsa projenin arkasındayız mesajı verilmesi esnafın kooperatife katılımını artırabilir mi?

Zor gözüküyor...

Fahrettin Bilgit, yaklaşık 1500 esnafın kooperatife katılmadığını, bunda kooperatiflerle ilgili toplum nezdindeki olumsuz algının da etkili olduğunu kaydediyor.

Çeşitli inşaatlarda uzayan süreçler, bitmeyen projeler, Çataltepe için kurulan kooperatif özelinde yaşanan sıkıntılar şüphesiz bu algının ana nedenleri.

Zaten bu sebeple esnafın çoğu TOKİ'nin yeniden devreye girmesini istiyor.

Dükkanların metrekareleri, ne kadara mal olacağı net şekilde güvence altına alınırsa...

Kısacası esnaf toplamda ne kadar para ödeyeceğini ve nereye geçeceğini tam olarak bilirse kooperatif modeli belki işletilebilir.

Ancak esnafın 'belki'lere tahammülü kalmamış gözüküyor.

Her geçen gün mağduriyet artıyor.

Başkan Önder Tanır'ın da dediği gibi esnaf yarı yolda bırakılmamalı düşüncesindeyiz.

İlgili bakanlığın, TOKİ'nin mutlaka devreye girmesi gerektiği fikrindeyiz.

TOKİ devreye girmeyecekse de Büyükşehir'in koordinatörlüğünde yeni bir süreç başlamadan Çataltepe düğümünün çözülmesinin çok zor olduğunu söylemeliyiz.

"Sayın Cumhurbaşkanı'mız tarafından başlatılıp yarım kalan tek proje Çataltepe oldu. Olmazsa olmazımız, mutlaka tamamlanmalı" vurgusunu uzun süredir sürekli yapan Bilgit, yerel seçimden önce kendilerine verilen sözlerin tutulmasını beklediklerinin altını çizdi.

Şüphesiz yerel seçim atmosferinde muhalefet de Çataltepe'yi gündeme sıklıkla getirecektir.

Uzun süredir hak ettiği yatırımları alamayan kentte esnafa da somut bir yol haritası sunulamaması iktidarın işini güçleştirecektir.