Bursa
Parçalı Bulutlu
11.5°
Başka Gazete

TOKİ heyeti Bursa'ya neden geldi? Araplara söz mü verildi?

2024.04.19 09:07 Son Güncellenme: 2024.04.19 09:37

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Alinur Aktaş döneminde termal zenginliğin üzerine beton dökerek konutlaştırmaya başladığı Sıcaksu'daki sözde kentsel dönüşüm alanında belediyeye ait yaklaşık 24 bin metrekarelik yeri Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) satın almak mı istiyor?

TOKİ yetkililerinin, 24 bin metrekarelik yer için yerel seçimden önce Aktaş'la konut karşılığında takas üzerine anlaşmaya vardığı iddia ediliyor.

Ancak başkanlığa Mustafa Bozbey'in seçilmesiyle yeni yönetimin konut teklifini kabul etmemesi olasılığı üzerine arsanın değerinin belirlenmesi amacıyla araştırma yapmak için bir heyetin görevlendirildiği öne sürülüyor.

24 dönümlük turizm ticaret kullanımına sahip arsayı TOKİ'nin neden almak istediğine gelirsek...

Bu hususta dile getirilen iddia daha çarpıcı...

Suudi Arabistan'a söz verildiği öne sürülüyor...

TOKİ'nin yeri belediyeden aldıktan sonra Araplara satacağı iddia ediliyor.

Bursa'nın termal hikayesi ciddi soru işaretleriyle bitmişti.

Yazılarımızı takip edenler Sıcaksu meselesini bu sütunlarda defalarca ayrıntılı şekilde ele aldığımızı biliyor.

Bursa'nın pek çok değeri gibi kentin kaplıca kimliği de ne yazık ki korunamadı.

Termal zenginlik betonlaştırılarak korkunç bir işe imza atıldı.

Üstelik bu senelerce Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi'nin başkanlığını üstlenen, tehlikeye dikkat çektiğinde de başkanlık görevini sürdüren Engin Er'in "Sıcaksu'yla ilgili bazı duyumlarımız var. Özellikle bunu belirterek söylüyorum, bu bölgenin ayrıntılı, jeotermal ısıyla ilgili, zeminle ilgili bir problem olup olmayacağı özellikle araştırılmalı" uyarıları dikkate alınmadan yapıldı.

Sıcaksu'da 690 konut ve 92 dükkan inşaatı ile altyapı ve çevre düzenleme işi ihalesini daha önce kazanan firmanın 'ekonomik gerekçelerle' projeden çekildiği söylense de ilgili firmanın bölgenin zeminindeki sıkıntılar nedeniyle projeden ayrıldığı yönündeki iddialar yanıtlanmamıştı.

Bölgedeki toprak analizlerinin sonuçlarını paylaşan akademisyenlerin kanserojen tehlikesi uyarıları da umursanmamıştı.

Bursa Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Gökçen Kılınç Ürkmez, bölgedeki toprak analizi sonuçlarını paylaşmış ve Sıcaksu'yla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

"Ulusal jenerik kirletici sınır değerleri, yüzey (5 cm) ve dip (50 cm) analiz sonuçları ile kıyaslandığında, bu noktada arsenik, berilyum, krom ve nikel değerlerinin yüksek oldukları yani genel olarak bölgede metal kirliliği tespit edilmiştir.

Bu değerler, toprağın yutulması ve deri teması yoluyla emilim gerçekleşmesi ile kirleticilerin yer altı suyuna taşınması ve yer altı suyunun içilmesi durumları için belirlenen sınır değerlerin üzerindedir. Bu nedenle bu gibi durumlarla karşılaşılması halinde akut ve/veya kronik etkiler görülebileceği tahmin edilmektedir.

Genel olarak bu metallerin kanserojen etkisi bulunmaktadır.

MTA Genel Müdürlüğünün Temmuz 2013 tarihli raporunda bölgedeki su kaynaklarında sınır değerlerin üzerinde flor ve nitrit tespit edilmiş ve bu nedenle de içilmesi önerilmemiştir."

Geçen sene bu sütunlarda yayınlanan "Büyükşehir termal zenginliği betonlaştıracak: Bursa'da 'sıkıntılı' iddialar var!" başlıklı yazıda yer verdiğimiz aşağıdaki sorular yanıtsız bırakılmıştı:

"İnşa edilecek konutlarda termal su mu kullanılacak, çeşmesinden termal su akacaksa o daireler kimlere kaç paraya pazarlanacak, termal zenginliği göz bebeği gibi korumanız gerekirken yapılaşma kararı alırken kime danışıldı?"

Bakalım yetkililer TOKİ ve Araplara satış iddiası ile ilgili açıklama yapacak mı?

Yoksa yine sessizlik mi tercih edilecek?

Süreci takip etmeye devam edeceğiz...