Bursa
Parçalı Bulutlu
17.5°
Başka Gazete

Tahtalı depremi ve 23 Nisan'ın zemini!

2023.07.04 10:52 Son Güncellenme: 2023.07.04 10:52

Geçtiğimiz perşembe günü Nilüfer'deki Tahtalı mahallesinde 3.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Sarsıntı şiddetli hissedildi.

Depremin ardından CHP Yıldırım İlçe Başkanı Nihat Yeşiltaş'ın dün gönderdiği basın açıklaması dikkatimi çekti.

Yeşiltaş, Jeoloji Mühendisi Turgut Bilgin'den Tahtalı'da yaşanan deprem hakkında önemli bilgiler edindiğini söyledi.

Açıklamasında kısaca şunları kaydetti:

"Bilgin, yaşanan depremin çok önemli sorunlara işaret etmekte olduğunu belirtti. Tahtalı'da 3.1 büyüklüğünde gerçekleşen depremin, zemindeki sıvılaşma halinin eğiliminden ötürü 4.5/5 şiddetinde hissedildiğini, bir an önce MTA'nın zemindeki basınç yarılmaları ve jeotermal aktivitenin seviyesinin düşürülmesi için önerdiği yöntemlerin kullanılmasını ve hiç olmazsa depremin büyümesine neden olan sıvılaşma eğiliminin engellenmesi için çalışma gerçekleştirilmesi gerektiğini dile getirdi."

Şöyle devam etti:

"Bugüne kadar konu ile ilgili girişimleri sonuçsuz kalan Sayın Turgut Bilgin'in, MTA'nın ve İstanbul Üniversitesi'nin bölge için hazırladığı raporların; Valilik, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve Bursa Büyükşehir Belediyesi, Kent Konseyi gibi ilgili kurumlar tarafından dikkate alınmasını ve büyük acılar yaşanmadan önlemlerin alınmasını istiyorum. Aksi takdirde Bursa'mız için tehlikeli günler bizi bekliyor olacaktır."

Sorumluluk bilinciyle hareket eden Nihat Yeşiltaş'ın açıklaması şüphesiz kıymetli.

Ancak CHP'li Nilüfer Belediyesi de es geçilmemeli!

Bilhassa zemin sıvılaşması iddialarının yoğunlaştığı 23 Nisan bölgesinde son sürat devam ediyor fahiş emsalli inşaat projeleri...

Nilüfer'deki orantısız yoğunluk artışları kenti felakete sürükledi.

Sosyal demokratlık kisvesi altında yerelde iktidarla kurulan rant ittifakı bir zamanların marka ilçesini kelimenin tam anlamıyla mahvetti.

Kongreler takviminin başladığı CHP bu kirli yapıyı bünyesinden temizleyebilecek mi?

Hep birlikte izleyeceğiz süreci.

Yazılarımızı takip edenler hatırlayacaktır...

Bayramdan önce gündeme getirmiştik, Bursa'nın modern Çarşamba'sı hâline getirilen 23 Nisan mahallesindeki manzarayı.

Önce bu tablonun hesabı sorulmalı!

Yeşiltaş'ın görüşlerini aktardığı Jeoloji Mühendisi Turgut Bilgin, 23 Nisan'dan fotoğraflara yer verdiğim yazının ardından şu açıklamayı göndermişti:

"Jeotermal akışkanın fore kazıklarından bile çıkan ve havuz olan zeminin üstüne inşaa edilmiş 19 katlı bina. Temel beton çalışmaları sırasında 4-5 adet fore kazıktan gelen jeotermalin havuz görüntüsü, bu suyu ve havuzu yok etmek için çift pompa en az bir yıl uğraştı."

Turgut Bilgin, Tahtalı depreminden sonra da bir açıklama yolladı:

"Alttan baskı devam ediyor, Altınşehir'deki bahçe kuyularını kontrol ettim iki yıl önce benim cihaz ve MTA'nın cihazı ile 1800-2000 mg/lt olan toplam mineral değeri 2860 mg/lt çıktı, ayrıca dış ortamda kalan su 32 derece çıkmasına rağmen 30 metrelik kuyudan alınan su ilk önce buz gibi soğuktu, 3 saat dış ortamda kaldığı halde 27,5 dereceye kadar ısındı, mineral yükselmesi ve suyun soğuk kalmaya devam edip ısınmaması bize suda çözünmüş karbondioksit (CO2) miktarının arttığını gösterir. Çocukların ve sizin uyuduğunuz ortamda büyük eşyaları sabitlemenizi veya sıkıştırmanızı, ufak düşecek eşyaları uyuduğunuz ortamda bulundurmamanızı tavsiye ederim, özür dilerim fakat bu şaka değil uyarmam lazım. Büyükşehir bölgede sıvılaşma yok diyor, fakat son depremde 3.1 şiddeti 5 gibi yaşadı Nilüfer."

Nilüfer ilçesindeki 23 Nisan, Altınşehir, Özlüce ve Yüzüncüyıl mahalleleri sınırları içindeki 2018 yılından sonra artış gösteren jeotermal aktivite ve depremsel hareketlilik konusunda bilgiler içeren raporu hazırlayan, bir deprem olmasa dahi bölgedeki binaların çökme riski olduğuna dikkat çeken, tespitlerin yapıldığı bölgedeki jeotermal ruhsatın teknik sorumlusu, 4622 oda sicil numaralı Jeoloji Mühendisi Turgut Bilgin'di.

Bu sütunlarda konuyu daha önce defalarca gündeme getirmiştik.

Bilmeyenler için hatırlatmak gerekirse Nilüfer'de son dönemde yoğun yapılaşmaya maruz kalan 23 Nisan mahallesinde bir inşaat için şantiye maksatlı kullanılan kuyudan elde edilen verilerde uzmanlar tarafından jeotermal aktivite ve depremsel hareketlilik tespit edilmişti.

Bölgede inceleme yapan Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün; Bursa Valiliği, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'na gönderdiği raporda "Kuyunun gerek sıcaklığı gerek ise kimyasal içeriğinin çevresindeki sulara göre daha fazla miktarda erimiş madde içermesinden dolayı jeotermal kaynak olarak değerlendirilebilecek özelliklere sahip olduğu belirlenmiştir" ifadelerine yer verilmişti.

İlgili kurum ve kuruluşların bölgede değerlendirme yapması uygun olacaktır denilmişti.

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er de 23 Nisan ve termal zenginliğin betonlaştırıldığı Sıcaksu'yla ilgili ciddi duyumlar var, mutlaka araştırılması gerekiyor demişti.

Peki, harekete geçildi mi?

Bilim insanlarına araştırma izni verildi mi?

Aslında Kahramanmaraş merkezli depremlerden ders almayacaklarını biliyorduk.

Ahlaki çürümüşlüğün boyutu derindi çünkü.

Yanılmadık.

Bugün itibarıyla Nilüfer'den her gün farklı bir hormonlu inşaat projesi ihbarı geliyor.

Gerçeklerle yüzleşilmezse...

Sosyal demokratlık kisvesi altında sayısız imar usulsüzlüğüne imza atanların işledikleri kent suçlarının üzeri aman parti zarar görür düşüncesiyle örtülürse...

Belediyelerin finans kaynağı olarak kullanılması devam ederse...

CHP'nin işte esas o zaman tarihe karışacağını ifade etmek gerekiyor.