Bursa
Açık
8.6°
Başka Gazete

Sıcaksu'da zemin iyileştirmesi yapıldı mı? 23 Nisan'daki sıvılaşma iddiaları...

2023.03.08 09:27 Son Güncellenme: 2023.03.08 09:27

Bugün söze, 3 Ocak'ta bu köşede yayınlanan "Büyükşehir termal zenginliği betonlaştıracak: Bursa'da 'sıkıntılı' iddialar var!" başlıklı yazıdan bazı bölümleri aktararak başlayacağım.

Zira Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra bölgeye bir kez daha dikkat çekmenin zorunluluk hâline kanısındayım:

"İnşa edilecek konutlarda termal su mu kullanılacak, çeşmesinden termal su akacaksa o daireler kimlere kaç paraya pazarlanacak, termal zenginliği göz bebeği gibi korumanız gerekirken yapılaşma kararı alırken kime danışıldı?

Projeyle ilgili konuşulanlar da çarpıcı:

Sıcaksu'da 690 konut ve 92 dükkan inşaatı ile altyapı ve çevre düzenleme işi ihalesini daha önce kazanan firmanın 'ekonomik gerekçelerle' projeden çekildiği söylense de ilgili firmanın bölgenin zeminindeki sıkıntılar nedeniyle projeden ayrıldığı yönündeki iddialar araştırılmalı.

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi, zeminde sıvılaşma problemi, artezyen tehlikesi var mı sorusuna yanıt bulmak, kamuoyunu aydınlatmak için etrafı çevrilen inşaat alanında teknik inceleme yapmalı.

Jeolojik ve jeoteknik çalışmaların ayrıntıları açıkça paylaşılmalı."

On binlerce insanın yaşamını kaybettiği, çok sayıda ili yerle bir eden depremlerde önce, geçtiğimiz 3 Ocak'ta bu sütunlarda dikkat çektiğimiz iddialar; Türkiye'yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli felaketin ardından şüphesiz çok daha kapsamlı şekilde ele alınmalı.

O tarihten bugüne kadar iddialara yanıt veren bir yetkiliye rastlanmadı.

Bölgede zeminin durumu nedir, iyileştirme adına hangi çalışmalar yapıldı?

Mutlaka ama mutlaka kamuoyu aydınlatılmalı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, "Toplam 52 bin metrekare alanda TOKİ tarafından yürütülen inşaat uygulamasında yapılacak 690 konut ve 92 adet dükkân, çevrede planlanan dönüşüm projelerinde rezerv olarak kullanılacak" açıklamasını yaptı.

Madem çevrede planlanan dönüşüm projelerinde rezerv olarak kullanılacak Sıcaksu, önce zeminle ilgili tüm soru işaretleri ortadan kaldırılmalı!

Yine bu köşede gündeme getirdiğimiz; Nilüfer ilçesindeki 23 Nisan, Altınşehir, Özlüce ve Yüzüncüyıl mahalleleri sınırları içindeki 2018 yılından sonra artış gösteren jeotermal aktivite ve depremsel hareketlilik ile ilgili çarpıcı iddialar içeren, 4622 oda sicil numaralı Jeoloji Mühendisi Turgut Bilgin'in hazırladığı rapora dair de yetkililerin sessizliğini koruduğunu hatırlatalım.

Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Nilüfer Belediyesi, Bursa Kent Konseyi'ne sunulan raporda Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün ilgili kurum ve kuruluşların bölgede değerlendirme yapması uygun olacaktır tespitinin yer almasına rağmen üstelik...

Bursa Büyükşehir Belediyesi, 2004 yılı öncesi yapıların röntgenini çekmek maksadıyla Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Bursa Şubesi, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi ile depremlerden sonra daha yeni protokol imzaladı.

Bakın, zeminle ilgili sıkıntılı iddiaların olduğu iki tane lokasyon mevcut ve buralarda yangından mal kaçırır gibi hızla inşaatlar sürüyor.

2004 yılı öncesi konutların röntgenini elbette çekin ancak evvela risk varsa yeni hatalı inşaatların önüne geçin.

Bu bağlamda Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi derhâl devreye girmeli ve Sıcaksu ile Nilüfer'deki riskli iddialara konu olan bölgeleri ivedilikle incelemelidir.

Aksi takdirde protokollerin anlamını yitireceği bilinmelidir.

Adı üstünde Sıcaksu'da konut yapmak ne kadar rantabl?

Bursa'nın önceliği kendi termal zenginliğini betonlaştırmak mı olmalı?

Peki, konunun trafik boyutu hesaba katıldı mı?

Ana arterleri tamamen tıkalı şehrin göbeğine biraz daha konut ve iş yeri yaparak trafiği tamamen içinden çıkılmaz bir duruma sürüklemenin olası depremde yol açacağı sorunlar hesaplandı mı?

Yeri gelmişken tekrar belirtelim:

Büyükşehir'in Tabakhaneler'i betonlaştırma kararı Bursa'nın termal hikâyesinin bir anlamda tam anlamıyla noktalanmasıdır.

Hâliyle turizmcilerin büyük tepkisini çeken projenin Bursa'nın turizm kimliğinde yol açacağı zararlar, 'Sıcaksu proje alanının sağlık turizmine hizmet edecek nitelikte, termal kür merkezlerini barındırabilmesi amacıyla' kamulaştırmayla elde edilen taşınmazların kamulaştırma amacı dışında kullanılmasının neden olacağı hukuki sorunlar da ayrıca tartışılmalıdır.