Bursa
Parçalı Bulutlu
9.8°
Başka Gazete

PodyumPark'ın karşısında neler olacak neler!

2023.01.06 13:58 Son Güncellenme: 2023.01.06 13:58

Son dönemde Bursa'da yerel yönetimler vasıtası ile yapsatçılığa sıklıkla tanıklık ediliyor.

Önce kamusal alanlarda plan değişiklikleri gerçekleştiriliyor.

Ardından kupon araziler müteahhitlerin kullanımına sunuluyor.

Betondan elde edilen rantta sınır tanınmıyor...

Malum kesim ciddi kazanç sağlıyor.

Peki, Bursa'nın sürüklendiği durumu kim düşünüyor?

Gelin, son örneklerden birini daha ele alalım.

PodyumPark'ın karşısında Tofaş Spor Salonu'nun yanında 6 adet boş parsel var.

Bu parsellerin toplam büyüklüğü yaklaşık 6,53 hektar.

Altını çizelim:

PodyumPark'ın karşısında Tofaş Spor Salonu'nun yanında...

Yaklaşık 6,53 hektarlık bir alanın ne kadar değerli olduğunu herhâlde söylemeye gerek yok.

Planlarda rekreasyon ve yeşil alan olarak ayrılmış bu parsellerle ilgili Büyükşehir Belediyesi plan değişikliğine gitti.

Söz konusu parseller Onaylı 1/25.000 Ölçekli Merkez Planlama Bölgesi Nazım İmar Planı'nda "Kentsel Sosyal Donatı Alanı"nda, 1/5.000 Ölçekli Nilüfer Nazım İmar Planı'nda "Özel Proje Alanı, Park Alanı, Rekreasyon Alanı ve Ortaöğretim Alanı"nda kalmaktayken plan değişikliği ile ne mi yapıldı:

1/25.000 Ölçekli Nazım İmar Planında kısmen "Ticaret-Konut Alanı"na, 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planında "Ticaret-Konut Alanı, Park Alanı, Rekreasyon Alanı ve Özel Eğitim Alanı"na evrildi!

Bölgenin 1/1.000'lik planında inşaatların sadece yüzde 50'sinin konuta ayrılmış olması, kalan yüzde 50'sinin de ticaret alanı olarak belirlenmesine şimdi sizce ne denilmeli?

PodyumPark çevresinin hâli zaten ortada değil mi?

Tek bir inşaatı daha kaldıracak gücü var mı o çevrenin?

PodyumPark'ın yarattığı trafik zaten her yeri kilitlerken konut artı yeni ticaret alanlarının oluşturacağı yoğunluğu hesaba kattınız mı?

Bu plan değişikliğinde enteresan bir detay daha mevcut.

Onaylı planda ortaöğretim alanı olarak tanımlı yer plan değişikliği kapsamında büyüklüğü azaltılarak özel eğitim alanına dönüştürüldü.

Sanki Nilüfer'de yeterince özel okul yokmuş gibi, devlet okulundan vazgeçildi!

Yine mevcut planda bölgenin FSM Bulvarı'na yakın bölümünde eğitim ve sağlık alanları, Tofaş Spor Salonu'na yakın kısmında PodyumPark ve spor alanı ile bütünleşik rekreasyon alanı ve yeşil alanlar tasarlanmış.

Özel proje alanı bölgenin kuzey-orta kesiminde yer alıyor.

Bu şekilde ana cadde üzerinde yoğun yapılaşmadan kaçınılarak FSM Bulvarı'na uzanan bir donatı aksı tariflenmiş.

Hazırlanan Nazım İmar Planı değişikliğinde özel proje alanı ticaret ve konut alanına çevrilerek ve bu Tofaş Spor Salonu'na bakan bölgede önerilerek bu donatı aksı tasarımıyla, rekreasyon ve yeşil alanların bütünlüğü de bozuluyor.

Akademik odalar bu plan değişikliğine itiraz etti.

Umarız bilim insanlarının sesine kulak verilir, itirazlar dikkate alınır ve bölge rant değil insan odaklı planlanır.

Bursa için harekete geçiliyor!

2 Ocak'ta bu köşede şu ifadelere yer vermiştik:

"Büyükşehir Belediyesi ve Karacabey Belediyesi, plan revizyonları ile Karacabey'deki mevcut sanayinin 3 katı büyüklüğünde tarım alanlarını sanayiye açmak istiyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) yönetim kurulu, dava açmak için Bursa İl Koordinasyon Kurulu'na (Bursa İKK) yetki verdi. Büyükşehir Belediyesi'nin plan değişikliği ile sanayiye çevirmek istediği 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı'nda 'ekili tarım alanı' olarak geçen yerlerin kurtulması adına bu gelişme sevindirici.

Ancak mücadele sadece İKK düzeyinde yürütülmemeli. Muhalefet milletvekilleri, il yönetimleri de seslerini yükseltmeli. Bursa için kaygılı bütün sivil toplum kuruluşları örgütlenmeli.

Öte yandan Uludağ'a büyük zararlar vereceği aşikâr olan; su kaynaklarını, endemik türleri yok edecek Alan Başkanlığı yeni yılda meclisin ilk gündem maddelerinden biri. Karacabey ovası ve Uludağ... Bursa kamuoyu, kenti bekleyen bu iki büyük talan tehlikesine karşı muhakkak refleks göstermeli!"

Bursa'ya büyük zarar verecek planlamalara karşı harekete geçildiğini söyleyebiliriz bugün itibarıyla.

Karacabey'deki tarım alanlarının sanayileştirilmesine karşı dava; TMMOB Bursa İKK, Bursa Barosu ve Bursa Tabip Odası tarafından üçlü olarak açıldı.

İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, Uludağ'daki Alan Başkanlığı'na karşı, "Bursa'yı bitirdiler, sıra Uludağ'a geldi!" başlıklı hayli ses getiren bir açıklama yaptı.

Türkoğlu'nun zincirli-kilitli protestoyu millî parkın kapısında gerçekleştirmesine izin verilmemesi ayrıca eleştirilmeli.

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulmak istenen Kayapa-Kuruçeşme Katı Atık Bertaraf ve Depolama Tesisi'ne Nilüfer Belediyesi, çevre örgütleri ve bölge halkı tepki göstermişti.

Tesisten ziyade rantabl bulunmayan yer seçimi eleştirilmişti.

Bilim insanları; su alanları ve vadilerle ilgili kaygılarını da dile getirmişti.

Tesisin hayata geçmesi için Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nde alınan kararın askı sürecinin son gününde TMMOB Bursa İKK projeye itiraz etmişti.

İtiraz sürecinin ardından Kayapa'daki tesise karşı dava Nilüfer Belediyesi'nden geldi.

Bursa'yı korumak için tüm kurumların sorumluluk üstlenmeye başlaması kıymetli değil mi?