Bursa
Açık
12.4°
Başka Gazete

Osmangazi ve yargı hayır demişti, Büyükşehir yeniden meclisten geçirdi!

2023.10.06 11:26 Son Güncellenme: 2023.10.06 11:49

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi ilçesi Yunuseli mahallesindeki 6551, 6552, 6553, 6554, 6555 ada muhtelif parsellerde Nazım İmar Planı değişiklikleri gerçekleştirmişti.

Plan değişikliğinin amacı ilgili raporda aynen şöyle ifade edilmişti:

"Yunuseli ve Güneştepe mahallesi sınırlarında yer almakta olan taşınmazlara ilişkin imar planı teklifi, Hamitler Kent Mezarlığı alanı sınırlarında bulunup henüz kamulaştırma işlemleri tamamlanmamış taşınmazları elde etmeye yönelik imar uygulamasına altlık oluşturma ve düşük-orta yoğunluklu nitelikli konut alanı üretme amacı taşımaktadır."

Değişiklik ile betonlaştırılmak istenen bölge planlarda "Diğer Tarım Alanı ve Büyük Kentsel Yeşil Alanlar" kullanımında kalıyordu.

Büyükşehir Belediyesi ise mevcut planları değiştirerek tarım alanları ve kentsel yeşil alanların üzerine yeni binalar dikilmesini arzuluyordu.

Daha önce de yer verdiğimiz aşağıdaki görsel durumun vahametini net şekilde gözler önüne seriyordu.

Önceki yazılarımızda binaların dikilmek istendiği parsellerin tarım arazisi olduğunun özellikle altını çizmiştik.

Bölgenin tamamının büyük ova alanında bulunduğunu da ifade etmiştik.

AK Parti'li Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştirmek istediği plan değişikliği için görüşü istenen yine AK Parti'li Osmangazi Belediyesi'nin gönderdiği resmî yazı dikkat çekiciydi.

Osmangazi Belediyesi, Büyükşehir'e gönderdiği resmî yazıda kendi ilçesindeki yeşil alanları koruma refleksi göstererek plan değişikliği talebi uygun görülmemiştir demişti.

Betonlaştırılmak istenen bölgenin, 2017'deki Bakanlık Kararnamesi uyarınca Büyük Ova Koruma Alanı olarak belirlendiği, hâliyle tarımsal amaç dışında kullanılamayacağı ve planlanamayacağı vurgulanarak şunlar kaydedilmişti:

"Plan değişikliği onama sınırının güneyinde bulunan 1/1000 ölçekli Hamitler Mezarlığı Biladiyunus Arası Uygulama İmar Planında hava fotoğrafından da anlaşılacağı üzere değişikliğe konu ihtiyaçlara yönelik alanların bulunduğu ve yine plan değişikliğinin batısında bulunan Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 18.07.2019 tarih 920 sayılı kararı ile 1/1000 ölçekli Hamitler Mezarlık Kuzeyi Yenikent Mahallesi Uygulama İmar Planı yeni yürürlüğe girmiş olup, talep edilen plan değişikliğine konu olan fonksiyonlara ilişkin tanımlı alanların bulunduğu ve alanda yapılaşmanın başlamadığı tespit edilmiştir. Yukarıda bahsedilen nedenlerden dolayı plan değişikliği talebi uygun görülmemiş olup, gereği bilgilerinize arz olunur."

Mimarlar Odası Bursa Şubesi, yargıya taşımıştı tarım alanlarını işgal etmeyi planlayan düzenlemeyi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne karşı açılan davaya ulaşan bilirkişi raporu düzenlemenin Bursa adına ne kadar tehlikeli olduğunu tescillemişti.

Bilirkişi raporunda, Büyükşehir Belediyesi'nin imar değişikliğinin "üst ölçekli planlara, imar mevzuatına, ilgili tarım mevzuatına, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, ve kamu yararına uygun olmadığı konusunda görüş birliğine ulaşılmıştır" ifadelerine yer verilmişti.

Bursa 3. İdare Mahkemesi de bilirkişi raporu doğrultusunda karar vererek plan değişikliğini iptal etmişti.

Buna karşın Büyükşehir Belediyesi, aynı bölgeyle ilgili düzenlemeyi bir kez daha meclisten geçirdi.

Muhalefet, düzenlemeye ret oyu verdi.

Betonlaştırılmak istenen parsellerin "Tarım dışı planlanması talebinin uygun görüldüğü"ne yönelik kamu yararı kararı alındığı, mahkemenin iptal gerekçelerinin ortadan kalktığı savunuldu!

Mahkemenin plan değişikliğini iptal gerekçesinde ise şunlar yazıyordu:

"1/25000 ölçekli nazım imar planı değişikliği ve 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliklikleriyle büyük bir kısmı tarım alanı olan planlama bölgesinin öncelikle 1/25000 ölçekli planda kentsel gelişme alanı, 1/5000 ölçekli planda ise 250 ki/ha ticaret+konut alanı, eğitim alanı, ibadet alanı, sağlık alanı, sosyal tesis alanı, park ve rekreasyon alanı, zeytinlik alan ve teknik altyapı alanı olarak belirlenmesinin, 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planının "4.1.2.1. Gelişme alanlarının, tarım alanlarını yok etmeyecek biçimde dengeli olarak geliştirilmesi esastır... 6.1.1.5.4. Bu planlama bölgesinde yoğunluk artırımına gidilemez, sıhhileştirme yapılması esastır." şeklindeki plan notlarına aykırı olması karşısında, işlemlerde planların kademeli birlikteliği ilkesine uygunluk bulunmadığı, bunun yanında planlama bölgesinin "Büyük Ova Koruma Alanı" içinde yer almasına rağmen, tarım dışı amaçlı kullanım talebinin öncelikle büyük ova koruma alanı dışından karşılanması, bunun mümkün olmaması halinde tarım dışı alanlardan veya tarımsal üretim potansiyeli düşük alanlardan karşılanması gerektiği halde plan açıklama raporunda söz konusu alanın seçilme gerekçesi olarak açıklanan nedenlerin ise yetersiz olduğu ve dolayısıyla Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği'nin 21. maddesi uyarınca yapılması gereken inceleme, araştırma, etüd ve eşik analizleri yapılması şartının yerine getirildiğinden söz edilemeyeceği anlaşıldığından, tesis edilen plan değişikliklerinin üst ölçekli Çevre Düzeni Planına imar mevzuatına, ilgili tarım mevzuatına, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı sonucuna varılmıştır."

Osmangazi Belediyesi'nin olumsuz görüş yazısındaki "Talep edilen plan değişikliğine konu olan fonksiyonlara ilişkin tanımlı alanların bulunduğu ve alanda yapılaşmanın başlamadığı tespit edilmiştir" ifadesini de yineleyelim.

Kendi partisine mensup ilçe belediyesini dahi tarım alanlarını işgal eden düzenlemeye karşı ikna edemeyen Büyükşehir'in tutumu sorgulanmalı.

Bursa Çevre Düzeni Planı'nı sonuçlandıramadığını itiraf eden yerel siyasi iradenin; bilim insanlarının, mahkemenin ve kendi ilçe belediyesinin hatalı bulduğu bütüncül yaklaşımdan uzak planlamalarda ısrarcı olması kent adına hayli sıkıntılı!