Bursa
Açık
4.1°
Başka Gazete

Osmangazi'deki sakıncalı planda ısrar var!

2023.12.13 11:59 Son Güncellenme: 2023.12.13 12:35

Bugün fikri takip yapacağız.

Osmangazi'deki Alemdar ve Sırameşeler mahallelerini kapsayan alana ilişkin 1/25000 ölçekli Merkez Planlama Bölgesi Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/5000 ölçekli Osmangazi Nazım İmar Planı Değişikliği'ni ele alacağız...

Konuyu gündeme getirdiğimiz 2 Ağustos'ta yayınlanan "Büyükşehir'in sakıncalı Alemdar-Sırameşeler planı!" başlıklı yazıya "Rekreasyon alanı nedir?" sorusuyla başlamıştık.

Ardından şu ifadeleri kullanmıştık:

"Tam olarak ne anlama geldiğini öğrenmek için önce Türk Dil Kurumu'nun (TDK) internet sitesine girip sözlüğe bakmak gerekir.

Rekreasyon alanı, TDK'da iki şekilde şöyle tarif edilmektedir:

"İnsanların boş zamanlarında, eğlence ve spor amacı ile gönüllü olarak etkinlik yapabilecekleri yer."

"İnsanların eğlenme, dinlenme amacıyla kullanabilecekleri bir duruma getirilen yer."

Konuya teknik yaklaşırsak rekreasyon alanları ağırlıklı yeşil alan olarak bırakılan yerlerdir.

Bu alanlarda çok amaçlı salon, mescit, lokanta, kahvehane, çay bahçesi, büfe, çeşitli spor alanları ve çocuk oyun parkları yapılabilmektedir.

Ancak Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehirciliğe herhâlde bambaşka bir vizyon katmak istediğinden olsa gerek tarım arazilerini yapılaşmaya açma sevdasından sonra şimdi de rekreasyon alanlarını konutlaştırmak istemektedir!

Osmangazi'deki Alemdar-Sırameşeler mahallelerini kapsayan plan değişikliği bunu net şekilde göstermektedir."

Büyükşehir Belediyesi, "kısmen rekreasyon alanı, kısmen spor alanı" olan bölgenin niteliğini "kısmen TİCK, kısmen Rekreasyon Alanı, kısmen Park Alanı, kısmen İlkokul Alanı, kısmen Sağlık Alanı" olarak değiştirmişti!

Bu TİCK, Bursa'da bolca gördüğünüz konutların altında bulunan ticaret alanlarından oluşan binaları ifade ediyordu.

Mevcutta 115921.85 metrekare olan park alanı, Büyükşehir'in plan değişikliği ile 2931.352 metrekareye düşürülmek isteniyordu.

Mevcutta sıfır olan ticaret artı konut alanlarına ise 63588.044 metrekare yer ayrılıyordu!

Yazıda şu ifadelere de yer vermiştik:

"Büyükşehir'de askıya çıkan bu plan değişikliğinin 17. sayfasından bir bölümü aynen aktaralım şimdi size:

"Merkez planlama alanı yerleşiminin sağlıklaştırılması amacıyla yeşil kuşaklar ve alanlar oluşturulması hedeflenmektedir. Sosyal donatı alanlarını arttıracak çalışmalar yapılacaktır. Merkez planlama alanı için 1/25.000 ölçeğinde Ulaşım Ana Planı kararları doğrultusunda yeni ulaşım planlaması yapılacaktır.

Yürürlükteki plan kararları Merkez Planlama Bölgesinde yoğunluk artırımına gidilemeyeceğini, mevcut yapılaşmış sahalarda sıhhileştirmenin esas alınması gerektiğini ve kent merkezinin desantralize edileceğini ortaya koymaktadır."

Yahu plan değişikliği raporunuzda zaten kendinizi ifşa etmişsiniz!

Yürürlükteki plan kararları Merkez Planlama Bölgesinde yoğunluk artırımına gidilemeyeceğini ortaya koymaktadır demişsiniz!

Peki, buna rağmen rekreasyon alanını TİCK kapsamına alarak ne yapmak, nereye varmak istemektesiniz?

Rekreasyon alanı kaçak binalarla dolarken neredeydiniz!

Büyükşehir tarafından onaylanan 1/25000 ve 1/5000 ölçekli plan değişikliklerine bakıldığında herhangi bir ulaşım analizi yapılmadığı da görülüyor.

Ulaşım bağlamında son derece sıkıntılı, trafik yoğunluğunun fazla olduğu bölgede onaylanan nazım imar planı değişikliklerinin trafiğe ekstra yeni yükler getireceği ortadayken bu yönde kapsamlı ulaşım analizi yapılmaması kabul edilebilir mi?

Planlamanın gerekçesinde "Osmangazi Belediyesi tarafından hazırlanan öneri plan taslağında, alanın kuzey doğusunda Millet Bahçesi önerilmesi ile yaklaşık 80000 metrekarelik donatı artışı sağlanmıştır" deniyor.

Allah aşkına daha öneride olan, gerçekleşmemiş bir taslak baz alınıp donatı artışı sağlandığı iddia edilerek böyle bir plan değişikliğine nasıl gidilebilir?

Oldu olacak herkes taslak plan hazırlasın, kafasına göre hayallerine doğru yol alsın!

Var mı böyle bir dünya?

Varsa söyleyin de bilelim Allah aşkına!

Yerel seçime aylar kalmışken...

1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nın sonuçlandıralamadığı birinci ağızdan itiraf edilmişken...

Bütüncül yaklaşımdan uzak, şehircilik ilkelerine baştan sona aykırı değişikliklerle Bursa'ya daha fazla zarar verilmesine müsaade edilmemelidir!"

Evet, yerel seçime aylar kalmışken Bursa'ya daha fazla zarar verilmemeli demiştik...

Sakıncalı plana Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bursa İl Koordinasyon Kurulu (İKK) ile Mimarlar Odası Bursa Şubesi itiraz etmişti.

Ancak Büyükşehir meclisi akademik itirazları kabul etmedi.

Söz konusu plan akademik sakıncalar giderilmeden aynen kabul edilerek askıya çıkarıldı.

Alemdar ve Sırameşeler mahallelerindeki projenin asıl sahibi Osmangazi Belediyesi.

Yani yine akademik itiraza konu olan Gaziakdemir'deki gibi direkt Büyükşehir'in hazırladığı bir plan değil Alemdar ve Sırameşeler'deki.

Ancak akademik itirazları dikkate almayarak söz konusu planı onaylayan Büyükşehir Belediyesi.

İşinize geldiğinde akademik odalarla protokol yapın.

İşinize gelmediğinde aynı odaların akademik itirazlarını dikkate almayın.

Yerel seçime son derece kısa süre kalmışken, aday belirleme süreci devam ederken kent adına son derece sıkıntılı planları hayata geçirme ısrarınızın nedenini açıklayın.