Bursa
Açık
4.1°
Başka Gazete

Nilüfer'e de aday mı?

2023.11.09 08:56 Son Güncellenme: 2023.11.09 12:05

CHP Yıldırım İlçe Başkanı İlhami Gün'ün kurultayda anahtar listelerde yer almamasına karşın Parti Meclisi'ne (PM) aday olması partililerce şaşırtıcı karşılanmıştı.

Gün, malum yeni seçilen bir ilçe başkanı.

Yerel seçime de çok kısa bir zaman kaldı.

Daha önce böyle bir talebi olduğunu da dile getirmeyen Gün, aniden kurultayda neden PM'ye aday olduğunu açıkladı?

29 oyda kalan Gün'ün PM adaylığı ile ilgili ilginç bilgiler ulaştı.

Erkan Aydın'ın sanki tüm Bursa örgütü arkasındaymış gibi, kimseyle istişare etmeden, kendi ismi üzerinde bir irade oluştuğu algısı yaratarak hareket etmesine bir tepki olarak koymuş Gün, PM'ye adaylığını.

Gün'ün "Bir oy bile alabilirim ancak makam, mevki hesaplarına yoğunlaşılması ilkesel olarak bende rahatsızlık yarattı, ilkesel bir tutum ortaya koymak istedim" dediği de söyleniyor.

Geçtiğimiz pazartesi bu sütunlarda şu ifadelere yer vermiştik:

"Özgür Özel'in ekibinde yer alan, Parti Meclisi'ne aday olan Erkan Aydın; Kılıçdaroğlu tarafından Osmangazi'ye aday gösterilmişti.

Aydın, kurultaydan sonra gece yaptığımız görüşmede Parti Meclisi sürecinin ardından yol haritasının şekilleneceğini kaydetti.

Özel'in zaferi İYİ Parti ile ittifakı yeniden gündeme getirebilir.

Aydın'ın Osmangazi adaylığında değişikliğe gidilebilir.

Nilüfer'e adaylığı gündeme gelebilir."

Öyle de oldu, Aydın'ın ismi bugünlerde Nilüfer'le anılmaya başladı.

Her yere aday algısıyla kurultayın ikinci gününde hüsrana uğrayan Erkan Aydın'ın PM'de umduğunu bulamasa da Nilüfer Belediye Başkanlığı'na adaylık için Nilüfer'de kaybedenler kulübünün üyeleriyle çalışmalarını yoğunlaştırdığı da iddia ediliyor.

Öncelikle şunu belirtelim:

PM'ye seçilememesini kotayla açıklayanlar var da aldığı sonuca bakarsak kota olmasa da PM'ye seçilemeyecekti ki Erkan Aydın.

Aydın, kazanan adayın anahtar listesinde yer alıp 242 oyda kaldı.

Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ise kaybeden adayın listesinden Özel'in anahtar listesini delerek 434 oyla PM'de yer aldı!

Nilüfer iddiasına dönersek...

PM seçiminden önce Nilüfer'e adaylık gibi bir düşüncesinin olmadığına dair pek çok kişiye varlığı üzerine yemin ettiği kulislerde konuşuluyor Aydın'ın...

Erkan Aydın'la Osmangazi adayı olarak Başka Gazete'yi ziyaretinde çalışmalarından söz ettiği, ilçedeki iddiasını ortaya koyduğu sözleri bu sütunlardan "Erkan Aydın'dan flaş mesajlar: Çalışmadan oturarak oluyorsa..." başlıklı yazıyla paylaşalı daha bir ay bile olmadı.

Yine sohbetimizde Aydın, Osmangazi'ye dair projelerini ve hayallerini de paylaşmıştı.

Başka Gazete Köşe Yazarı Onuralp Özalp de "Özgür Özel'le değişenler ve değişmeyenler..." başlıklı yazısında Aydın'ın Osmangazi'ye dair açıklamalarını aktarmıştı.

Aydın'la sadece Osmangazi'yi konuşmuştuk.

Nilüfer'e adaylık gibi bir düşüncesi yoktu çünkü...

Tekrar altını çizelim, daha bir ay bile olmadı!

Erkan Aydın'ın zaten baştan Nilüfer gibi bir düşüncesi olsaydı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından Osmangazi adayı ilan edilmesine de karşı çıkardı.

Sonuçta kimse kimseyi, kendisine danışmadan açıklamadı.

İttifak olmadan Aydın'ın sırf Özgür Özel kazandı diye Osmangazi'yi bırakması başka aday mı yok tartışmalarını artırmakla kalmaz, kendi siyasi kişiliğine de örgüte de Özel'in değişim söylemine de haksızlık olur düşüncesindeyiz.

CHP gerçekten değişecek mi?

Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala ile kurultay sürecini konuştuk önceki gün.

Söyledikleri kayda değerdi:

"İlhan Cihaner'e imza vermiştim. İmza verme aşamasında kurultayda yarışan her iki adaya da imza vermedim. Değişimle ilgili düşüncelerimi ise ilçe ve il kongrelerinde dile getirmiştim. Genel başkan değişimi gerçekleşmeliydi evet ancak değişim sadece genel başkan değişimi ile sınırlı kalmamalı. Bu bağlamda tüzük kurultayını çok önemsiyorum."

Şöyle devam etti:

"Tüzük kurultayı ile ilgili düşüncelerimi 24 madde halinde gündeme getirmiştim. Genel Başkanımız Özgür Özel'e de daha önce göndermiştim. Tüzükle ilgili oluşturulacak komisyona tekrar ileteceğim. Gerçek bir değişimden söz ediyorsak, çağdaş, laik devlete sahip çıkmak, demokrasiyi ileriye götürmek ve partinin kitleselleşmesi için tüzük değişikliğini gerçekleştirmeliyiz. Daha sonra da toplumun tüm katmanlarının katkılarıyla hazırlanacak bir parti programını hayata geçirmeliyiz."

Pala, yerel seçim sürecine de değindi:

"Bursa'dan iki arkadaşımızın parti meclisinde bulunmasını değerli buluyorum. Yerel seçimde mevcut belediye başkanlarının durumu ve bizim yönetmediğimiz yerlerde adaylar belirlenirken mutlaka parti örgütlerinin ve üyelerin görüşlerinin alınması gerekir. Gönül ister ki her yerde sosyal demokrat adaylarla seçime girelim. Ancak ittifaklar gündeme gelebilir. Her ilde AKP, MHP bloğu ile yarışacağız. Dolayısıyla bazı bölgelerde farklı adaylıklar gündeme gelebilir."

CHP'de değişimin genel başkan değişimiyle sınırlı kalıp kalmayacağını kısa süre içinde öğreneceğiz...

Yerel seçim öncesinde atılacak adımlar, bundan sonra nasıl bir CHP ile karşılaşacağımızın önemli işaretleri olacak.