Bursa
Açık
10.8°
Başka Gazete

Nilüfer'deki siteyle ilgili şok bilirkişi raporu!

2024.02.12 12:02 Son Güncellenme: 2024.02.12 12:30

Bugün sizlere Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi tarafından gözlemsel olarak incelenmek üzere yapılan görevlendirme sonucunda Nilüfer ilçesi Balat mahallesindeki yaklaşık 200 daire, 20 iş yerinin bulunduğu bir siteyle ilgili düzenlenen bilirkişi raporundan bazı bölümler aktaracağız.

Söz konusu rapor, üç inşaat mühendisi tarafından hazırlandı.

Gelin raporla devam edelim:

"Mevcut bloklar site yönetimi tarafından ilgili belediyeden temin edilen projelere göre yerinde gözlemsel olarak incelenmiştir.

Mevcut konutların iç mekanlarında dekoratif olarak kaplamaların yapıldığı tespit edilmişse dahi taşıyıcı sistemlerde herhangi bir değişiklik yapılmadığı, kolon ve perdelerin projesinde belirtilen yerde bulunduğu gözlemsel olarak tespit edilmiştir. Bazı dairelere evde olmamaları ve/veya müsait olmadıkları için girilememiştir.

Mevcut dükkanlarda yapılan gözlemsel tespitler sonucunda kolonların ve perdelerin projede belirtilen yerde bulunduğu fakat birçoğunun kaplanarak yüzeyinin kapatılmasından ötürü fiziki olarak incelenemediği görülmüştür."

Buraya kadar nispeten normal gözükse raporun otoparkla ilgili kısmı endişe verici:

"Otopark katı herhangi bir sıva işlemine maruz kalmadığı için detaylı incelenmiş olup aşağıdaki uygunsuzluklar tespit edilmiştir.

Otopark katında (Özellikle A-B-C-D-E blokların bodrum katlarında) projede döşemesiz görünen alanlar çelik konstrüksiyon ile asma kat oluşturularak otoparka çevrilmiştir. Statik projelerde herhangi bir hesap yükü bulunmamakla beraber yapıya ekstra yük yüklenmiştir.

Kolonlarda süreklilik olmadığı, perde içerisinde devam etmesi gereken kolonların yapılmadığı, şakülün yapılmadığı, yoğun kalıp hatalarının olduğu gözlemlenmiştir. Perdelerin projedeki düzende uygulanmadığı, bazı aks aralıklarında dolgu yüksekliği fazla olduğu halde aks dışına tuğla duvar örülerek dolgu toprağın yaslandığı tespit edilmiştir.

Taşıyıcı eleman beton yüzeyinde kavlamalar-soyulmalar mevcuttur.

Yapım aşamasında kullanılan kalıp malzemesinin sökümünün düzgün yapılmadığı kiriş ve kolonlarda kesit daralmasına sebebiyet verdiği gözlemlenmiştir.

Dilatasyon boşluklarının uygun malzemeyle doldurulmadığı gözlemlenmiştir.

Dilatasyon fugaları teknik şartnamesinde belirtildiği şekilde teşkil edilmemiştir.

Yerden ısıtma köpükleri ile dilatasyon akslarında dolgu yapılmıştır.

Dilatasyon bölgesinde kalan kolonların ebatlarının projedekiyle aynı olmadığı, akslarının kaçık olduğu, aynı ebada getirilmek için xps ile kaplanarak şişirildiği gözlemlenmiştir.

Döşemelerde, kirişlerde, kolonlarda ve perdelerde yüksek oranda segregasyon (ayrışma) olduğu, donatıların açıkta olduğu, pas paylarında yoğun kayıplar olduğu ve yoğun su kaçakları tespit edilmiştir.

Kısa kolon-kiriş etkisi yapacak şekilde imalatlar teşkil edilmiştir.

Kolonlar beton döküm aşamasında yanlış kotlanarak kolon-kiriş düğüm noktalarında soğuk derz, boşluklar, uygunsuz malzemeler (asmolen köpüğü) ile kesit daraltılması, oturmalar, yoğun deformasyonlar oluşturulmuştur.

Temelden itibaren yapılması gerekli olan kolonlarda süreklilik bozularak araya zemin betonu atılıp kolon üzerine oturtulmuştur.

Esasen projesinde yırtık donatılarının konularak tesisatların o boşluklardan taşınarak düşey aksta irtibatı sağlanmalıdır. Bu durum projesinde açıkça gösterilmektedir.

Kazan dairesinde döşemeler konsol kiriş teşkil edilerek yapılmıştır. Konsol kirişler diğer akslarda bulunan kolonlara neredeyse sıfır olacak şekilde imal edilmiş olup olası yatay deplasmanlar sırasında çekiçleme etkisi yaparak kolonların zarar görmesine sebebiyet verecektir.

Havuzun soğuk derzlerinde su izolasyonu sağlanamadığı için kaçak olmakta bu da donatıların korozyona uğramasına sebep olmaktadır. Perdeler kesilmiştir."

Hatırlarsanız Türkiye'de usulsüz inşaatların başkenti Nilüfer'de Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra ilçe belediyesi ile Mimarlar Odası Bursa Şubesi ve İMO Bursa Şubesi bir protokol de imzalamıştı.

Protokole göre Nilüfer'de bulunan ruhsatlı ve ruhsatsız ticari işletmeler ve eklerinde yer alan taşıyıcı sistem elemanlarının yerinde olup olmadığı da mercek altına alınacaktı.

Taşıyıcı sistem tahribatlarının gözlemsel tespiti yapılacaktı.

İş birliği protokolünün ardından bir komisyon kuruldu ve her iki odanın üyelerinden oluşan ekipler tarafından bazı mahalleler tarandı.

Daha önce bu sütunlarda akademik odaların belediyeye ilettiği raporlardan sonra herhangi bir aksiyon alındı mı sorusuna yer vermiştik.

Mesela Görükle'de nasıl bir manzarayla karşılaşıldı demiştik.

Görükle'deki taramalarda çok sayıda kolonu kesik iş merkezlerine rastlandığına yönelik bilgiler geldiğini de söylemiştik.

İlçe belediyesi soruları şu ana kadar yanıtlamadı.

Büyük deprem tehdidi kapıdayken, henüz yeni yapılaşan yerlerde dahi manzara buysa, Bursa'da gerçekten de felaket kapıda.

Öte yandan İMO Bursa Şubesi 18. Olağan Genel Kurulu, dün yapılan seçimlerle tamamlandı.

Yerinde takip ettik genel kurul konuşmalarını ve seçim heyecanını...

Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen seçimde 19. Dönem Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Serdar Atilla Erdem kazandı.

Seçime 2 bin 807 üye katıldı.

Çalışma Grubu'nun başkan adayı Serdar Atilla Erdem bin 670 oy alırken, Çağdaş Mühendisler Grubu'nun adayı Ülkü Küçükkayalar ise bin 137 oyda kaldı.

Bakalım yeni dönemde İMO, kent suçlarıyla mücadelede aktif rol alacak mı?

Çalışma Grubu'nun bünyesinde Cengiz Duman'ın bulunması bu yöndeki beklentimizi açıkçası artırdı.

Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şubesi'nde de hafta sonu olağan genel kurul vardı.

İki listeyle girilen seçimi Öncü Peyzaj Mimarları Grubu kazandı.

Genel kurulda divan başkanlığını da üstlenen Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube Kurucu Başkanı Necla Yörüklü'nün seçimin ardından yaptığı paylaşımda kullandığı şu ifadeler anlamlıydı:

"Seçilen yeni yönetimin, mesleğimize ve odamıza değer katacak adımlar atmasını ve birlikte başarılı projeler gerçekleştirmesini içtenlikle diliyorum. Aynı zamanda, 3. Dönem Yönetim Kurulu'nda, yer alan meslektaşlarıma, komisyonlarda, etkinliklerde, kamuoyunda odamızı ve mesleğimizi en iyi şekilde temsil eden tüm meslektaşlarıma şükranlarımı sunmayı bir borç biliyorum. Hepimizin ortak amacı, mesleğimizi daha ileriye taşımak ve meslektaşlarımızın haklarını savunmaktır."

Biz de açıkçası 3. Dönem Yönetim Kurulu'nda yer alan Bursa Teknik Üniversitesi'nden Merve Ersoy Mirici'ye ayrı bir parantez açmak ve kentin hakkını koruyan kendisi gibi akademisyenlere sadece Bursa'nın değil Türkiye'nin de ihtiyacı olduğunu vurgulamak istiyoruz.

Mirici'nin genel kurulda yaptığı konuşmada yer verdiği Şeyh Edebali'nin "İnsan kulağından zehirlenir" sözünün altını çizdiğimizi de belirtelim.

Frekans çalışmalarıyla odacılık yapılamayacağını ifade ederek yazıyı bitirelim.