Bursa
Parçalı Bulutlu
17.6°
Başka Gazete

Nilüfer'de o çok konuşulan rant iddiası ve Kızılcıklı!

2023.10.04 11:29 Son Güncellenme: 2023.10.04 13:02

Bursa'da giderek artan rant odaklı yapılaşmaya karşı cesur çıkışlar sergileyen bir siyasi olarak son dönemde hayli dikkat çekmişti.

MHP Nilüfer İlçe Başkanı Levent Karakoç, kongrede güven tazeledikten sonra, Başka Gazete'yi ziyaret etti.

Karakoç'la sohbetimizin ana gündemi; Nilüfer Belediyesi'nin hemen yanında otopark olarak kullanılan İhsaniye mahallesi Emniyet caddesinde bulunan 7936 ada 2 parseldeki maliye hazinesine ait ticaret alanının 69 milyon liraya Ona Gayrimenkul Geliştirme Yatırım ve İnşaat AŞ'ye satıldıktan sonra, Nilüfer Belediyesi tarafından gerçekleştirilen rant odaklı plan değişikliğiydi.

İlk başta satışa karşı çıkıp, "Hanlar Bölgesi gibi açık çarşılı planlama gerçekleştirilmeliydi, mevcut planlarda ilk baştaki amacı buydu" açıklamasını yapan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, yaklaşık bir sene sonra söylediklerinin tam tersi bir planlamaya bizzat kendi neden girişmişti?

Söz konusu yer 1/5.000 Ölçekli Nilüfer Belediyesi Nazım İmar Planı'nda 'Tali İş Merkezleri Alanı' olarak tanımlıyken yani Agora Çarşısı, Hanlar Bölgesi gibi yüksek katsız mütevazı çarşı olarak planlanmışken Nilüfer Belediyesi'nin 1/1.000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği ile 21,50 metre yüksekliğinde (7 kat imar) belediyeyi gölgede bırakacak ticari yapıya hangi gerekçeyle izin verilmişti?

6187,29 metrekarelik satılan yerin bitişiğinde, Nilüfer Belediyesi'nin mülkiyetinde 500 metrekarelik arsa vasfında bir parsel de vardı.

Rant odaklı plan değişikliği, Ona Gayrimenkul Geliştirme Yatırım ve İnşaat AŞ'ye satılan yerle birlikte Nilüfer Belediyesi'nin mülkiyetindeki 500 metrekarelik arsa vasfındaki parseli de kapsamıştı.

Yani aslında belediye kendi mülkiyetindeki alanı da daha önce gözden çıkarmıştı.

7936 adada bulunan 1 ve 2 parsellerin tevhid edilmesi; kat karşılığı inşaat için asgari inşaat payı oranı %50'den az olmamak kaydıyla belediye hissesine karşılık Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi yapılması için Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem'e yetki verilmesi kararlaştırılmıştı!

Burada meselenin ihale boyutuna da ayrıca değinmek gerekmiyor mu?

Plan değişikliğinin ihaleden sonra yapılması kamuyu zarara uğratıyor mu uğratmıyor mu?

Emsal artırıldı.

Arazinin değeri katlandı!

Kamu mu kazandı, yoksa ihaleyi alan firma mı?

Ayyuka çıkan rant iddialarının ardından başlatılan disiplin süreci hatırlarsanız; Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı, Bursa Büyükşehir Meclisi Grup Sözcüsü Osman Ayradilli'nin CHP'den ihraç edilmesiyle noktalanmıştı.

Ayradilli hakkında, grup kararına uymadığı gerekçesiyle İl Disiplin Kurulu tarafından verilen ihraç kararı, CHP Yüksek Disiplin Kurulu'nca iptal edilmişti.

Ancak Ayradilli, "Büyükşehir Belediyesi'nin imar komisyonu çalışmalarına, parti temsilcisi sıfatıyla katılarak, tedbir kararına aykırı hareket ettiği" gerekçesiyle kesin ihraç istemi ile bir kez daha disiplin kuruluna gönderildi.

Karakoç, görüşmemizde "Nilüfer'de yaşanan rant ilişkilerinde bardak artık taşmıştır" söylemini yineledi.

Şöyle devam etti:

"Bu mesele partinin ve belediyenin iç meselesi olmaktan çoktan çıkmıştır. Konunun muhatapları mertçe, dürüstçe Nilüfer ve Bursa kamuoyunun önüne çıkmalı, tüm çıplaklığıyla gerçekleri anlatmalıdır."

Ayradilli ile geçtiğimiz günlerde belediyede görüştük.

Ona'ya 1,50 emsali kendisinin vermediğini söyledi.

1,50 emsal verilmesi ayrı bir facia da 1,25 emsal verilmesi normal mi peki!

Söz konusu plan değişikliğiyle ilgili devam ediyor yargı süreci.

Yeri gelmişken şunu da belirtelim:

Yine aynı firmanın Hasanağa/Kızılcıklı mahallesi 185 ada 1 parseldeki projesiyle ilgili de fahiş emsal iddiası içeren bir ihbar geldi.

Söz konusu iddiayı sosyal demokratlığın zirvesindeki (!) Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem'e de sormuştuk.

Ne yazık ki burada fazla emsal yok şeklinde bir yanıt alamadık!

Herhâlde Kızılcıklar olmuş, selelere dolmuş.

Belediyenin yanındaki sevgi dolu ofisten gönderilen çoraplar da ayağa uymuş!

Valla birileri kendilerini oligark falan zannediyor olabilir.

Olabilir de burası Rusya Federasyonu değil.

Türkiye Cumhuriyeti'nde elbet bir gün yaptıklarınızın bedeli ödetilir!

"Rant havuzunu ortadan kaldırmak için önümüzdeki yerel seçimde irade ve isteğimizi net şekilde ortaya koyacağız, ülkücü irade icracı makamlarda olmalı" sözlerinin altını çizen MHP Nilüfer İlçe Başkanı Levent Karakoç, Nilüfer'de seçime Cumhur İttifakı çatısı altında MHP'li bir adayla girmek istediklerini açıkça dillendiriyor.

Rant iddialarının artık belediyenin önüne sprey boyalarla dahi yazıldığı Nilüfer'de CHP Bursa örgütünün, yerel seçimde başarı isteniyorsa, sözde sosyal demokratları acilen partiden tasfiye etmesi gerekiyor.