Bursa
Parçalı Bulutlu
16.3°
Başka Gazete

Nilüfer'de neler oluyor? Belediye o arsayı kat karşılığı satacak iddiası

2023.05.03 10:48 Son Güncellenme: 2023.05.03 10:48

Nilüfer Belediyesi'nin hemen yanında otopark olarak kullanılan İhsaniye mahallesi Emniyet caddesinde bulunan 7936 ada 2 parseldeki maliye hazinesine ait ticaret alanı 69 milyon liraya Ona Gayrimenkul Geliştirme Yatırım ve İnşaat AŞ'ye satıldıktan sonra yaşanan süreç bir süredir kamuoyunun gündeminde.

Bu satışın ardından hazırlanan rant odaklı plan değişikliği çok konuşuldu.

Az sonra dile getireceğimiz çarpıcı iddia ile bu satış çok konuşulmaya devam edecek gibi gözüküyor da...

Sürecin başına götüreyim isterseniz sizi evvela.

Tarih 19.08.2022...

"Nilüfer'de belediyenin yanına AVM mi geliyor?" başlıklı yazımda maliye hazinesine ait yerin satıldığını ifade ettikten sonra, yaptığımız görüşmenin ardından Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem'in şu sözlerini aktarmıştım okuyuculara:

"Maliye hazinesine ait bu yerin satışından bizim belediyemize 5 kuruş girmedi. İmar planında ticaret alanı geçiyor ancak emsali yok. Bununla ilgili planın da satışın yapıldığı Ankara'da hazırlanacağını düşünüyoruz. 13 katlı bir yapı olmamalı. Sadece 3-4 katlı ticaret kullanımı olabilir ancak 13 katlı ticaret artı konut yapılacaksa yazık olur. İtiraz ederiz. Hanlar Bölgesi gibi açık çarşılı planlama gerçekleştirilmeliydi, mevcut planlarda ilk baştaki amacı buydu."

Gördüğünüz üzere Başkan Erdem, satıştan önce tepki göstermese de satışın ardından "Hanlar Bölgesi gibi açık çarşılı planlama gerçekleştirilmeliydi, mevcut planlarda ilk baştaki amacı buydu" diyerek belediyeyi gölgede bırakacak bir projeye karşı olduğunu ifade ediyor.

"Planın da satışın yapıldığı Ankara'da hazırlanacağını düşünüyoruz" diyor.

Peki, sonra ne mi oluyor?

6187,29 metrekarelik satılan yer ve yanında bulunan Nilüfer Belediyesi mülkiyetindeki 500 metrekarelik arsa vasfındaki parselle (bu parseli aklınızda tutun lütfen, yazının sonunda değineceğiz) ilgili plan değişikliği yapılıyor.

Sıkı durun, bu plan değişikliğini Başkan Erdem'in söylediği gibi Ankara yapmıyor.

Kim mi yapıyor?

Nilüfer Belediyesi yapıyor!

Nilüfer Belediye Meclisi'nde oy çokluğu ile kabul edilen plan değişikliği Büyükşehir Belediye Meclisi'nden oy birliği ile geçiyor.

Üstelik söz konusu yer 1/5.000 Ölçekli Nilüfer Belediyesi Nazım İmar Planı'nda 'Tali İş Merkezleri Alanı' olarak tanımlıyken yani Agora Çarşısı, Hanlar Bölgesi gibi yüksek katsız mütevazı çarşı olarak planlanmışken Nilüfer Belediyesi'nin 1/1.000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği ile 21,50 metre yüksekliğinde (7 kat imar) belediyeyi gölgede bırakacak ticari yapı önerisi karşımıza çıkıyor!

Başkan Turgay Erdem'in bir sene önce söylediği "Sadece 3-4 katlı ticaret ticaret kullanımı olabilir. Hanlar Bölgesi gibi açık çarşılı planlama gerçekleştirilmeliydi, mevcut planlarda ilk baştaki amacı buydu" ifadelerinin tam tersi bir planlamaya yine Turgay Erdem tarafından imza atılıyor!

Ankara burayı sattı tamam da Nilüfer Belediyesi üstelik hemen yanındaki yerde, Erdem'in kendi açıklamaları da ortadayken böyle bir plan değişikliğine imza atmak zorunda mıydı sorusu yanıtsız bırakılıyor.

Türkiye, tarihî bir seçimin arifesindeyken nedense yangından mal kaçırır gibi hareket ediliyor!

Kamu yararı bulunmayan, belediyeyi gölgede bırakacak, bölgenin dokusuna uyumsuz, Nilüfer'i âdeta hançerleyecek bir plan değişikliği ile gündeme geliniyor.

Çok önemli olduğu için hatırlatmak gerekiyor.

Mimarlar Odası Bursa Şubesi'nin plan değişikliğine ilişkin yaptığı itirazda şu ifadelere yer veriliyor:

"Anılan parseller 1984 yılında onaylanan 1/1000 ölçekli Fethiye-İhsaniye Uygulama İmar Planında 'Hastane Alanı' olarak planlanmıştır. Daha sonra Nilüfer Belediyesi'nce 14.03.2005 tarihinde yapılan plan değişikliği ile açıklama raporunda da belirtilen 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planında "Tali İş Merkezleri Alanı"na çevrilmiştir.

Tali İş Merkezi tanımı "Birçok iş görüler için kentin özeğine bağlı olmakla birlikte, çevresinde yaşayan küçük toplulukların tecimsel, ekinsel, dinlenme ve eğlenme ile ilgili vb. gereksinimlerini bir ölçüde karşılayabilen ve kent büyüdükçe sayıları da artan ikincil önemdeki kent özekleri" olmasına karşın söz konusu plan değişikliğiyle bu tanımdan uzak yoğun bir yapılaşma koşulu getirildiği...

Plan değişikliği yapılan parselin çevresindeki yol dokusuna bakıldığında zaten mevcut hâlinde trafik sorunu yaşandığı, en geniş yolun 12 metre olduğu ve Bursa Büyükşehir İmar Yönetmeliği 9. Madde a bendine göre en fazla 4 kat olabilecekken anılan parsel için plan değişikliğinde 7 kat verildiği...

Açıklama raporunda parsellerin çevresindeki yükseklikleri örnek gösterilen parsellerde yapılaşan inşaatların ise "Bursa Bölge İdare Mahkemelerince iptal edilen plan değişikliklerine sahip Kentsel Dönüşüm planları" olduğu ve emsal olarak alınamayacağı tespit edilmiştir."

Mimarlar Odası Bursa Şubesi'nin itirazıyla öğrenilmişti ranta kurban edilmeye çalışılan o parsellerin ilk olarak hastane alanı olarak planlandığı!

Daha sonra alan, Agora Çarşısı gibi yüksek katsız bir ticari alana çevrilirken bugün geldiğimiz noktada Nilüfer Belediyesi'ni gölgede bırakacak bir kütle nasıl onaylandı!

Nilüfer Belediyesi, kamu yararıyla uzaktan yakından hiçbir ilgisi olmayan, CHP Bursa örgütünde de büyük rahatsızlığa yol açan söz konusu plan değişikliklerinden yapılan akademik itirazı kabul ederek vazgeçecek mi göreceğiz...

Hatırlarsanız artık ayyuka çıkan, az önce belirttiğimiz gibi CHP Bursa örgütünde büyük rahatsızlığa yol açan rant iddialarının ardından Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı, Bursa Büyükşehir Meclisi CHP Grup Sözcüsü Osman Ayradilli kesin ihraç talebiyle disiplin kuruluna sevk edilmişti.

Ona Gayrimenkul Geliştirme Yatırım ve İnşaat AŞ'ye satılan yer için yapılan plan değişikliğinin bardağı taşırdığı, konuyla ilgili çıkan tartışmanın ardından disiplin sürecinin başlatıldığı iddia edilmişti.

Şimdi yazının başında aklınızda tutmanızı istediğim o parsele dönelim.

Nilüfer Belediyesi, Ona'ya satılan yerle ilgili plan değişikliğine kendi mülkiyetindeki 500 metrekarelik arsa vasfındaki parseli de eklemişti!

Konuyu gündeme getirmemizin ardından MHP Nilüfer İlçe Başkanı Levent Karakoç, yaklaşık 10 gün önce söz konusu arsa ile ilgili şunları söylemişti:

"Nilüfer Belediye Başkanlığının bu arsa ile ilgili tasarrufu ne olacaktır? Adı geçen arsanın satışı ilerleyen günlerde karşımıza çıkacak mıdır? Nilüfer Belediye Başkanlığına ait parselde plan değişikliğinin amacında yeni bir satış beklentisi ve ilişiği var mıdır?"

Edindiğim son bilgi Nilüfer Belediyesi'nin kendi mülkiyetindeki 500 metrekarelik arsayı Ona Gayrimenkul Geliştirme Yatırım ve İnşaat AŞ'ye satacağı!

Satış işleminin kat karşılığı gerçekleştirileceği; belediyeye, belediyeyi gölgede bırakacak rant projesinden bir bölüm verileceği söyleniyor.

Bu iddia doğru mudur?

Yanıt gelirse kamuoyu ile paylaşmak isteriz.

Süreci takip etmeyi sürdüreceğiz...

Son olarak şunu belirtmeliyiz:

Söz konusu konu aslında partiler üstü bir meseledir.

Bursa'nın daha da içinden çıkılmaz bir noktaya sürüklenmemesi, Nilüfer'in de daha fazla ranta kurban edilmemesi için sosyal demokratlıkla bağdaşmayan uygulamaların acilen önüne geçilmesi gerekmektedir.

Aman seçim öncesi sessiz kalalım, zararı olur yaklaşımıyla sosyal demokratlık kisvesi altında Bursa'ya ihanet edilmesine asla müsaade edilmemelidir.

Bu yaklaşımın aksi ilkesizliktir.

Ranttan beslenmektir.

Rant ittifakının Bursa'yı da Nilüfer'i de ne hâle getirdiği ise herkes tarafından gayet iyi bilinmektedir.