Bursa
Açık
Başka Gazete

Ne dediysek o: 2 yılda trafiği gündeminden çıkaramayan Bursa

2023.08.23 11:15 Son Güncellenme: 2023.08.23 11:15

Gelin bazı şehirlerin bakalım metro haritalarına:

New York...

Şanghay...

Tokyo...

Paris...

Londra...

Moskova...

Fena sayılmaz İstanbul da...

Bakın bu da Bursa!

Kentin ulaşımdaki asıl kurtuluşu bir türlü çözülemeyen toplu ulaşımda!

İnşaat Mühendisi Cengiz Duman, Başka Gazete'de misafirimizdi.

Mesleğinin ana bilim dallarından ulaşım asıl ilgi alanı olan Duman, 2016-2018 ve 2018-2020 yılları arasında İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Ulaşım Komisyon Üyeliği ve Başkan Yardımcılığı, 2020-2022 yılları arasında da odanın Ulaşımdan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini üstlendi.

Görev süresi bitince de Bursa için sürekli fikir üretmeye devam etti.

Duman'la görüşmemizin ana konusu şehirde her geçen gün biraz daha artan trafik keşmekeşiydi.

"Trafik konusunun son 10 yıldır Bursa'nın gündemine girdiğini anımsıyoruz, girdiğinden bu yana da hiç gündemden düşmemektedir. Yerel yönetim için her gelen ya da gelmek isteyenin, birçoğu zihni sinir projeleri ne hikmetse göreve geldikten sonra gündemlerinden bir anda düşüyor. Öyle ki göreve gelir gelmez enkaz devraldığının farkında olan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ilk olarak iddialı bir açıklama yaptı. 2 yılda trafiği Bursa'nın gündeminden çıkaracağını iddia eden Sayın Aktaş'ın bu cümlelerini kendisine hatırlatmak istiyoruz" dedi.

Şöyle devam etti:

"Göreve başladığında bitmeyen T2 Tramvay hattının bitmesi, projelerinin hazır olduğu Stadyum Bağlantı Yollarına devam edilmesi, Bursaray'ın sinyalizasyon revizyonu ile kapasite artırımı, akıllı kavşak yapımı gibi birçok işlemin Bursa trafiğine olumlu etkisini maalesef göremediğimizi belirtmeliyiz."

Cengiz Duman, "T2 tramvay hattının tüm itirazlara rağmen HRS'ye dönüştürülmemesi, mevcut hat ile entegrasyonun ikinci dünya ülkelerinde olacak cinsten alakasız ve tercih edilmekten uzak olarak tamamlanması, stadyum bağlantı yolları yapımı esnasında mevcut İMO Yönetimi ve birçok STK ses çıkarmasına rağmen dediğimiz dedik devam eden projelerin sonucu ortadadır. Stadyum tarafından gelen yolların, hatta Hayran Caddesi'nden ayrılan bir kolla yine akademi caddesine bağlantısının bölgeyi tam bir kaosa sürüklediğini hemen her gün görüyoruz!" görüşünü de dile getirdi.

Doğrusu hiç haksız değildi!

İsmi üstelik akademi olan caddenin hâli Bursa'nın özeti gibi!

Duman, "Billboardları süsleyen "Ne dediysek o" afişlerinde görülen sinyalizasyon revizyonu ile %60 kapasite artırıldı görsellerine bakarken Bursaray içindeki kalabalık gözümüzün önünden film şeridi gibi geçiyor. Burada asıl sorunun kapasiteden ziyade yolcuyu HRS'ye çekememek olduğunu sanırım bir tek kendisi göremiyor. Akıllı kavşak diye halka güzel gösterilmeye çalışılan kavşaklar (ki billboardlarda 160 kavşağın akıllı olduğu iddiası var) için sadece 1-2 kamera ve tabela ile 2-3 kova sarı boyanın hiçbir etkisi olmadığını üzülerek söylemek istiyorum. Akıllı Şehircilik ve İnovasyon Daire Başkanlığı'nın güzel işler yapmaya çalıştığını bu konuda güzel çabaların olduğunu biliyoruz lakin mevcut organizasyon içinde bunları yapmaları çok zor" dedi.

Bursa'yı tanımayan bir grup tarafından, yerel seçim öncesi oldubitti yaklaşımıyla ortaya çıkarılan Ulaşım Master Planı 2040-2050 hedeflenerek tekrar düzenlenmeli.

2040 Çevre Düzeni Planı'nı sonuçlandıramayanlar gerçekçi bir ulaşım master planı hazırlayabilir mi hususu soru işareti tabii ki!

Cengiz Duman'ın "Göreve geldikleri günden beri önceleri bordür, tretuvar ile ulaşıma çare aradıklarını biliyoruz, şimdiki moda asfalt kazıyıp, asfalt dökmek ile ulaşım kalitesini artırmak! Şunu unutmayın ki bir sorunu çözmek için önce sorunun kaynağını bilmeniz gerekiyor. Aksi durumda yanlış teşhis yanlış tedaviyi beraberinde getirmektedir. Otosansit'in üzerine yapılan köprüler boş, Nilüfer Deresi üzerine yapılan ilave köprü ile Soğukkuyu'ya inişi rahatlamak isteyen zihniyetin, yaklaşık 1 km aşağıda kime hizmet edeceğini bilmediğimiz bir döner köprü ile yine macera aradığını ya da birilerinin ekmeğine yağ sürdüğünü düşünüyorum. Bursa'nın artık küçük dokunuşlar ya da mikro çözümlerle değil makro projelerle ait olduğu büyükşehirler arasına dönmesi gerekmektedir" vurgusu dikkat çekiciydi.

Bursa'da trafiğin gündemden düşmesi için ilk olarak raylı sistem ile paralel giden belediye, özel halk otobüsü, minibüs ve dolmuşların bu hatta dikine besleme ile çalıştırılması şart.

T2 hattı pik saatte taşıması gereken yükü ne yazık ki 1 günde taşıyor!

Yanlış yönetilen bu sistem her geçen gün zarar yazıyor!

Duman, "HRS için öncelikli konu artık hattın başına sonuna ilave yaparak uzatmak değil, hattı belli noktalarda kesen yeni hatlarla beslemektir. Elzem bir diğer konu Acemler istasyonundan 1 ve 2 nolu hattı ayırıp yeni bir hattın Bursa'ya kazandırılması gerekmektedir. En kolay çözüm Çekirge-Kükürtlü, Altıparmak, Heykel, Setbaşı ve Yıldırım'a (Güney) yeni bir hat olarak işlevsellik kazandırılmalıdır. Böylelikle Çalı-Gürsu arasında hayal kurulan ve 2035 Ulaşım Master Planına işlenen hattan da vazgeçilmiş olacaktır. Ayrıca Acemler-Merinos arasında kalan yer üstü hattı öncelikli yer altına alınacaklar listesine eklenmelidir" diyor.

Şunları da ekliyor:

"Mudanya/İzmir-Bursa-Ankara yönünde devam eden doğu/batı ekseninde yer alan ana yola alternatif görünen 11 Eylül Bulvarı'na işlevsellik kazandırabilmek için; Vakıf, Millet, Botanik Park/Hayvanat Bahçesi gibi noktalara hızlıca köprülü kavşaklar yapılmalıdır. Özellikle Samanlı, Vakıf ve Millet mahallesi sinyalizasyonlarında her gün kaza olmaktadır. Bursa'da en büyük problemlerden biri de yön ve ayrım tabelaları konusudur. Büyükşehirlerde sıklıkla karşılaştığımız büyük yön tabelalarının Bursa'da genellikle daha küçük ve görüş kısıtlamaları ile karşı karşıya kaldığını belirtebiliriz. Örneğin Mudanya yol ayrımı için İzmir yönünden bazen 2-3 şerit atlanarak geçilebiliyor, yine Acemler Bursa yönü kavşak çıkışı genelde 2-3 şerit ile girilmeye çalışılıp kavşak girişinde ciddi sorun yarattığı bilinmektedir. Akıllı kavşak konusu maalesef billboardlarda yer aldığı gibi 2 kova sarı boya ile asfalta işaret koymak kadar kolay değil. Akıllı kavşakların birbiri arasında koordineli olması gerektiği gibi yoğunluk durumuna göre sinyalizasyon süre ayarlaması yapılması gerekmektedir. Keşke 160 kavşakta asfalta boya yapacağımıza, 16 noktada gerçek kavşak modellemesi yapabilmiş olsaydık. İnanıyorum ki trafiğe etkisi çok daha olumlu olabilirdi!"

Peki, trafik sorunu istenirse gerçekten 2 yılda gündemden kalkabilir mi?

Sözü yine bırakalım Duman'a:

"Sayın Alinur Aktaş'ın göreve geldiğinde dile getirdiği, trafik sorununu 2 yılda Bursa'nın gündeminden çıkaracağım sözüne istinaden, sürecin ne zaman başlayacağına dair kamuoyunu bilgilendirmesi gerekiyor. Eğer istenirse 2 yılda Bursa'nın trafik sorununun ortadan kalkacağına inandığımızı, yardım istenir ya da görev verilecek olursa daima yanlarında olduğumuzu belirtmek isteriz."

Evet, Bursa'da trafik sorunu istenirse 2 yılda gündemden kalkabilir.

Sadece ulaşımdaki kaosu artırmayan ayrıca şehri olası afet ya da patlama anında felakete sürükleyecek plansız üretim tesisleri de bertaraf edilebilir.

Ancak bunun için evvela tutarlı bir siyasi irade ve vizyon gereklidir.

Bir de bilim insanlarının sesine sadece seçim öncesinde algı amacıyla kulak vermemek, her zaman ortak akıl ekseninde ilerlemek elzemdir!