Bursa
Az Bulutlu
15.7°
Başka Gazete

Müteahhitlerin iştahı mı kabardı? Nilüfer'de o villalara da tebligat yollandı!

2024.01.25 11:15 Son Güncellenme: 2024.01.25 11:44

Gelişmeyi ilk olarak bu sütunlarda geçen 5 Ocak'ta yayınlanan "Altınşehir'i bekleyen tehlike! 90 gün süre verildi" başlıklı yazıyla duyurmuştuk.

Fahiş emsalli usulsüz inşaatların merkezi, Türkiye'de rantın başkenti Nilüfer'in Altınşehir mahallesinde kiracısını göndermek isteyen mülk sahibinin başvurusuyla dubleks yapı üzerinde depreme dayanıklılık testi gerçekleştirilmişti.

Testin ardından Bursa Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından söz konusu konut riskli yapı ilan edilmişti.

36 villanın bulunduğu alanla ilgili ilçe belediyesinin gönderdiği "6306 sayılı Kanun Kapsamındaki Yapıların Tahliyesi ve Yıktırılması için Tebligat Tutanağı" başlıklı yazı riskli yapıya asılmış, maliklere muhtarlık ve e-Devlet üzerinden de gönderilmişti.

Söz konusu yazıda şu ifadelere yer verilmişti:

"Muhtarlıkta yapılacak ilanın son gününden itibaren başlamak üzere, riskli alanda kalan/riskli yapı olarak tespit edilmiş olan yapının tahliyesi ve yıktırılması için maliklere 90 (doksan) gün süre verilmiştir.

Bu süre içerisinde riskli yapı, maliklerce tahliye edilip yıktırılmadığı takdirde riskli yapının tahliyesi ve yıktırılması idari makamlarca yapılacaktır. İdari makamlarca yaptırılacak tahliye ve yıkımın masrafları maliklerden 6183 sayılı Kanuna göre tahsil edilecektir.

Riskli yapı olarak tespit edilen yapılarda; güçlendirme yapılmak istenilmesi durumunda; riskli yapının yıktırılması için verilen süre içerisinde, maliklerce, öncelikle güçlendirmenin teknik olarak mümkün olduğunun tespit ettirilmesi; güçlendirme projesinin hazırlatılması, 634 sayılı Kanun'un 19'uncu maddesinde belirtilen şekilde güçlendirme kararının alınması ve imar mevzuatı çerçevesinde güçlendirme ruhsatı alınması suretiyle güçlendirme yapılması mümkündür."

Edindiğim bilgiye göre tek villa için depreme dayanıksız raporu hazırlanmasına karşın diğer 35 villaya da riskli yapı kararı alındı.

Karot numunesi alınmayan diğer 35 villaya da aynı tebligat yollandı.

Daha önce konuyla ilgili "Altınşehir'de bölgedeki villaları dayanıksız diye yıkıp, kentsel dönüşüm adı altında çok katlı imar konusuyla ilgili dedikodu yapılmış. Acaba oturanları hem korkutup hem de ucuza elde edip yüksek katlı ranta geçiş mi düşünüyorlar" iletisini gönderen okurumuz yeni gelişmenin ardından bir mesaj daha paylaştı:

"Tek villa için depreme dayanıksız raporu verilmişti. Ada/parseldeki 36 adet villa için ise yıkım kararı e-Devlet üzerinden gelmiş, diğer 35 villadan beton karot numunesi alınmamış, sanırım yeni kentsel dönüşüm yönetmeliğindeki depreme riskli alan maddesinden yararlanmışlardır. Ev sahibi kiracıyı çıkarmak için bu yöntemi kullanmış diyorlar fakat bence öyle olsa bile müteahhit firmaların iştahını kabartmıştır bu durum. Tebligatta riskli yapı tespit edilmiştir diyor, 35 villadan da beton karot numunesi alınması için talep yapılmamış ve numune alınmadan bunu diyorlar, çok ilginç değil mi riskli alan tabiri hiç yok, sanki bu insanları oldubittiye getiriyorlar veya korkutup müteahhit ile anlaşsınlar diye teşvik var gibi."

Daha önceki yazımızda da ifade ettik.

Yineleyelim:

Altınşehir ve 23 Nisan mahalleleri daha önce zemin sıvılaşması iddialarıyla da gündeme gelmişti.

Ayrıca bölgedeki inşaatların malum çoğu fahiş emsalli.

25.010,90 metrekare parsel alanında 300 bin metrekarelik inşaat ruhsatları dahi kesilen bir bölgeden söz ediyoruz!

Bursa'da çok sayıda, bazısı tartışmalı inşaat projesine imza atan şirketin müteahhiti, proje müellifi, yapı denetim firması, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'nde görevli bazı çalışanlar hakkında Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından suç duyurusu da gerçekleştirilmişti.

Altınşehir'de neler olduğu konusunda yetkililerin açıklama yapması gerekmektedir.

Suç duyurularının üzerine gidilmeli, vahim iddialara yanıt verilmelidir.

Son olarak belirtelim:

Villa sakinleri alınan karara itiraz etmek için harekete geçmiş.

Yıkım kararına itiraz için yargıya gidilmiş.

Bölgede yeni bir beton talanına karşı kent dinamikleri süreci hassasiyetle takip etmelidir.