Bursa
Açık
6.1°
Başka Gazete

Kükürtlü'yü mahvetme planı!

2023.10.05 11:24 Son Güncellenme: 2023.10.05 11:28

Osmangazi Belediyesi, Kükürtlü'de bulunan donatı alanlarıyla ilgili bir plan değişikliği hazırlamıştı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından da onaylanan 1/5000 ölçekli planda eğitim alanları sıfırlanmış, Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nün itirazına karşın sağlık tesisi ihtiyacı da karşılanmamıştı.

Aynı bölgeyle ilgili hazırlanan 1/1000'lik planla ise ne amaçlandığı açıkça ortaya çıktı.

Sözde kentsel dönüşümlerde donatı alanını tutturmak için sıfırlanmış eğitim alanları!

1/1000'lik planla yol genişlikleri, otopark alanlarına ilişkin; yeterli analiz, açıklama ve düzenleme yapılmaksızın Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği'ne aykırı olarak binaların 7 kata çıkarılması kararlaştırıldı!

Böylelikle "Plan değişikliği tekliflerinde ihtiyaç analizini içeren sosyal ve teknik altyapı etki değerlendirme raporu hazırlanarak planı onaylayacak idareye sunulur" hükmünün yer aldığı İmar Kanunu da yok sayıldı.

Öte yandan "Planlama alanı içerisinde ticaret ve turizm kullanımına yönelik parsel tevhidi yapıldığı takdirde toplam inşaat alanının %10'u oranında artış sağlanmaktadır" denilerek plan notu ile inşaat alanı (gizli emsal) artırıldı!

Kükürtlü'nün mevcut hâlini şöyle bir gözünüzün önüne getirin.

Ardından da Ticaret-Turizm-Konut Alanı kullanımının yaratacağı ekstra trafik yükünü, yaya ve araç yoğunluğunu hesap edin!

Kentin hayli önemli ulaşım bağlantısı üzerinde oluşacak yeni katmerli yüklere ilişkin yeterli analiz ve detaylı açıklama bulunmadığını da tekrar belirtelim!

Bakın bu planın Bursa'yı bekleyen deprem tehdidi ile vatandaşların güvenli yapılarda ikamet etmesini sağlamakla falan ilgisi yok.

Belediyenin derdi sahici bir kentsel dönüşüm gerçekleştirmek olsaydı zaten evvela gider bilim insanlarıyla bir araya gelirdi.

Oturur protokol imzalardı.

Mevcut kanun ve yönetmeliklere uygun bir plan hazırlanırdı.

Akademik itirazlar da dikkate alınırdı.

Şu anda dahi araç park etmenin son derece güç olduğu bir lokasyonda orantısız yoğun artışlarına sebebiyet verecek böyle bir plan hazırlamak kenti depreme daha dirençli değil daha dirençsiz hâle getirir.

Bursa'nın az da olsa nefes alınabilir son mahalleleri de Nilüfer'deki pek çok yer gibi mahvedilmemelidir.

Belediye yetkilileri "Ticaret, Turizm, Konut Amaçlı 1/1000 ölçekli Eski İzmir Yolu-Uludağ Çıkış Yolu Arası Revizyon İmar Planı ve Çekirge Sıcaksu Koruma Alanları ile Kentsel Sit ve Doğal Sit Alanları Koruma Geliştirme İmar Planı Kısmi Revizyonu"ndaki yanlışlardan dönmelidir.

Bursa'nın yeni bir Balat, Odunluk, İhsaniye'ye ihtiyacı olmadığı artık idrak edilmelidir.