Bursa
Açık
11.5°
Başka Gazete

Küçük dairelere kimler yerleşecek? İkinci Doğanbey uyarısı!

2023.12.25 09:27 Son Güncellenme: 2023.12.25 09:44

Bursa'nın başına ne geldiyse bütüncül yaklaşımdan uzak, yönetmeliklere aykırı plan değişikliklerinden geldi.

Popülizmden vazgeçmeyen tutarsız yerel siyasi irade tarafından uzun süredir sadece rant odaklı hareket edilmesi mevcut problemleri kökleştirdi.

Aynı zamanda şehre yeni sorunlar da eklendi.

Gaziakdemir'de yaşananlar aslında son dönemin özeti gibi.

"Bursa'yı mahveden tutarsızlık silsilesi: Osmangazi'deki dönüşümde soru işaretleri...", "Büyükşehir bildiğiniz gibi: Osmangazi'de artan soru işaretleri!" başlıklı iki yazıyla bu sütunlarda etraflıca ele almıştık; Büyükşehir Belediyesi tarafından bilim insanlarının görüşüne başvurulmadan yönetmeliklere aykırı şekilde hazırlanan, yeterli sosyal donatı alanı sağlamayan plan değişikliğini.

Çarşamba-Altıparmak'ı da dönüştüreceğini iddia eden, bu konuda akademik odalarla protokol imzalayan Büyükşehir yetkilileri, her ne hikmetse Gaziakdemir'de aynı yolu tercih etmedi.

Çünkü açık konuşmak gerekirse işlerine gelmedi.

Deprem tehlikesi yüksek bölgede hazırlanan plan değişikliğinde "Kişi başına düşen donatı alanı plan revizyonu ile 6.57'den 6.87'ye çıkarılmıştır" denilmişti.

Yürürlükteki güncel yönetmeliğe göre Osmangazi ilçesinde kişi başına 22.45 metrekare yeşil alan ve sosyal donatı ayrılması gerekiyordu oysaki.

Büyükşehir'in Gaziakdemir'le ilgili plan değişikliğine akademik odalar itiraz etmişti.

Ancak bilim insanlarının itirazlarını reddetti Büyükşehir Belediyesi.

Ortak akılla hareket ediyoruz diyordunuz hani?

Çarşamba-Altıparmak için üstelik Gaziakdemir'deki ofiste basına kapalı şekilde imzalanan protokolün samimiyeti sorgulanmaz mı şimdi?

Şehirciliği, kanun ve yönetmelikleri akademik odalardan daha iyi bildiğinizi iddia ediyorsanız, Çarşamba-Altıparmak için neden protokol imzaladığınızı da açıklayın kamuoyu öğrensin bari.

Bilim insanlarını dinlemeyenler Gaziakdemir'de vatandaşın sesine de hâliyle kulak vermedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Osmangazi İlçe Başkanlığı, İl Başkanı Nihat Yeşiltaş ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey'in katılımıyla Gaziakdemir'deki kentsel dönüşüm sürecinde mağduriyet yaşayan vatandaşların sorunlarını dile getirmek üzere basın açıklaması gerçekleştirdi geçtiğimiz cumartesi.

CHP Osmangazi İlçe Başkanı Cengiz Çelikten, çarpıcı bilgiler verdi:

"Arsa üzerindeki hesaplamalarda ikinci kez Düzenleme Ortaklık Payı kesilmesi mağduriyete mağduriyet ekliyor. Yine arsa payları hesaplanırken, böylesine değerli, gözde bir bölgede müteahhit payı yüzde 60 vatandaş payı ise yüzde 40 olarak veriliyor. Yasal haklarını kullanmak isteyen vatandaşlarımız engellenmeye çalışılıyor."

Cengiz Başkan, şöyle devam etti:

"Birçoğu çocuklu aile olan hak sahiplerine burada 1+1 net 42 m2, 2+1 net 55 m2 gibi evler teklif edildi. Dört kişilik bir çekirdek ailenin barınamayacağı evler için binlerce hak sahibine borçlar çıkarıldı. Projede 3+1 evler de yer alıyor ancak Büyükşehir Belediyesi vatandaşların değil müteahhitlerin tarafını gözeterek planlar hazırlıyor, hesaplamalar yapıyor. Vatandaşlarımız rahat edeceği büyük evleri alma hakkına sahip olamıyor. Peki, yarın evler teslim edildikten sonra insanlar 50 m2, 70 m2 evlerini satınca bu küçük dairelere kimler yerleşecek? Doğanbey'in hali ortada. Burayı da Doğanbey'e mi benzetmek istiyorsunuz? Bu açıdan bakıldığında mahallemizin geleceği de tehlike altında. Bütün bunlar yaşanırken bir de vatandaşlarımız burada korkutmaya, âdeta zorbalığa maruz kalıyor."

Evine gelen tebligat ile kentsel dönüşüm ofisine gidenlere "Mahallede yüzde 50+1 yakalanırsa, size verdiğimiz teklifleri kabul etmezseniz, üçüncü uyarıdan sonra eviniz hakkında kamulaştırma kararı alınır paranız size sorulmadan hesabınıza yatar, bu projeden daire alamazsınız ve sizin için bu büyük bir zarar olur" deniliyormuş.

2024'e geldik yahu!

Korku dili kullanılarak mahallelinin baskı altına alınmaya çalışılması kabul edilebilir mi?

Az önce belirttiğimiz ortak akıl meselesine de değindi Cengiz Çelikten.

"Evet ortak akıl yürütüyorlar ama halkla, bilim insanlarıyla değil. Rantçılarla, müteahhitlerle... Hızlı ve kâr odaklı planlarla Bursa'yı yaşanılmaz hale getirmek için canla başla çalışan Büyükşehir Belediyesi'ne burada bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Gelin müteahhitlere değil, vatandaşa kulak verin. Gelin bilim insanlarına kulak verin" dedi ve ekledi:

"Bursa'nın deprem açısından birinci derece risk altındaki bölgelerden olduğunu biz de biliyoruz vatandaşlarımız da biliyor. Kimse depreme dayanıksız bir binada yaşamak istemez. Kimse ailesini, yakınlarını, çocuklarını depremde kaybetmek istemez. Ancak burada daha bütüncül, gerçek bir ortak akıl devreye girmeli, vatandaşlarımızın, bilim insanlarımızın taleplerine kulak verilmeli. Kentsel dönüşüm sadece yapıyı dönüştürmek değildir. Yollar, altyapı, ulaşım, sosyal donatı alanları, parklar, eğitim de binalarla birlikte dönüşüyor mu dönüşmüyor mu? Bütüncül dönüşüm böyle olur. Bu da olmuyorsa bunun adı kentsel değil, rantsal dönüşüm olur."

CHP'nin Gaziakdemir'deki açıklamasına katılan vatandaşların taşıdıkları dövizler de anlamlıydı.

Bilim insanlarının rehberliğinde ortak akılla harmanlanacak bir Çevre Düzeni Planı'nı hayat geçirmeden bölge bazlı plan değişikliklerinin deprem riskini azaltmak şöyle dursun artıracağı artık anlaşılmalı.

Öte yandan Cengiz Çelikten dün de Hamitler mahallesindeydi.

Evleri kamulaştırma kararının ardından yıkımla karşı karşıya kalan mahalle sakinlerini dinledi.

Osmangazi'de uzun süre sonra CHP'nin sahada etkili bir muhalefet sergilemesi dikkat çekici.

CHP'nin Osmangazi adayı kim olacak?

Hazır Osmangazi'den söz ettik, yazının ikinci bölümünde bir de kulis bilgisi verelim.

CHP Osmangazi'de ibrenin aday adaylarından, Eski İçişleri Bakanı Mehmet Gazioğlu'nun oğlu, Orhaneli doğumlu, Yüksek İnşaat Mühendisi Mustafa Orkun Gazioğlu'na döndüğü söyleniyor.

'Ulaştırma' ve 'İşletme' alanlarında da yüksek lisansı bulunan Gazioğlu'nun; her kesimle diyalog kurabilmesi, Osmangazi için hazırladığı insanı merkeze alan çözüm odaklı projeleri ve örgütü öncelemesinin şansını artırdığı ifade ediliyor.

Ekrem İmamoğlu'nun da yakından tanıdığı bir isim olan Gazioğlu'na sahadaki dönüşlerin pozitif olduğu da kaydediliyor.

Elbette bu bir kulis bilgisi, kesinleşmiş bilgi değil.

Nihai kararı ilçe adaylarını belirleyecek komisyon, Merkez Yönetim Kurulu ve Parti Meclisi verecek.

Bakalım, kim olacak CHP'nin Osmangazi adayı?

Başkan Cengiz Çelikten, örgütü yok sayan bir anlayışla yola çıkmamakta ise kararlı.