Bursa
Parçalı Bulutlu
18.9°
Başka Gazete

İhmal mi, hata mı, kasıt mı? Osmangazi'deki o 'bağış' pahalıya patladı!

2023.04.25 11:13 Son Güncellenme: 2023.04.25 11:13

Osmangazi Belediye Meclisi Denetim Komisyonu Üyesi Sefa Yılmaz, belediyenin hazırladığı Denetim Komisyonu Raporu'na karşı şerh raporu yazdı.

15 maddeden oluşan 8 sayfalık raporda çarpıcı tespitler yer aldı.

Aynı zamanda Osmangazi Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü olan Yılmaz, dün yaptığımız görüşmede Küçükbalıklı'daki taşınmazla ilgili yaşanan bağış sürecine ayrı bir parantez açtı.

Raporda belediyeyi ciddi zarara uğratacak süreç şöyle anlatıldı:

"Küçükbalıklı mahallesi, 7004 ada, 3 parselde kayıtlı taşınmazın mülkiyeti, Osman Odman isimli bir şahıs tarafından mevcut şekliyle kullanılmak kaydıyla Osmangazi Belediye Başkanlığı'na 16.09.2008 yılında bağışlanmıştır. Haricen öğrendiğim kadarıyla da bu bağış karşılığında söz konusu vatandaşın aynı bölgedeki plan tadilatı talepleri de (Benzin istasyonu vs.) belediyece karşılanmıştır. Şartlı bağışı kabul etme yetkisi 5393 sayılı Kanunun 18/g maddesi gereğince belediye meclislerine aittir. Ancak bu şartlı bağışın kabulü ile ilgili Osmangazi Belediye Meclisi'nden herhangi bir karar alınmamıştır."

Görüldüğü üzere yasaya uyulmamış.

Bağış karşılığında plan tadilatları yapılmış.

Bakın sonra neler yaşanmış!

Osmangazi Belediyesi, söz konusu şartlı bağışın kabulü ile ilgili belediye meclisinde karar almadığı gibi söz konusu parselde de plan değişikliğine imza atarak yeri rekreasyon alanından spor alanına dönüştürmüş!

03.02.2014 tarihli Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde Osmangazi Belediyesi'nin 'vizyon' projeleri içinde yer alan ve Türkiye'nin en büyük atletizm salonu olan 'Osmangazi Atletizm Salonu' bu parselde inşa edilmiş!

Gelin, Sefa Yılmaz'ın raporuna dönelim:

"Bunun üzerine yerin bağışçısı olan Osman Odman, bağışın şartlarına uymadığı gerekçesiyle belediyemiz aleyhine dava açmıştır. Yapılan yargılama neticesinde davacının davasının kabulü ile dava tarihi olan 07.10.2019 tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte 50.192.999,20 TL'sinin davalı Osmangazi Belediyesi tarafından davacıya ödenmesine ve ayrıca belediyemiz tarafından davacı tarafa toplamda 4.021.477 TL yargılama gideri ve avukatlık ücreti ödenmesine karar verilmiştir. Mahkeme kararı belediyemizce istinaf edilmiş olup, dosyaya ilişkin istinaf mahkemesince henüz bir karar verilmemiştir.

Bursa 12. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin vermiş olduğu karar kesinleşirse, Osmangazi Belediyesi'nin hiçbir bedel ödemeden bağış yoluyla almış olduğu bu taşınmaz için, yapılan hata-ihmal ya da kasıt silsilesi neticesinde (mahkemenin hükmettiği alacak kalemlerine faiz işlediğinden dolayı) belediyemiz davacıya 60-70 milyon lira civarında ödeme yapmak zorunda kalacaktır."

Yılmaz, raporunu şu sözlerle tamamlıyor:

"Yukarıda da ifade etmiş olduğum üzere bu bağış karşılığında bağışı yapan vatandaşın plan tadilatı talepleri karşılandığına göre, bağışının şartlı olarak yapılması ve şartlı olarak alınması doğru olmamıştır. Vatandaştan bu bağış alınırken, hiçbir şart olmadan alınması gerekirdi. Bağış bu olayda olduğu gibi şartlı olarak alınıyorsa, şartlı bağışın kabulü için meclis kararı alınmalı ve bağışa konu şartın ihlal edilmemesine özen gösterilmeliydi.

Bursa 12.Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararı kesinleştiğinde belediyemiz yüklü miktarda zarara uğrayacaktır. Bu nedenle karar kesinleştiğinde, söz konusu zararın doğmasına neden olanlar hakkında yasal işlemler yapılmalıdır."

Öncelikle sorumlu muhalefet anlayışından ötürü Sefa Yılmaz'ı kutlayalım.

Yazıyı, kanunlara uymayarak belediyeleri büyük zararlara zarara uğratanların artık ağır yaptırımlara tabi tutulmasının şart olduğunu belirterek noktalayalım.