Bursa
Açık
4.9°
Başka Gazete

'Eski Bursa'ya 'Yeni Bursa' hançeri!

2024.01.02 11:39 Son Güncellenme: 2024.01.02 11:50

Osmangazi'deki Hisar bölgesinde Bursa'nın en eski 5 mahallesi yer alıyor.

Kentin ilk yerleşim yerini ayağa kaldırmak için uzun süredir çeşitli projeler sürdürülüyor.

'Eski Bursa' olarak bilinen Hisar'da bölgenin tarihî dokusunu korumak büyük önem taşıyor.

Ancak iddiaya göre ne yazık ki böyle bir yerde dahi göz göre göre 'Yeni Bursa'ya özgü kent suçları işlenebiliyor!

İhbar elimize daha taze ulaştı.

1/1000 ölçekli Muradiye Hisar Koruma Amaçlı İmar Planı kapsamında, kentsel sit alanında, aynı zamanda 3. derece arkeolojik sit alanında kalan 995 envanter numarasıyla tescilli yapının karşı cephesindeki taşınmaz üzerinde Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 22/06/2013 tarihli ve 2156 sayılı kararıyla uygun görülen proje doğrultusunda inşa edilmiş olan yapıya kaçak kat çıkıldı!

Üstelik söz konusu kaçak kat belediye tarafından inşaat durdurulmasına rağmen yapıldı!

Okuyucumuzun iddiasını aynen aktaralım:

"Osmangazi Belediye Başkanlığı'nın 04.12.2023 tarih ve 78/3896 sayılı Yapı Tespit ve Tatil Zaptı düzenlenmiştir.

Fen zaptında: "2014 yılında yapı kullanma izni alınan mevcut yapıda, 2. Normal katta 5 nolu daire maliki tarafından, çatının üzerinin kaldırılarak, ruhsatlı projesine aykırı olarak 2.50 m. yüksekliğinde 14 adet çelik konstrüksiyon malzeme ile direklerin montajının yapılarak, 53 m2 ilave alanın daire kullanım alanına ilave edilmeye başlandığı görülerek 1. Fen zaptı tanzim edildiği, inşaat mühürlenerek durdurulmuştur" açıklaması yapılmıştır. Mühürleme işlemine rağmen uygulamanın devam ettirilerek mühür bozma (fekki) işlemine gidilmiştir.

Söz konusu taşınmaz üzerinde mevcut yapının üst katında gaz beton duvarlar ile çelik direkler üzerinde; korunması gerekli kentsel doku ile uyumsuz, kentsel sit siluetini olumsuz etkileyen, projesine aykırı çatı katı uygulaması gerçekleştirilmiştir."

Öncelikle kent yöneticilerine soralım...

Bu iddia gerçek mi?

Gerçekse...

Hisar semtinde...

700 senelik geleneksel Osmanlı Dönemi dokusunun korunduğu, 15. yüzyıl Fatih Dönemine tarihlenen anıtsal yapı olarak tescilli Çırağbey Cami, Veled-i Yaniç Cami ve Kavaklı Cami orta noktasında, tescilli yapıların karşı cephesinde özel bir konumda yer alan taşınmaza yönelik uygulama, yaklaşmakta olan yerel seçimler öncesinde belediyelerin herhangi bir müdahalede bulunamayacağı öngörüsüyle mi gerçekleştirildi?

Bu hoyratlığa nasıl girişilebildi?

Tarım alanlarındaki bazı kaçak yapıları sözde yıkan belediyeler bu pervasızlığa nasıl oldu da dur diyemedi?

Bu ucube görünüm, sadece kentsel sit alanında korunması gerekli olan doku siluetini olumsuz etkilememiş...

Okuyucumuzun aktardığına göre kaçak kat apartmanda yaşayan diğer kat maliklerinin izni alınmadan zorbalıkla inşa edilmiş!

Osmangazi Belediyesi'nin mühürlemesine rağmen mühür fekki yapılan yapının deprem dayanıklılığına da hasar verildi mi sorusu da yanıtlanmalıdır düşüncesindeyiz.

Kamuoyu yapılanlara karşı bu tepkisizliğini sürdürürse; kentin ovasını, havasını, suyunu, tarihî dokusunu talan eden, şehri kimliksizleştiren 'Yeni Bursa' zihniyetinin yerel seçimden sonra da devam edeceğini belirtmeliyiz.