Bursa
Parçalı Bulutlu
14.4°
Başka Gazete

DownTown ucubesi çıkışı, rant temelli imar kıskacı!

2024.03.07 08:35 Son Güncellenme: 2024.03.07 08:59

İYİ Parti'nin Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selçuk Türkoğlu, 'Yaşanabilir Bursa' başlıklı proje tanıtım toplantısında yine net ve cesur mesajlar verdi.

Mesela "Doğanbey'den hiç mi ders almadınız ki DownTown ucubesine, nepotizmin dünyadaki en müşahhas örneğine el birliği ile evet dediniz" dedi.

Hazır yeri gelmişken belirtmek gerekli:

Modern ucubeye 50 metre mesafede hayata geçirilmek isteniyor yeni bir ticaret, turizm, konut kullanımlı parsel bazlı plan değişikliği.

O bölgede yoğunluk yeterince artmamış demek ki!

Yerel seçime hayli az süre kalmışken parsel bazlı planlama girişimlerindeki bu devingenlik sizce normal mi?

Bütüncül yaklaşımdan söz ediyordunuz birkaç gün önce oysaki!

Türkoğlu'nun açıklamalarına dönelim şimdi:

"Herhangi bir müteahhit ya da rant grubuyla omuzlarımız birbirine değmedi" çıkışı da dikkat çekiciydi.

Manidardı; sayısız kent suçuna sahne olan Bursa'nın; korkusuzca karar alabilecek, şehrin fedailiğini yapabilecek lidere ihtiyacı var sözleri.

Eğri oturup doğru konuşmak gerekli.

Türkoğlu, rant kovanına çomak sokan siyasetçilerden biri.

Hâliyle ülke şartlarına göre normal sürekli yıpratılmak istenmesi!

Adaylık sürecine dair yayılan, yaşadığı rahatsızlığa kadar uzanan spekülasyonlar bu çervevede değerlendirilmeli.

Beytülmal ile siyaset yapıyor sanki...

Sınırsız imkânlara sahip değil ki!

İYİ Parti'nin rüzgârını da sonuçta o kesmedi...

Seçimi kazanamayabilir.

Ancak şehrin ne hâle sürüklendiğini gözler önüne sermesi, rantçılara biz buradayız demesi 31 Mart'ın sonucundan bağımsız şekilde değerlidir.

Türkoğlu'nun projelerinin ilk sırasında Bursa'nın 2050 yılı 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nın hazırlanması vardı.

TEKNOSAB, Deri ve Tekstil OSB'nin çevresinde uydu kentler oluşturma, Yunuseli Havaalanı arazisini bağımsız altyapılı toplanma merkezi yapma, derin metro çalışmalarına başlama projeleri de notlarımızın arasında yerini aldı.

Aşağıdaki maddeler ise bu ülkenin vicdanı olan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından kamuoyuna duyurulan yerel seçim bildirgesinin bir bölümünden:

"Yerel yönetimlerin temel görevlerinden olan sağlıklı, yaşanabilir ve güvenli kent mekânının oluşturulması için kamu yararını temel alan planlama anlayışı ön koşuldur.

"Kent ve çevre suçu" kavramı geliştirilmeli ve kent suçları için yasal yaptırımlar artırılmalıdır.

"Kent ve çevre suçu" kavramı tüm politikalara yansıtılmalıdır.

Kamu yararı göz ardı edilerek ayrıcalıklı imar haklarına ve kaçak yapılaşmaya göz yummak, kente karşı işlenmiş suçların başında gelmektedir. Buna ek olarak temel sağlık koşullarından ve altyapı gereklerinden yoksun yerleşim alanlarına yol açan kaçak yapılaşmalar için getirilen imar affı uygulamaları da kente karşı işlenmiş bir suç olarak değerlendirilmelidir.

Kent kimliğini oluşturan ortak miras niteliğinde olan yapı, meydan, yol, doğal varlıkları olumsuz etkileyen uygulamalar ile kente ve kentliye ait her türlü karar süreçlerine halkın katılımının engellenmesi de kente karşı işlenmiş suç olarak görülmelidir.

Birbirinin kopyası niteliksiz, kişiliksiz, kimliksiz kentlerde yaşamamak, yerleşimleri rant temelli "imar" kıskacından kurtarmak ve yaşanabilir kentler yaratmak için her düzey ve kapsamdaki planlamada ve tasarımda, doğal ve kültürel varlıkların "kaynak" ya da "kullanım değeri"nden önce "varlık değeri" olarak ele alındığı bir yaklaşım benimsenmelidir.

Planlamanın rantın dağıtım aracı değil, sağlıklı ve yaşanabilir çevre oluşturmanın temel aracı olduğu bilinciyle kamu yararına aykırı plan değişikliklerinden vazgeçilmelidir.

Plan değişiklikleri daha fazla rant için değil, kentsel standartları yükselterek yol, otopark, okul, sağlık ocağı, park, yeşil alan, oyun alanı, spor tesisleri gibi sosyal donatı ve teknik altyapı alanları kazanmak için yapılmalıdır.

Kamusal olan ya da kamusal olmasa da yerel için önemli olan her türlü hizmet, yerel yönetimlerin sorumluluğunda üretilmelidir. Hizmet üretimi, "toplumsal yarar" temelinde gerçekleştirilmeli, toplumun tüm kesimlerinin hizmetlere eşit erişimi sağlanmalıdır. Hizmetlerin denetimini, iç denetimle birlikte bağımsız ve özerk denetim kuruluşları yapmalıdır."

Yerel seçim bildirgesine ilişkin basın açıklamasını dün TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri, Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek yaptı.

Aslında başkan adayları bildirgede yazılanlara harfiyen uyacaklarını açıklasa, pek çok vaat ve projeden daha kıymetli olmaz mı?