Bursa
Az Bulutlu
16.4°
Başka Gazete

CHP'nin Bursa listesine örgüt nasıl tepki verdi? İl Başkanı Özkan ne dedi?

2023.04.10 11:53 Son Güncellenme: 2023.04.10 11:53

Meraklı bekleyiş sona erdi.

Partilerin milletvekili adayları dün netleşti.

CHP'de Bursa birinci bölgede sırasıyla Prof. Dr. Kayıhan Pala, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Mehmet Atmaca (Saadet Partisi kontenjanı), İsmet Karaca, Jülide Akköprü, Alpaslan Yıldız (Gelecek Partisi kontenjanı), Tamer Dede, Serkan Öztürk, Özgür Yıldız, Canan Akın Erdem aday gösterildi.

İkinci bölgede ise Hasan Öztürk, Cemalettin Kani Torun (Gelecek Partisi kontenjanı), Orhan Sarıbal, Erkan Dönmez, Şahin Sevinç, Funda Türkcoş Pekiner, Ender Teke, Huriye Canan Çelik Tunar, Mehmet Önder Mutlu, Seda Bozdağ Güzelkaya'ya listede yer verildi.

Gelecek Partisi'ne 2, Saadet Partisi'ne 1 kontenjan ayrılırken DEVA Partisi es geçildi.

Hatırlatmak gerekirse CHP, 2018'de Bursa'dan meclise 1. bölgeden 3, 2. bölgeden de 2 milletvekili göndermişti.

Mevcut 3 milletvekili; Prof. Dr. Lale Karabıyık, Erkan Aydın ve Yüksel Özkan tekrar aday gösterilmedi.

Prof. Dr. Karabıyık, son anda çekildi.

Yeni dönemde iktidar değişirse Ankara'da farklı bir pozisyonda değerlendirileceği bilgisi geldi.

Aydın ve Özkan'ın tekrar aday gösterilmeyeceği neredeyse kesindi.

Özkan, Faik Öztrak bağlantısı ile son ana kadar şansını zorlasa da her iki ismi de listede görmemek sürpriz değildi.

Az önce ifade ettiğimiz üzere mevcut milletvekillerinden Nurhayat Altaca Kayışoğlu birinci bölge ikinci sıradan, Orhan Sarıbal ise ikinci bölge üçüncü sıradan aday gösterildi.

Örgüt içinde eleştirilse de, ön seçim yapılsaydı sandıktan çıkar mıydı hususu tartışmalı olsa da Kemal Kılıçdaroğlu'nun güvenini tam anlamıyla kazandığı görülen Kayışoğlu'nun Bursa'daki ağırlığını artırdığını ifade etmek gerekiyor.

2018'de ikinci bölge birinci sıradan aday gösterilen Orhan Sarıbal'ın bu kez 3. sırada kendine yer bulması şaşırtıcı karşılandı.

Sarıbal'ın siyaset tarzını beğenmeyenler elbette mevcut ancak ona karşı cephede yer alanlar dahi dün yaptığımız görüşmelerde Genel Başkan Başdanışmanı, Parti Meclisi Üyesi bir isme listede yeniden yer veriliyorsa yerinin birinci sıra olması gerektiğini ifade etti.

Üstelik birinci sıraya Hasan Öztürk, ikinci sıraya Gelecek'ten Cemalettin Kani Torun yazılmışken açıkçası görüşlerinde pek haksız değillerdi...

Aday listesi belli olduktan sonra "Başlıyoruz" paylaşımı yapan Sarıbal'a âdeta madem yine görev istiyorsun, çalış 2. bölgede bir milletvekili daha çıkar denildi.

Benzer durum İsmet Karaca için de geçerliydi.

Senelerdir parti içinde çeşitli kademelerde görev yapan, örgütün tam desteği ile adaylık için il başkanlığından ayrılan Karaca'nın da listedeki yeri, milletvekilliğini istiyorsan, o hâlde sen de çalış ve kendini Ankara'ya gönder der gibiydi.

CHP'de malum ön seçim gerçekleştirilmedi.

Bir genelge ile il örgütlerinin görüşlerinin alınacağı ifade edilmişti ancak örgütlerin görüşünün alınmasının eğilim yoklaması şeklinde anlaşılmaması gerektiğinin altı çizilmişti.

Bu yöntemin sizi hepten yok saymadık, en azından görüş aldık hüviyetinde bir uygulama olduğu belliydi.

Tamamen Ankara merkezli şekillenen listede en azından İsmet Karaca'nın daha üst sıradan aday gösterilmesi örgütü az da olsa tatmin edebilirdi.

Prof. Dr. Kayıhan Pala, listenin en donanımlı ismi olarak dikkat çekti.

Zaten örgütün de Pala'yı uzun süredir milletvekili görmek istediği biliniyordu ancak birinci sıradan aday gösterilmesi beklenmiyordu.

Öte yandan CHP'nin Bursa milletvekili aday listesi, YSK'ya giderken değişti.

Zafer Yıldız, partiden gelen ilk listede 1. bölge 7. sırada yer alıyordu.

Ancak YSK'ya sunulan listede Zafer Yıldız'ın ismi yer almadı.

Yıldız'ın altındaki isimler bir sıra yükselirken 10. sıradan Canan Akın Erdem listeye girdi.

Adaylık için Nilüfer Belediyesi'ndeki başkan yardımcılığı görevinden ayrılan Yıldız'ı arayıp kendisinin mi çekildiğini sordum dün.

Çünkü, tıpkı geçen seçimdeki gibi yerini beğenmediği için adaylıktan ayrıldığı söyleniyordu.

Zafer Yıldız, kararın genel merkeze ait olduğunu söyledi.

Beyan esastır diyelim...

Bursa'da sürekli sahada bulunan DEVA Partisi'ne kontenjan ayrılmamasının düşündürücü olduğunu da belirtelim.

Bursalı Burak Dalgın'ın aday gösterilmesi beklentisi hakimdi ancak Dalgın, Balıkesir'de tercih edildi.

Birinci bölgede seçilebilecek yerde Saadet Partisi İl Başkanı Mehmet Atmaca'ya yer verildi.

Atmaca'nın, geçen sene yaptığımız görüşmedeki "Vatandaştan bize karşı bir ilgi var ama oya dönüşeceğini düşünmüyorum. Buna yönelik bir işaret de göremiyorum. İşte bunlar giderse CHP gelecek ön yargısı var. Sahada o gelecekse, bu kalsın anlayışını gözlemliyoruz" sözlerini köşemize taşımıştık.

Bakalım bu kez CHP adayı olarak kendisinin ifade ettiği halkın CHP'ye olan ön yargısını kırabilecek mi?

CHP'de birinci bölge 9. sırada yer alan Özgür Yıldız, Nilüfer İlçe Başkanı Fırat Yılmaz'ın yönetim tarzına tepki göstererek ilçe yönetimindeki görevinden istifa etmişti.

Aday listeleri belli olduktan sonra Yılmaz'dan "Biz, CHP'ye ömrünü adamış insanlarız. Kan kusup, kızılcık şerbeti içtik dediğimiz çok gün oldu... Başka yol yok 'kazanmaktan' başka... CHP Bursa Milletvekili Adaylarımızın tümüne başarılar diliyorum" açıklaması geldi.

Ön seçim yapılmadığı, ittifak çerçevesinde kontenjan adaylara yer ayrıldığı için listenin herkesi tatmin etmesi şüphesiz beklenemezdi.

Ancak şok etkisi bazı hamlelerle azaltılabilirdi.

Sonuç itibarıyla Millet İttifakı, 14 Mayıs'ı 'kader seçimi' olarak değerlendiriyor.

CHP Bursa İl Başkanı Turgut Özkan'ın, yaptığımız görüşmedeki şu sözlerinin altını çizmek gerekiyor:

"Başaracağız, sahadayız! Aday olamayanlarla da birlikteyiz. Hepimiz adaymış gibi çalışacağız, bu seçimi kazanacağız!"

Bazı çevreler tarafından yıpratılmaya çalışılsa da Özkan, zor bir dönemde kader seçimi için yoğun şekilde çalışmalarını sürdürüyor.

Kırgınlıkları da kısa süre içinde bertaraf edeceğe benziyor.

DİPNOT: Sayısız kent suçunda dahli olan haksız zenginleşmelerin temsilcileri, rant ittifakının üyeleri ve sadece parasıyla öne çıkan isimlerin umduğunu bulamaması önümüzdeki yerel seçimler için de kıymetli. Bu figürler yerine Tamer Dede gibi isimlerin tercih edilmesi önemli. Seçilebilecek yerlerden birinde en azından bir kadın adayın bulunmaması ise eksiklik olarak değerlendirilmeli.