Bursa
Az Bulutlu
16.8°
Başka Gazete

CHP'de Osmangazi düğümü!

2023.11.28 11:02 Son Güncellenme: 2023.11.28 11:03

Seçimlerin kaderini belirlemede kritik öneme sahip Osmangazi'de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) malum uzun süredir beklediği neticeleri elde edemedi.

Son yıllarda hep şahsi siyasi menfaatlerin öncelenmesi açıkçası bu durumun ana nedeniydi.

Osmangazi örgütü ilçe kongresinde hegemonyayı sonlandırarak Cengiz Çelikten'i başkanlığa seçti.

Bir anlamda değişimde 3'te 3 yaptı Osmangazi.

Çelikten'in kongre galibiyeti...

İl kongresi...

Ardından kurultaydaki değişime damga vuran ilçelerden oldu Osmangazi...

Burada genel ve yerel ölçekte söylem bazındaki değişikliklerden; ilçe, il kongrelerindeki yenilenen kadrolardan söz ediyoruz tabii ki.

Yerel seçimde hangi adaylarla yurttaşın karşısına çıkılacağı CHP'de esaslı bir değişimden söz edilip edilemeyeceğine dair verecek ilk işareti.

Özde değil sözde sosyal demokratlar partiden tasfiye edilecek mi?

Ayyuka çıkan rant iddialarının üzerine gidilecek mi?

Daha sonra detaylıca irdeleyeceğiz bu meseleyi...

Osmangazi'ye dönelim şimdi.

İlk kez bu sütunlardan duyurmuştuk, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in kurultaydan kısa süre önce Bursa'ya gerçekleştirdiği sürpriz ziyareti.

Özel, Cengiz Çelikten'le bir araya gelmişti.

Kurultay gündemli toplantının ardından Osmangazi'nin tavrı değişimden yana şekillenmişti.

Aslında Osmangazi'deki durum zaten Özgür Özel lehineydi.

Ancak örgüt hassasiyeti bilinen Özel'in İlçe Başkanı Çelikten'le görüşmesi desteği perçinlemişti.

Hemen hatırlatalım; Çelikten, kurultayın ardından Özel'in zafer konuşmasında da başarının mimarlarından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun hemen yanında sahnedeydi.

Cengiz Başkan, kurultaydan sonra Özel'le Bursa'daki özel görüşmelerinin fotoğrafını paylaşmış ve değişimle birlikte yerel seçime çok daha güçlü gireceklerini söylemişti.

Ancak daha önce Kemal Kılıçdaroğlu tarafından Osmangazi'ye adaylığı açıklanan Erkan Aydın'ın pozisyonunun netleşmemesi rüzgârı biraz kesti.

56 ilden daha büyük Osmangazi'de şu ana kadar aday adaylığına başvuran bir ismin olmaması dikkat çekici.

Cengiz Çelikten, yaptığımız görüşmede, şunları kaydetti:

"Örgütü ciddiyi alan ve seçmende karşılığı olan, her kesimden bize oy getirecek bir isimle yola çıkmak istiyoruz. Değişimle ilgili Osmangazi üçte üç yaptı. Osmangazi Belediyesi'ni de kazanarak dörtte dört yapmak istiyoruz. Belediyede değişimi yapmak için doğru adayla yola çıkmalıyız."

Şöyle devam etti:

"Şu ana kadar bize aday adaylığı ile ilgili başvuran olmadı. Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açıklanan adayımız Erkan Aydın da bizimle henüz iletişime geçmedi. Bugün genel merkezde genel başkanımız ile süreci konuşacağız. Ayrıca yeni ilçe binamızla ilgili de destek isteyeceğiz."

Osmangazi'ye adaylıkla ilgili ismi kamuoyunda geçen başka kişiler var ancak henüz bir müracaat yapılmış değil ilçe örgütüne.

Belediye başkanlığını kaybetmeleri hâlinde görevinden istifa edeceğini duyurarak yola çıkan Cengiz Çelikten, süreçten rahatsız hâliyle.

AK Parti'de Osmangazi için çok sayıda başvuru yapılırken mevcut tablonun en çok Çelikten'i zorlayacağını unutmamak gerekiyor.

CHP'de aday adaylığı başvuruları 5 Aralık'a kadar uzatıldı.

İlçenin nüfusunu ve yüz ölçümünü hesaba katarsak belirsiz geçen her günün muhalefetin Osmangazi'deki işini zorlaştıracağı unutulmamalı.