Bursa
Parçalı Bulutlu
17.3°
Başka Gazete

CHP Bursa'da Nilüfer, Mudanya ve Gemlik'teki büyük değişimin perde arkası!

2024.02.13 11:54 Son Güncellenme: 2024.02.13 12:08

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa örgütündeki meraklı bekleyiş sona erdi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında görüşülen Nilüfer, Mudanya ve Gemlik'in adayları Parti Meclisi'nden (PM) geçti.

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan'ı tekrar aday göstermeyen parti yönetimi Nilüfer'de Şadi Özdemir, Mudanya'da Deniz Dalgıç, Gemlik'te Şükrü Deviren'i başkan adayı olarak belirledi.

Nilüfer'deki değişimin ayrıntılarıyla devam edelim şimdi...

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, kurultaydan önceki Bursa ziyaretinde "Bursa'da sosyal demokratlıkla asla bağdaşmayacak uygulamalara tanıklık ediyoruz. CHP'nin yerel yönetim anlayışında da bir değişiklik olacak mıdır?" soruma şu yanıtı vermişti:

"Cumhuriyet Halk Partisi'nin hem yerel yönetimlere yönelik olarak hem de genel yönetime yönelik olarak bir A4 kağıdının üzerindeki bir kurşun kalem lekesi kadar lekeye tahammülü yoktur. Cumhuriyet Halk Partisi rakipleri gibi gri ya da siyah kağıt değil, bembeyaz bir kağıttır. Öyle olunca kiri çok gösterir. Cumhuriyet Halk Partisi'nin kirlenmesine müsaade edemeyiz."

CHP Bursa örgütünde de büyük rahatsızlığa yol açan, ayyuka çıkan Nilüfer'deki rant iddialarının ardından değişim parti açısından artık kaçınılmaz hâle gelmişti.

"Akçeli işlere karışan anlayışla mücadele edeceğiz" çıkışını gerçekleştiren Özgür Şahin'i Nilüfer İlçe Başkanı, halkçı anlayışı her kademede yaygınlaştırmak için mücadele vereceğini söyleyen Nihat Yeşiltaşİl Başkanı yapan örgüt, yüzünü sola dönmek istediğini göstermişti.

Bir kez daha söylem ve eylem çelişseydi bu topluma da izah edilemezdi.

Hâliyle yerelde iktidarla rant ittifakı kuran, sosyal demokratlık kisvesi altında sayısız kent suçuna karışan kadrolar tasfiye edilmeliydi.

Evet; değişim, parti açısından kaçınılmaz hâle gelmişti belki ancak bunu gerçekleştirmek açıkçası kolay değildi.

Zira CHP'nin iki Bursa Milletvekili; Orhan Sarıbal ve Hasan Öztürk, Turgay Erdem'i yeniden aday göstermek için canhıraş mücadele etti.

Ancak CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, ilk günden itibaren ranta karşı sergilediği duruştan zerre kadar taviz vermedi.

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu da Turgay Erdem'e evet demedi.

Son dönemde ahlakla bağdaşmayan saldırılara da maruz kalan iki milletvekilinin dik duruşu, Nilüfer'deki değişimde hayli etkili oldu.

MYK'da önce mevcut aday adaylarının dışında alternatif olarak sunulan mimar Metin Tunçel'in ismi Nilüfer'de adaylık için gündeme geldi.

Bu sürpriz bir gelişmeydi.

Meclis üyeliği için adaylık dosyası veren Tunçel'in ismi daha önce başkan adaylığı için gündeme gelmemişti.

MYK'dan da Tunçel'in ismi geçti.

Ancak Nurhayat Altaca Kayışoğlu'nun devreye girmesiyle Kayıhan Pala'nın da olumlu baktığı bir aday olan örgütte önemli görevler üstlenmiş Şadi Özdemir PM'den geçti.

Mudanya'da da Kayışoğlu belirleyici rol üstlendi.

CHP'de değişim karşıtı sert tutumuyla bilinen Hayri Türkyılmaz'ın yeniden aday gösterilmeyeceği uzun süre önce kesinleşmişti.

Çok sayıda adayın ismi gündeme gelse de Kayışoğlu'nun desteğini alan Deniz Dalgıç ipi göğüsledi.

Donanımlı bir isim olan Dalgıç'ın adaylığı pozitif karşılandı.

Gemlik'te ise Başkan Mehmet Uğur Sertaslan'ın devam etmesi yönünde beklenti vardı.

Başkanlığı süresince rantla anılmayan bir yönetim sergilemişti Uğur Başkan.

Ancak Sertaslan'a en büyük zararı siyaseten belli konuma taşıdığı isimler verdi!

Parti yönetimi, Şükrü Deviren'le yola devam dedi.

Yeni adaylar yerel seçimde başarı istiyorsa geçmiş dönemde yaşanan sıkıntıları doğru okumalı.

Liyakatlı ekipler ve altı dolu projelerle yola çıkılmalı düşüncesindeyiz.