Bursa
Parçalı Bulutlu
18.7°
Başka Gazete

CHP Bursa'da delege seçimlerine kota ayarı!

2023.08.01 10:51 Son Güncellenme: 2023.08.01 10:51

Öncelikle sadece Bursa'da değil, diğer pek çok ilde yaşananlara da baktığımızda şunu net şekilde ifade etmek gerekli:

Kongre sürecindeki CHP'de, genellikle şahsi siyasi ikballerin öncelendiği delege seçimlerinde ortaya çıkan yakışıksız manzaralar etraflıca gözden geçirilmeli.

Belediyelerin baskısı altında geçen, özel bütçeler ayrıldığı söylenen, belli oluşumların varlığını korumak adına iktidar partisi mensuplarını üye yapmaktan dahi çekinmediği görülen sürecin işleyişi ivedilikle gerçek manada demokratikleştirilmeli.

Bu bağlamda usul özelinde köklü değişikliklere gidilmeli.

Aksi takdirde yerelde ve genelde istenilen neticelere asla ulaşılamayacağı artık idrak edilmeli.

Söylemle eylem örtüşmediği müddetçe kısır döngüden çıkılamayacağı zaten belli değil mi?

Dilerseniz delege seçimleri tamamlanan Nilüfer'le devam edelim şimdi.

15 yıl siyaset yaptığı, yaklaşık 5 sene de ilçe başkanlığını üstlenerek büyük emek verdiği CHP Nilüfer'de başkanlığa yeniden aday olan Özgür Şahin'le görüştük dün.

"Süreç bizim açımızdan iyi gidiyor" dedi ve ekledi:

"Önde görünüyoruz. Nilüfer'in pek çok mahallesine hiç uğramamış bir başkan profiliyle karşı karşıyayız."

Şahin'in ilçe başkanlığı döneminde defalarca ziyaret ettiği, hâlâ köy olarak anılan bazı mahallelerde mevcut Başkan Fırat Yılmaz'ın tanınmadığını daha önce bazı partililer de sohbetlerimizde ifade etmişti.

Seçim döneminde de Nilüfer'deki bilhassa kırsal mahallelerin hayli ihmal edildiği örgüt içinde sıklıkla dillendirilmişti.

Yılmaz'ın bazı mahallelerde tanınmadığı söylense de Eski Nilüfer İlçe Başkanı Mehmet Turan Tansal bu eksikliği tamamlıyor diyebiliriz gerçi.

Zira Yılmaz'la beraber hareket eden Tansal Başkan'ın Nilüfer'in tamamında tanınırlığı yüksek.

Geçtiğimiz 20 Temmuz'da bu sütunlarda bazı üyelerin Çalı'da kotaya uyulmadığı gerekçesiyle delege seçiminin iptal edilmesini istediğini belirtmiştik.

Genel merkeze yapılan başvurunun ardından delege seçimi iptal edilmedi ancak İl Başkanlığı'na gönderilen yazıda "İlçe kongresi delege seçimlerinde de Tüzüğün kotalara ilişkin hükmü kıyasen uygulanacaktır. Seçim sonuçlarına cinsiyet ve gençlik kotası uygulanacaktır" ifadesini içeren genelgeye atıfta bulunularak "Seçilenlerin kota uygulanarak belirlenmesi ve sonucun buna göre düzenlenmesi gerekmektedir. Bu kararın emsal nitelikte olduğu gözetilerek benzer durumlarda aynı yönde karar verilmesini" rica ederiz denildi.

Seçilenler kota uygulanarak yeniden belirlenince Fırat Yılmaz ve ekibinin hesapları değişti!

CHP Nilüfer İlçe Başkanlığı; Çamlıca, Çalı ve Karaman mahallelerindeki delege seçimlerinin yenilenmesi için CHP İl Başkanlığı'na başvurdu ancak bu başvuru reddedildi.

Parti tüzüğü ve yönetmeliğin kongreleri düzenleyen hükümlerine aykırı söz konusu başvurunun reddedilme gerekçesi olarak genel merkezin az önce belirttiğimiz kararı da gösterildi.

Bu kota meselesiyle ilgili Özgür Şahin, sosyal medyadan şu açıklamayı yapmıştı:

"23 Haziran 2023 tarihinde Genel Merkezimiz tarafından gönderilen ilçe kongresi delege seçimlerine ilişkin genelgede, yapılacak olan seçimin tüm detayları açıklanmış; kotaların uygulanması gerekliliği de özellikle belirtilmiştir. Buna rağmen birçok mahallemizde seçimler genelgeden bağımsız yapılmış ve kotalara dikkat edilmemiştir. İlçe Başkanlığı'na gelmiş olan böylesine önemli bir genelge nasıl olur da mahalle temsilcileriyle paylaşılmaz. Binbir emekle gecesini gündüzüne katan mahalle örgütlerinin cinsiyet kotası ve gençlik kotası konusunda uyarılmaması ciddi bir yönetim zafiyetidir. Örgütünü habersiz bırakan, örgütüne bu konuda bilgi vermeyip mahalle örgütlerini zor duruma düşüren anlayışı örgütümüzün takdirine bırakıyoruz."

Gerekli bilgilendirme yapılsaydı, bugün itiraz ve iptal istemlerine gerek kalmayacaktı.

Öte yandan belediyenin tam desteğini alan Fırat Yılmaz'ın yeniden ilçe başkanlığına aday olması bir son dakika değişikliği olmazsa kesinleşti.

Yılmaz'ın kongre süreci devam ederken Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem'le birlikte Ankara'ya giderek Kemal Kılıçdaroğlu ile gerçekleştirdiği, yeni Merkez Yönetim Kurulu için hayırlı olsun görüşmesinin kongre sürecinin seyrini nasıl etkileyeceğini hep birlikte göreceğiz.

Bu görüşmenin ardından, Eski CHP Nilüfer İlçe Başkanı Özer Anaç'ın sosyal medyadan yaptığı "Sizin sokağınıza gelemeyenler Ankara'nın koridorlarında medet umuyorlar. Bunu unutmayın" paylaşımının dikkat çektiğini de belirtmeliyiz.