Bursa
Parçalı Bulutlu
18.1°
Başka Gazete

Büyükşehir termal zenginliği betonlaştıracak: Bursa'da 'sıkıntılı' iddialar var!

2023.01.03 14:31 Son Güncellenme: 2023.01.03 14:31

Bursa'nın termal hikâyesi tam anlamıyla noktalandı.

Zira Büyükşehir Belediyesi, Sıcaksu Bölgesi'ni de betonlaştırma kararı aldı.

İhale TOKİ tarafından yapıldı.

Yusuf Altın Yapı A.Ş.'nin, kentin termal zenginliğinin göbeğine 690 konut ve 92 dükkan dikeceği 'dönüşüm' adıyla kamuoyuna açıklandı.

Peki, yola böyle mi çıkılmıştı?

Tabakhaneler Bölgesi'nde, seneler önce başlayan çalışmalarda hedef yer altı kaynaklarını açığa çıkarmaktı.

Tesisler kurulacak, bölge çekim merkezi olacaktı.

Amaçlanan Bursa'ya turist yağmasıydı.

Bugün itibarıyla ise hamamları, kaplıcaları ile ünlü bir kentin termal damarlarının betonla kaplanması kararlaştırıldı.

Termal turizm pastasını ise zaten çoktan Afyonkarahisar kaptı!

Tabakhaneler'e dönersek önce Araplara pazarlanmaya çalışıldı.

Ancak bu başarılamayınca Sıcaksu'yu betonlaştırma operasyonu Ankara'da tamamlandı.

Hâliyle turizmcilerin sesine kulak veren olmadı.

Ana arterleri tamamen tıkalı şehrin göbeğine biraz daha konut yaparak trafiği daha da içinden çıkılmaz bir duruma taşımak, Hanlar Bölgesi'nin etrafını açmakla övünüp tarihî kent merkezine yürüme mesafesindeki boş alanı binalarla doldurmaya çalışmak şaşırtıcı.

Bu zihniyeti Bursalılar muhakkak sorgulamalı.

İnşa edilecek konutlarda termal su mu kullanılacak, çeşmesinden termal su akacaksa o daireler kimlere kaç paraya pazarlanacak, termal zenginliği göz bebeği gibi korumanız gerekirken yapılaşma kararı alırken kime danışıldı?

Projeyle ilgili konuşulanlar da çarpıcı:

Yusuf Altın Yapı A.Ş.'den önce Sıcaksu'da 690 konut ve 92 dükkan inşaatı ile altyapı ve çevre düzenleme işi ihalesini daha önce kazanan firmanın 'ekonomik gerekçelerle' projeden çekildiği söylense de ilgili firmanın bölgenin zeminindeki sıkıntılar nedeniyle projeden ayrıldığı yönündeki iddialar araştırılmalı.

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi zeminde sıvılaşma problemi, artezyen tehlikesi var mı sorusuna yanıt bulmak, kamuoyunu aydınlatmak için etrafı çevrilen inşaat alanında teknik inceleme yapmalı.

Jeolojik ve jeoteknik çalışmaların ayrıntıları açıkça paylaşılmalı.

Sıcaksu'da kamulaştırmalar termal bölge olacak gerekçesiyle yapılmıştı.

Osmangazi Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Sefa Yılmaz, yaptığımız görüşmede, "Bursa Büyükşehir Belediyesi söz konusu 110 dönümlük arsayı kamulaştırma yoluyla elde etti. İdare, kamulaştırma yoluyla elde ettiği taşınmazları, kamulaştırma gerekçesindeki amacı doğrultusunda kullanmak zorundadır. Aksi hâlde mülk sahipleri dava yoluyla bu kamulaştırma işlemini iptal ettirebilirler" dedi.

Şöyle devam etti:

"Encümen kararında 'Sıcaksu proje alanının sağlık turizmine hizmet edecek nitelikte, termal kür merkezlerini barındırabilmesi amacıyla' ifadesi yer almaktadır. Ancak Bursa Büyükşehir Belediyesi kamulaştırma amacından uzaklaşmıştır. Konut, Bursa'nın her yerine zaten yapılmaktadır. Termal bölge alanına konut yapmak yanlıştır. Osmangazi Belediyesi de her zaman olduğu gibi kendi ilçe sınırları içinde gerçekleşen bu hukuksuzluğa seyirci kalmaya devam etmektedir."

2009-2014, 2014-2019 Osmangazi Belediye Meclis Üyesi Cemil Aydın da konuşmamızda gelinen noktayı "Bursa'nın başarısızlığı ve vizyon eksikliğinin yansıması" şeklinde tanımladı.

Öte yandan bölgede yer alan ilk yerli çamaşır ve bulaşık makinasının üretildiği Tolon Fabrikası daha önce yıkılmıştı.

İlk harcı Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bağışıyla karılan, sayısız tarihî anın tanığı Bursa Atatürk Stadyumu'nu dahi yerle bir eden zihniyetten, ortak hafıza üretilen simgesel yapılara sahip çıkmasını beklemek belki de anlamsızdı.

Tekrar inşa edileceği söylenen Atatürk Spor Salonu projesi de kaynak sıkıntısına takıldı.

Zira öncelikleri her zamanki gibi farklı!

Onlara göre evvela şehrin en önemli simgesi Uludağ, Alan Başkanlığı ile güzelce hırpalanmalı...

Karacabey'deki ekili tarım alanları sanayiye açılmalı...

Kentteki kupon araziler satılmalı...

Samanlı'da mahkeme süreci devam eden taşkın alanı, yargının kararı beklenmeden acilen rant merkezi hüviyetine kavuşturulmalı...

Hazır Samanlı demişken mahkeme Mimarlar Odası Bursa Şubesi'ne ruhsat iptali ile ilgili açılan davada yetkisizlik kararı verdi, Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi'nin açtığı dava ise sürüyor, bu noktada sormak gerekiyor ruhsatla ilgili Mimarlar Odası yetkili değilse kim yetkili, âdeta iki kere iki 5 diyen hukuk bunun da yanıtını paylaşmalı.

Bursa'nın tarihî yanlışlarla tarihî zararlara uğratılmasına tanıklık etmek hakikaten acı.