Bursa
Açık
12.4°
Başka Gazete

Büyükşehir'in bitmeyen ısrarı: Yine tarım alanları imara açılıyor!

2023.06.16 11:47 Son Güncellenme: 2023.06.16 11:47

Bursa Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı çok konuşulacak bir düzenlemeye daha imza attı.

İnegöl ilçesi Yeniceköy mahallesindeki 1721, 1722, 1723 ve 1724 numaralı parseller için hazırlanan plan değişiklikleri askıya çıktı.

Büyükşehir Belediyesi, yaptığı düzenleme ile 35.895,49 metrekarelik tarım arazisini konut ve park alanına aldı.

Oysaki bahse konu taşınmazlar Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 22.11.2018 tarih ve 2873 sayılı kararı ile onaylı 1/25000 Ölçekli Nazım İmar Planında "Büyük Ova Alanı" ve

"Mera" olarak planlanmıştı!

Büyükşehir'in İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan planda yer alan kurum görüşlerinden biri çarpıcı!

Herhâlde aşağıya kadar inceleyen olmaz diye düşünülerek en sona konulan Bursa Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün görüşüne gelin şimdi birlikte bakalım mı:

"Bursa İli, İnegöl İlçesi, Yeniceköy Mahallesi sınırları içerisinde bulunan 1721 ve 1723 parsel sayılı taşınmazların 'Gelişme Konut Alanı' amaçlı tarım dışı kullanılması talebi, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nun 13'üncü maddesi gereği uygun görülmemiştir."

Ne diyor ilgili kanunun 13. maddesi:

"Mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri ile sulu tarım arazileri tarımsal üretim amacı dışında kullanılamaz."

Normalde...

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü böyle bir görüş vermişse planlamadan vazgeçilir.

Tabii ki bu yönde yaklaşım sorumluluk sahibi kent yöneticilerinden beklenir.

İl Tarım ve Orman'ın olumsuz görüşüne karşın tarım alanlarını yapılaşmaya açmaya çalışanların Bursa adına sorumluluk sahibi olduklarından nasıl söz edilebilir?

Büyükşehir'in tarım alanlarını konutlaştırma sevdası İnegöl'le sınırlı değil.

Hatırlatalım, Osmangazi Belediyesi'nin olumsuz görüşüne karşın Yunuseli mahallesindeki tarım alanlarını da betonlaştırmak istiyor Bursa Büyükşehir Belediyesi.

Üstelik, Yunuseli'deki plan değişikliğine karşı açılan davaya gelen bilirkişi raporunda, Büyükşehir Belediyesi'nin imar değişikliğinin "üst ölçekli planlara, imar mevzuatına, ilgili tarım mevzuatına, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, ve kamu yararına uygun olmadığı konusunda görüş birliğine ulaşılmıştır" ifadelerine yer verilmesine karşın tarım alanlarını betonlaştırma arzusunda ısrar ediliyor.

Siz tüm bunları yaptıktan sonra çıkıp "Tarımı şehir adına bir güç haline getirmeliyiz" derseniz sadece ama sadece popülizm peşinde koşmaktan yorulmadığınızı tescillersiniz.

Yerel seçime hayli kısa süre kalmışken Bursa'da onarılamaz yaralar açma ısrarınızdan artık vazgeçin isterseniz...