Bursa
Açık
5.8°
Başka Gazete

Büyükşehir'den Başköy'de kentsel sanayi dönüşümü!

2023.08.18 12:20 Son Güncellenme: 2023.08.18 12:20

Bugün Nilüfer Başköy'den söz edeceğiz...

Büyükşehir Belediyesi'nin, muhalefetin mecliste ret oyu verdiği, 6902 ada 9 parseldeki 1/1000 ölçekli plan değişikliğini inceleyeceğiz.

131.877,64 metrekarelik Marmarabirlik'e ait yer mevcutta 'Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı'nda kalıyor.

'Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı'nda dumansız, kokusuz, atık ve artık bırakmayan, çevre sağlığı yönünden tehlike arz etmeyen imalathaneler bulunabiliyor.

Söz konusu parseldeki Marmarabirlik'in taşınmazları için alınan ruhsatlar ise 1. ve 2. sınıf gayrisıhhi müessese statüsünde yer alıyor.

Plan değişikliği raporunda da yazdığı üzere Marmarabirlik'in taşınmazları 'Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı'nda bulunabilecek yapıların dışında sınıflandırılıyor.

'Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı'nda bulunan tesise 1. ve 2. sınıf gayrisıhhi müessese ruhsatı nasıl verildi hususu şüphesiz ayrı tartışma konusu.

Şimdi...

131.877,64 metrekarelik yeri 'Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı'ndan 'Sanayi Tesisi Alanı'na almak için plan değişikliğine gitti Büyükşehir Belediyesi.

Büyükşehir'in Nilüfer Başköy'deki aynı yerle ilgili daha önce hazırladığı 1/25000 ve 1/5000 ölçekli plan değişikliklerine akademik odalar itiraz etmişti.

Akademik itiraz çoğunlukla olduğu gibi dikkate alınmayınca, imar planı sürekliliğini ve bütünlüğünü bozucu nitelikteki, teknik ve nesnel gerekçelere dayanmayan plan değişikliklerinin iptali istemiyle Büyükşehir Belediyesi'ne karşı dava açıldı.

Ancak Büyükşehir, 1/25000 ve 1/5000 ölçekli plan değişikliklerinin mahkeme süreci devam ederken, yargının kararını beklemeden 1/1000'lik plan değişikliği hazırladı.

Üstelik sanayiye alan açma planı kentsel dönüşüm kullanılarak yapıldı!

Nasıl mı?

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un 'Amaç' başlıklı 1. Maddesinde "Bu Kanunun amacı; afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemektir" deniliyor.

Kentsel dönüşüm öncesi plan değişikliğine konu alanda bulunan eski yapıların iyileştirilmesi ve yenilenmesine ilişkin plan değişikliği onama yetkisi 6306 sayılı Kanunun 6. maddesinin 12. bendi uyarınca geçici olarak kendisine devredilen Bursa Büyükşehir Belediyesi ne mi yapıyor?

Ana amaç insanların deprem korkusu yaşamadan barınma ihtiyacının karşılanmasıyken yetkisini ticari bir yapının yenilenmesinde kullanmayı tercih ediyor!

Yani amaç ile açıkça çelişiyor.

Sanayi tesisinin bulunduğu yerin çevresinde tarım arazileri de var.

Bu plan değişikliği o tarım arazilerini de tehlikeye atıyor.

Yeni yapılaşmalara âdeta kapı aralanıyor.

Gayrisıhhi müessese statüsündeki bir kuruluşun hemen çevresinde yetiştirilecek ürünler ne kadar sağlıklı olur sorusunun da yanıtlanması gerekiyor.

Bakın, bu plan değişikliğinin değer artışı boyutuna falan hiç değinmedik!

İsterseniz, başka bir yazıda elbette buna da girebiliriz...

Bursa'nın temel sorunu doğru mekânsal planlama eksikliğidir.

Kentin ihtiyaçları bellidir.

Bilim insanlarının rehberliğinde ortak akılla harmanlanacak çevre düzeni planı hayata geçirilmeden parsel bazlı değişikliklerle şehrin doğru şekilde dizayn edilemeyeceği de nettir.

Marmarabirlik, üretici için hayli önemli bir işletmedir.

Kent yöneticileri, böyle bir işletmenin faaliyetlerini Bursa'ya zarar vermeyecek planlı alanlarda sürdürmesi yönünde tutum sergilemelidir.

Bunun için de kuşkusuz öncelikle iradeli yöneticiler gereklidir.

Orhangazi'de çiftçi mağdur iddiası

Bir okurumuz geçtiğimiz gün, Keramet Sulama Birliği'nin duyarsızlığı nedeniyle zeytin üreticisinin çok mağdur olduğunu bildirdi.

Üreticinin köy içindeki lağım sularına bel bağladığını da iletti.

Elimize ulaşan fotoğraf ve videolar gerçekten vahim.

Yetkililerin zaten zor durumdaki üreticinin su ihtiyacını bir an önce karşılaması gerekli.

Öte yandan Orhangazi'de de kaçak yapılaşma artmış hayli.

Göz göre göre işgale uğruyor tarım alanları...

Kaçak yapılaşmadaki en büyük sorumlunun yerel siyasi idareciler olduğu unutulmamalı.