Bursa
Parçalı Bulutlu
13.1°
Başka Gazete

Büyükşehir bildiğiniz gibi: Osmangazi'de artan soru işaretleri!

2023.10.18 11:21 Son Güncellenme: 2023.10.18 11:21

Geçtiğimiz temmuzda bu sütunlarda "Bursa'yı mahveden tutarsızlık silsilesi: Osmangazi'deki dönüşümde soru işaretleri..." başlıklı yazıda detaylıca ele almıştık Büyükşehir Belediyesi'nin Osmangazi'deki Gaziakdemir mahallesinde 15,30 hektar yüzölçümlü alanda kentsel dönüşüm gerçekleştirmek hazırladığı plan değişikliğini...

Çarşamba-Altıparmak'ı da dönüştüreceğini iddia eden, bu konuda akademik odalarla protokol imzalayan Büyükşehir, her ne hikmetse Gaziakdemir'de aynı yolu tercih etmedi.

Bütüncül yaklaşımdan uzak, yönetmeliklere aykırı plan değişikliği meclisten geçti.

Çarşamba-Altıparmak'ı dönüştürmek için protokol imzalanan akademik odaların Gaziakdemir'le ilgili itirazları görmezden gelindi!

Daha önce Gaziakdemir'le ilgili yazıda yer verdiğimiz şu hususları evvela hatırlatmak gerekli:

"Deprem tehlikesi yüksek bölgede hazırlanan plan değişikliğinde "Kişi başına düşen donatı alanı plan revizyonu ile 6.57'den 6.87'ye çıkarılmıştır" ifadesi yer aldı.

Oysaki yürürlükteki güncel yönetmeliğe göre Osmangazi ilçesinde kişi başına 22.45 metrekare yeşil alan ve sosyal donatı ayrılması gerekiyor.

22.45 nerede 6.87 nerede!

Bilim insanlarının görüşüne başvurulmadan, yönetmeliklere aykırı, yeterli sosyal donatı alanını sağlamayan bir plan değişikliğine imza atılıyor!

İşinize geldiği zaman biz herkesle diyalog kuruyoruz diyeceksiniz...

Akademik odalarla birlikte hareket ediyoruz imajı çizeceksiniz...

Sonra kafanıza göre, bütüncül yaklaşımdan uzak, yönetmeliklere aykırı plan değişikliklerine girişeceksiniz.

Vallahi samimi değilsiniz!

Bakın planda ayrıca ne denilmiş:

"Dönüşümün aktörleri "Malikler", "Kamu Kurumları", "Özel Sektör Bileşenleri", "Sivil Toplum Kuruluşları" ekseninde kurgulanmıştır. Planlama anlayışının hedefleri; stratejik plan yaklaşımı ile değişen koşullara karşı esnek bir plan oluşturma, iş birlikçi ve katılımcı planlama anlayışı ile aktörleri birleştiren bir yönetim, müzakereci, araştırmacı, izleyici bakış açısı, çok aktörlü koalisyon, yerel değerlere ve taleplere bağlılık, kolektif çaba olarak belirlenmiştir."

Yahu yapmadığınız, uygulamadığınız ne varsa yazmışsınız!

Ayıptır, yazıktır, bu kadarı da günahtır!

İnsanın aklını açıkça alaya almaktır!"

Büyükşehir'in Gaziakdemir'le ilgili plan değişikliğine akademik odalar itiraz etmişti.

İtiraz sürecinin ardından plan tekrar askıya çıktığında az önce belirttiğimiz gibi bilim insanlarını dikkate alanın olmadığı görüldü ne yazık ki!

Bir itirazın reddedilme gerekçesine bakalım mı şimdi?

İlgili komisyon raporunda Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi'nin itirazına, "Nüfus yoğunluğunu azaltacak fonksiyonel dönüşüm çözümlerinin üretilmesi talep ediliyor. Nüfus artışına bağlı donatı alanı ihtiyacının kişi başına 22,45 m2 olacak şekilde düzenlenmesi gerektiği iddia ediliyor" açıklamasıyla yer vermiş.

İtirazın neden uygun olmadığı ise şöyle tariflenmiş:

"Plan revizyonu öncesi 6,57 m2 olan kişi başına düşen donatı alanı miktarı plan revizyonuyla 6,87 m2'ye çıkarılmıştır. Plan revizyonlarında donatı alanlarının iyileştirilmesi esastır."

İtirazı uygun bulmayan komisyona Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği'ni hatırlatmak gerekiyor.

Bakın yönetmeliğin 25. maddesi ne diyor:

"İmar planlarının ihtiyaca cevap vermediği veya uygulamasının mümkün olmadığı durumlar ile üst kademe plan kararlarına uygunluğunun sağlanması amacıyla planın tamamının veya plan ana kararlarını etkileyecek bir kısmının yenilenmesi için bu Yönetmelikte belirtilen ilke, esas ve standartlara uygun olarak imar planlarında revizyon yapılır."

Tekrar yazalım mı?

İyileştirme yetmez beyler!

Plan, revizyon, değişiklik ve ilavelerinde yönetmeliğe uymanız gerekmektedir efendiler!

Nüfus artışına bağlı donatı alanı ihtiyacının kişi başına 22,45 olacak şekilde düzenlemeden 6,57'yi 6,87'ye çıkarmanız yetmez, yetmez, yetmez!

Mimarlar Odası Bursa Şubesi'nin, Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi'nin itirazlarını reddediyorsunuz...

Yani bilim insanlarından biz bu işi daha iyi biliyoruz diyorsunuz...

Sonra da çıkıp "Altıparmak ortak akılla dönüşecek" diyerek popülizm peşinde koşuyorsunuz...

Gaziakdemir'de itiazlarını reddettiğiniz odalarla iş birliği yaptığınızı söylüyorsunuz...

Gelin, bu tutumdan artık vazgeçin.

Yerel seçime kısa süre kalmışken, yeni sıkıntılı kentsel dönüşüm planlamalarıyla Bursa'yı daha da içinden çıkılmaz bir noktaya sürüklemeyin.