Bursa
Açık
9.4°
Başka Gazete

BUSKİ'de büyük vurgun iddiası! Büyükşehir bu soruları yanıtlamalı

2024.01.03 11:51 Son Güncellenme: 2024.01.03 12:04

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Kasım 2023'te güncellenen verilerine göre Türkiye'nin en borçlu belediyeleri arasında Bursa Büyükşehir de yer almıştı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, 636 milyon 261 bin TL borç ile kayıtlara geçerken, Büyükşehir Belediyesi'nin altyapı kuruluşu olan Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (BUSKİ) de 414 milyon 726 bin TL borcu olduğu açıklanmıştı.

Dün ise bir süredir dillendirilen BUSKİ'deki büyük yolsuzluk iddialarıyla ilgili soruşturma başlatıldığı Büyükşehir'den yapılan şu duyuruyla ortaya çıktı:

"Tarafımıza iletilen şüpheli bir işlem üzerine 22.12.2023 tarihinde başlatılan idari soruşturma neticesinde elde edilen veriler, 24.12.2023 tarihinde adli makamlar ile paylaşılmış, benzer işlemlerin olması ihtimaline binaen idari tahkikat genişletilmiş ve sahte evraklarla zimmetine para geçirdiği yönünde kuvvetli şüphe oluşan kişi veya kişiler ile ilgili bilgi ve belgeler zaman geçirmeksizin adli makamlara da iletilmiştir.

Olayın öğrenilmesine müteakip, firmalar adına sahte evrak düzenleyerek yapılan işlemlerden sorumlu oldukları düşünülen personelin tüm yetkileri alınmıştır."

Şöyle devam etti Büyükşehir'in açıklaması:

"Belediyemiz, bağlı kuruluşu ve tüm iştirakleri Sayıştay tarafından dış denetime aynı zamanda Teftiş Kurulu Başkanlığı ve İç Denetim Birimi olmak üzere iç denetime tabi olup, zaman zaman farklı konularla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu ve Mahalli İdareler Kontrolörlüğü tarafından da denetime tabi tutulmaktadır. Bugüne kadar yapılan tüm bu denetimlerde herhangi bir suistimale rastlanılmamıştır.

Soruşturmanın selameti ve sağlıklı bir biçimde yürütülebilmesi için gerekli hassasiyet gösterilmekte olup, olaya karışan tüm sorumluların tespiti ve oluşabilecek zararın tazmini için yapılan çalışmalar adli ve idari makamlarca titizlikle sürdürülmektedir."

Şimdi...

Öncelikle yolsuzluk iddiasının boyutu ve olaya kimlerin karıştığı kamuoyuna açıklanmalı düşüncesindeyiz.

Bilgilendirmeyi de bizzat Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın yapması gerektiğini belirtmeliyiz.

Aksi takdirde şeffaflıktan söz edemeyiz.

Neticede yolsuzluğa konu paranın kamunun hakkı olduğunun altını çizmeliyiz.

İddia edildiği gibi yüzlerce milyon liralık zimmete para geçirme varsa bunu sadece bir kadın personel mi yaptı sorusu da mutlaka yanıtlanmalıdır.

Vurgunun yok mudur başka sacayağı?

Tek bir personelin koskoca kurumda milyonlarca liralık yolsuzluğa imza atabilmesinin nedir izahı?

Büyükşehir'in denetim birimleri de yaptırıma tabi tutulacak mı?

Zimmete para geçirdiği iddia edilen personelin akrabasının da BUSKİ'de işe sokulduğu, üstelik ihale komisyonunda görev üstlendiği iddiası doğru mu?

Eşinin BUSKİ'ye iş yaptığı da doğru mu?

Bu sorular yerel seçimden önce şeffaflıkla yanıtlanmalıdır.

Kamuoyu mutlaka aydınlatılmalıdır.

BUSKİ'nin Hazine'ye olan borcu kadar bir yolsuzluğa imza atılmış mıdır?

Sürekli zamlanan su faturalarının, sosyal medyada yer alan Bursa'daki su faturalarının elektrik faturalarını geçtiğine yönelik paylaşımların da nedir aslı?

Su faturalarının fahiş şekilde zamlandığına yönelik iddiaların, yolsuzluk iddiasıyla var mıdır bağlantısı?