Bursa
Parçalı Bulutlu
18.5°
Başka Gazete

Bursa'yı dizayn etmeye çalışana bak!

2022.12.26 04:00 Son Güncellenme: 2022.12.26 04:00

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bursa İl Koordinasyon Kurulu (İKK), çarşamba günü çok önemli bir sempozyuma ev sahipliği yapacak.

Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Oditoryum'da düzenlenecek 'Bursa'nın Su Yönetimi' konulu sempozyumda Evliya Çelebi'nin geçmişte, sudan ibarettir diye bahsettiği, bugünlerdeyse kaynakları hoyratça yok edilen Bursa'daki su varlıklarının durumu etraflıca ele alınacak.

Sempozyuma; Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem de katılacak.

Bilim insanları; Bursa'nın su kaynakları, şehrin su gereksinimi, tarımsal sulama, evsel ve endüstriyel su kullanımı gibi çok önemli başlıkları tartışacak.

TMMOB Bursa İKK'nın çatısı altında su gibi hayati bir meselenin detaylıca irdelenmesi, kentin su kaynaklarını korumakla yükümlü yerel yöneticilerin de sempozyuma katılım göstermesi önemli.

Her zaman ifade ettiğimiz üzere şehirdeki sorunların çözümü bağlamında paydaşlar arasında diyalog çok kıymetli.

Dert Bursa ise salt 'istemeyiz' yaklaşımı ile asla hareket edilmemeli.

Açıkçası akademik odaların siyaset üstü yaklaşımla kentin söz sahiplerini bir araya getirmesi, ötekileştiren değil uzlaştıran bir misyon edinmesi değerli.

Şahsi ikbal uğruna köşelere çekilip olup bitenlere sessiz kalmak da siyasileri ve iş insanlarını hatta oda temsilcilerini her koşulda içi boş açıklamalarla karalamak da aynı düzeyde tehlikeli.

Her iki yolu da tercih edenlerin hâli tam anlamıyla hicap verici!

Geçtiğimiz gün bir dost sohbetinde arkadaşımızın gösterdiği sosyal medya paylaşımı sahiden ibretlikti!

Bursa'ya saplanan ilk hançerlerden olan seneler sonra yıkılan kaçak Tower Plaza'nın, kaçak olduğu iddiası ile gündeme gelen üniversitenin müteahhidi eski bir akademik oda temsilcisi fotoğraf yorumlama işine girişmiş.

Kendisinin herhâlde şahin niteliğinde zannettiği birtakım içi boş sözler sarf etmiş.

Bir koltuk sevdasına 180 derece dönme marifetine sahip, kullanışlı olduğundan 'doğru yol' arayışlarıyla AK Parti ve CHP arasında mekik dokuyan, dün beyaz dediğine bugün siyah demekten hiç çekinmeyen, yarım bıraktığı sitede kulakları her gün çınlatılan eski akademik oda temsilcisi 2012'de TMMOB'u işlevsiz hale getirmeye çalışan yasa değişikliği önerisinin de yılmaz savunucuları arasındaydı.

Evet, TMMOB'u işlevsizleştirip, parçalamayı amaçlayan o çok desteklediği yasa değişikliği tartışılırken oda başkanıydı!

Allah aşkına, sizin TMMOB'la ilgili tek söz etmeye hakkınız var mı!

Aslında böyle bir geçmişe sahip kişinin Bursa'ya yön vermeye kalkışması, akademik odaları şekillendirmeye çalışması komik.

Aynı zamanda ironik.

Hayal dünyasında yarattığı, kardan dağ görünümlü sözde engelleri Bursa lodosu eritecektir demiş.

Yahu Bursa lodosu da Bursalılar da sizin notunuzu iktidar ve muhalefet adayı olarak girdiğiniz iki seçimde de vermedi mi?

Sandıkta şamarı yemediniz mi?

Belediyeler, iş dünyasının temsilcileri...

Akademik odaların kapısını çalma ihtiyacı hissediyorsa bununla övünülmeli!

Hangi akademik oda ya da TMMOB Bursa İKK; kimin, ne planına tam destek vermiş de hangi değirmene su taşımış açıklasanıza!

Bir masa etrafında buluşmanın, şehrin önemli dinamiklerini dinlemenin ne zararı var anlatsanıza!

Gerçi az önce de bahsettiğimiz gibi niyet başka!

Türkiye'de bir anlamda kaçınılmazdır söz ettiğimiz mesele aslında:

Şahsi ucuz hesaplar uğruna, toplumun vicdanı olan kurumlara; işinden, ailesinden ödün vererek kamunun menfaatlerini savunan insanlara kara çalanlarla karşılaşma...

İstediğini elde edemeyince etik dışı yollara başvurma mert insanların işi değildir; nokta!