Bursa
Parçalı Bulutlu
18.3°
Başka Gazete

Bursa'ya yeni OSB: Soğuksu ve Çataltepe düğümü çözülecek mi?

2023.01.11 08:34 Son Güncellenme: 2023.01.11 08:34

Dün Kestel'deydik...

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla basın mensupları ile buluşan Başkan Önder Tanır'ın misafiriydik.

Eşsiz bir tabiata sahip olmasına karşın plansız sanayinin en çok zarar verdiği ilçelerin başında geliyor Kestel ne yazık ki...

Başkan Tanır, bugüne kadar hayata geçirdiği projeleri anlattıktan sonra konuyla ilgili çarpıcı mesajlar verdi:

"Özellikle tekstil ile uğraşan sanayicilerimizin bacalarına filtrelerin takılma işlemleri büyük oranda tamamlandı. Ben buradan çağrı yapmak istiyorum kıymetli sanayicilerimize. Takılan filtrelerin çalıştırılmasını rica ediyoruz. Hava kirliliğinin önemli sebeplerinden bir tanesi takılan filtrelerin çalıştırılmaması, ikinci etken de bunların bakımlarının yaptırılmaması."

Aslında kirletici sanayinin şehir dışına taşınması için Bursa Tekstil Boyahaneleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TOSAB) kuruldu Bursa'da.

Başkan Tanır'a söz konusu plansız işletmelerin TOSAB'a taşınması yönünde bir girişimlerinin bulunup bulunmadığını sordum:

"Gönül istiyor tabii ki, bu tarz özellikle ilçemizi kirletici işletmelerin başta TOSAB, TEKNOSAB ya da yeni kurulacak olan bir başka yer, bu bizim Soğuksu da olabilir buraya taşınmasını. Açıkçası bu planlama biraz daha üst ölçekli bir planlama. Bu noktada bizim elimizden yerel yönetim olarak bir şey gelirse kesinlikle katkı sunmaya hazırız. İlçemizdeki işletmelerin organize yere taşınmasıyla alakalı buradaki sanayicilerimizin orada öncesinde yer almış olmaları tabii ki elzem" dedi.

Kestel'deki Soğuksu bölgesine plansız üretim tesislerinin taşınması gündemde.

Başkan Tanır, Soğuksu'ya yaklaşımına dair şunları söyledi:

"Asla sanayiye karşı olmadığımızı, sanayiciye karşı olmadığımızı, sermayeye, ihracata karşı olmadığımızı ifade etmek isterim. Mevcut sanayilerin, sanayici arkadaşlarımızın az evvel bahsettiğim tekstil başta olmak üzere bunların rehabilite edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bulundukları noktada tesislerinin modernleştirilmesi bu birinci şartımız. İkinci şartımız yeni oluşacak bölgelerle alakalı. Bizim özellikle canımızı yakan, ilçemizde hava kirliliğinin odaklarından bir tanesi olan sanayi bölgesi var. Biz şunu ifade ettik, ilçemizde bulunan 1 Nolu Organize Sanayi Bölgesi'nin kentsel dönüşüm mantığı adı altında derlenip, toparlanıp buradan taşınması şart. Soğuksu bölgesinde sanayici arkadaşlarımızın bir takım planlamaları, TOKİ ile de kontakta oldukları bir süreç var."

Şöyle devam etti:

"Bu sürece bizim gönlümüz rahat, kafamız rahat katılabilmemiz için şart olarak bunu önemsiyorum. 1 Nolu Organize Sanayi Bölgesi'nin buradan alınıp, Soğuksu bölgesine taşınması, boşalttıkları bölgede ilçemiz yeni nefes alabilecek alanların çıkması adına çok önemsediğimiz bir konu. Bu olmazsa biz ilçe olarak beşinci bir sanayi bölgesinin içerisinde olmayacağımızı ifade ettik."

Büyük tepki çeken yer seçiminden vazgeçildi

Erdoğan, Seymen, Turan, Soğuksu, Yağmurlu...

Kestel ilçesine bağlı 5 mahallede Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen çöp tesisi ve mezarlık büyütme işi için yaklaşık 230 dönümlük meşe ormanındaki ağaçların kesilmek istenmesine köylüler karşı çıkmıştı.

Projeden vazgeçildiği söylense de mahkeme süreci soru işaretleri yaratmıştı.

Önder Tanır, büyük tepki çeken projedeki son durumla ilgili şunları söyledi:

"Büyükşehir artık farklı bir alternatif arayışına girdi. Projenin başka yere kayması artık bence kesinleşti. Onun ötesinde söyleyebileceğim çok da fazla bir şey yok."

Yılan hikâyesi sona erecek mi?

TOKİ'nin el çekmesiyle yarıda kalan ve bir yılan hikayesine dönen Çataltepe'deki sanayi sitesi projesinin akıbetini de sordum Başkan Tanır'a.

Yanıtı kayda değerdi:

"Son verileri toplamak suretiyle çalışmaların sona yaklaştığı bilgisi bizlere de ulaştı. Somut olarak belki henüz açıklanmış, deklare edilmiş ortada bir şey olmaması bizleri de üzüyor. Ama yakın zamanda ya bakanlık ya da TOKİ üzerinden yeni bir hareketin olacağı bilgileri bizde var. İlgililer iletecektir diye düşünüyorum. Şu an 125 dükkan faaliyette, geri kalan 3000 küsur tane esnafımız beklemede. Açıkçası biz de üzgünüz, üzülüyoruz. Bir an önce çözümün biz de bir parçası olmaya gayret ediyoruz."

Yeri gelmişken belirtelim:

Önder Tanır, sosyal belediyeciliği önceliyor.

İlçesinde yaşayanlara Türkiye'nin en ucuz ekmeğini sunmakla kalmıyor mesela, bunu sürdürülebilir kılıp farkındalık yaratmak için 25 ton buğday da ekiyor.

Gençleri unutmayıp öğrencilerin abonman ücretini karşılıyor.

Örnekleri çoğaltmak mümkün.

Kestel Belediyesi'nin yatırımları kredi kullanmadan gerçekleştirmesi demek ki istenirse kaynaklar doğru kullanılabiliyor da dedirtiyor.