Bursa
Parçalı Bulutlu
18.3°
Başka Gazete

Bursa'nın yılan hikayesi cumartesi bitecek mi?

2023.01.18 11:29 Son Güncellenme: 2023.01.18 11:29

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cumartesi günü gerçekleştireceği Bursa ziyaretini esnaf da dört gözle bekliyor.

Zira yıllardır süren sorunun çözümü için artık somut bir yol haritasının açıklanması isteniyor.

Çataltepe'de yılan hikâyesine dönen süreci Bursa'da gündemi az çok takip eden herkes biliyor.

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) tarafından yapımına 2011'de başlanan, TOKİ'nin el çekmesiyle yarım kalarak bir hüsran projesine evrilen Kestel'de oluşturulmak istenen sanayi sitesi ardında binlerce mağdur bıraktı.

Seçim sath-ı mailine girilmesiyle yerel siyasi yöneticiler "Asla düzeltilemez. Olacak tarafı yok" söyleminin dışına çıktı.

Zaten Çataltepe'de altyapı ve yolların büyük ölçüde tamamlanmıştı.

AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan'ın projeyi sahiplenmesinin, Ankara cephesinden Çataltepe'yle ilgili olumlu mesajlar gelmesinin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un bölgede yaptığı incelemelerin sonrasında esnaf cephesinde umutlar da iyice artmıştı.

Çataltepe düğümünün çözülmesi için samimi gayret içinde olan isimlerden biri de Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır'dı.

Tanır, geçtiğimiz hafta, "TOKİ üzerinden yeni bir hareketin olacağı bilgileri bizde var. İlgililer iletecektir diye düşünüyorum" açıklamasını yapmıştı.

BESOB Başkanı Fahrettin Bilgit ile konuştuk önceki gün.

Bilgit, "Sayın Cumhurbaşkanı'mız tarafından başlatılıp yarım kalan tek proje Çataltepe oldu biliyorsunuz. Bursa'da esnaf heyecanla cumartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan müjde bekliyor. Ailelerini de hesaba katarsak Bursa'da yaklaşık 100 bin kişi Cumhurbaşkanı'mızdan sevindirici bir haber bekliyor" dedi.

Daha önce esnafın gündemine sorunun nihayete erdirilmesi için Çataltepe'den Ankara'ya yürüyüş başlatılması da gelmişti.

28 yıllık Arif Tak dönemini sona erdirerek BESOB'da başkanlığa seçilmeyi başaran Fahrettin Bilgit ve ekibi Çataltepe düğümü çözülene kadar mücadelede kararlı gözüküyor.

Sürekli değişen söylemlerden ötürü esnafın yerel aktörlerden geldiğimiz nokta itibarıyla beklentisi kalmadı denilebilir.

Hâliyle mevcut konjonktürde bu düğümü çözerse sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan çözebilir.

Bakalım, cumartesi esnafın yüzünü güldürecek bir müjde gelecek mi?

Bekleyip göreceğiz...

O benzinlikten yanıt geldi

27 Aralık'ta bu köşede yayınlanan "Bursa'da tuhaf izinler, iddialar ve soru işaretleri..." başlıklı yazının ardından İnönü Caddesi'ndeki bir benzinliğin sahibi olan Ömer Kavuncuoğlu medyada ziyaretime geldi.

Sohbetimizin ardından işletmesiyle ilgili iddialara dair yazılı bir açıklama gönderdi.

Kavuncuoğlu, tesise verilen izinler nedeniyle yaya güvenliği tehlikeye düştü ve bir kaza yaşandı iddiasına ilişkin şunları söyledi:

"Bu iddia ne yazık ki ticari olarak bizimle rekabet edemeyen ve başka yollara sapan komşumuz bir akaryakıt istasyonunun senaryosu olarak ortaya konmuş ve yaklaşık iki senedir tüm olayların başlangıcına sebep oluşturmuştur. İstasyonumuzun içinde, dışında, kıyısında, köşesinde hiçbir kaza yaşanmamıştır, tamamen senaryodur. Bu senaryoyu yazanlar ve oynayanlar tarafımızdan tespit edilmiş olup bu kişiler hakkında ve bu senaryoyu hukuki zemine taşıyan avukat hakkında da şikayetçi olmak için avukatlarımıza gerekli girişimlerde bulunmaları talimatı verilmiştir."

Yazıdaki diğer iddialara ilişkin ise şunlar kaydedildi:

"İstasyonumuz iki parçadan oluşmaktadır. Akaryakıt tarafı 1994 yılında ruhsatlandırılmıştır. Bu bölümde pompa, tank, dolum ağzı, parsel sınırı, avadanlık gibi birimlerin mesafesi aranamaz. LPG bölümü ile ilgili de tüm mesafelerimiz tutmakta olup zaten kurallar gereği TSE belgemiz de mevcuttur. TSE yapısı gereği çok katı bir kurum olup senede en az bir defa işletmemize gelip santim santim kontrollerini yapıp belgemizi yenilemektedir. Büyükşehir Belediyesi'nin bakım ve sorumluluğundaki yollarda açılan tesislere yol geçiş izin belgesi ilgili Büyükşehir tarafından verilir, trafik ve yaya güvenliği göz önünde bulundurulmak kaydı ile ikiden fazla giriş çıkış verilmesinin önünde herhangi bir kanuni engel yoktur. İkiden fazla giriş çıkışı olan istasyon sayısı oldukça fazladır. 2004 yılı öncesi açılan akaryakıt istasyonlarında (LPG istasyonları kapsam dışıdır) akaryakıt pompalarının yola mesafesi gibi bir durum söz konusu değildir. Bizim istasyonumuz karayolunda değil Büyükşehir Belediyesi'nin bakım ve sorumluluğunda olan bir yolda olduğu için kara yolları kenarında yapılacak ve açılacak tesisler hakkında yönetmeliğe tabi değildir."