Bursa
Az Bulutlu
16.1°
Başka Gazete

Bursa'nın doğusunda gerginlik yaratan o projeden vazgeçildi mi?

2023.01.09 10:10 Son Güncellenme: 2023.01.09 10:10

Erdoğan, Seymen, Turan, Soğuksu, Yağmurlu...

Kestel ilçesine bağlı 5 mahallede geçtiğimiz sene eylül ayında gerginlik yaşanmıştı.

Zira bölgede projelendirilen çöp tesisi ve mezarlık büyütme işi için yaklaşık 230 dönümlük meşe ormanındaki ağaçların kesilmek istenmesine köylüler karşı çıkmıştı.

Katı Atık Tesisi projesinin iptali istemiyle vatandaşlar tarafından açılan dava sürerken bölgeye TOMA'lar eşliğinde jandarma ekipleri sevk edilmiş, daha önce işaretlenen ağaçlar kesilmek istenmişti.

Tarım ve hayvancılıkla uğraşan köylülerin karşı çıkışının ardından kesim yapılmamış, mahalleliye 'uzlaşın' tavsiyesi verilmişti.

Bu gelişmenin ardından çoğunluğu kadınlardan oluşan köylüler soluğu Büyükşehir Belediyesi'nin önünde almış ve tepkilerini dile getirmişti.

Protestolardan sonra bekleme sürecine geçildi.

Aradan geçen süre zarfında Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır'ın mahalleleri ziyaret ettiği ve vatandaşlara projeden vazgeçildiğini söylediği bilgisi geldi.

Kendi projesi olmamasına karşın konuyla yakından ilgilenerek halkın sesine kulak veren Başkan Tanır'ın açıklamasını memnuniyetle karşılayan köylülerin sevinci ne yazık ki uzun sürmedi.

Zira projenin iptali için açılan dava kaybedildi.

Mahkemenin kararına itiraz edildi.

Yani yargı süreci henüz nihayete ermedi.

Erdoğan mahallesi sakinlerinin sosyal medyada paylaştığı, "Köyümüze yapılması planlanan çöp aktarma istasyonuna karşı açtığımız davayı kaybettik. Bir üst mahkemeye itiraz ettik. Köyümüze gelip bu iş iptal diyenler mahkemeyi kazanmak için neden uğraşıyor onu da anlamış değiliz. Madem iptal diyorsanız bizi niye mahkeme kapılarında koşturuyorsunuz" serzenişi dikkat çekici.

Seçimden önce tepkiler nedeniyle bu proje gerçekleşmeyecek belli ki.

Peki, seçimden sonra harekete geçilecek mi?

200 yıllık meşe ağaçları kesilecek mi?

Tarım ve hayvancılığa bir darbe daha gelecek mi?

Maliyet hesabıyla güzelim doğanın göbeğine çöp istasyonu kurarak Yıldırım, Kestel, Gürsu'dan gelecek atıkların derelere karışmasına, hele suyun ne kadar hayati olduğunu iyice idrak ettiğimiz günlerden geçerken asla izin verilmemeli.

İlgililerin niyetlerini açıkça belli ederek yurttaşı aydınlatması, yazının başlığındaki soruyu yanıtlaması gerekli.