Bursa
Açık
4.6°
Başka Gazete

Bursa'dan bir parça daha koparıldı!

2024.01.31 11:51 Son Güncellenme: 2024.01.31 12:09

Keşke şu Cerrah'ın dili olsa da konuşsa...

Konuşsa da kendisine nasıl neşter vurulduğunu anlatsa.

Gerçi son 16 yılda 47.692,20 hektar arazinin tarım hüviyetini yitirdiği Bursa'da derdini anlayan olur muydu ki acaba?

Bursa'nın İnegöl ilçesi Cerrah mahallesindeki 218 adada yer alan 237 ve 238 numaralı parsellere ilişkin yapılan plan değişikliğini onaylamıştı Büyükşehir Belediyesi.

Yaklaşık 32.158,93 metrekarelik tarım arazisinin niteliği 'Özel Eğitim Alanı'na çevrilmişti.

Oysaki aynı yere ilişkin daha önce yapılan plan değişikliği Şehir Plancıları Odası'nın açtığı davanın ardından Bursa 3. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğinden söz konusu parselin plan değişikliğinden önceki hâli olan 'Tarım Alanı'na alınmasına ilişkin 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliğinin uygun olduğuna ve 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı'nın iptal edilmesine 19 Aralık 2019'da Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın imzasıyla karar verilmişti.

Altını çizmek gerekirse bahsettiğimiz yerin niteliğinin daha önce 'Özel Eğitim Tesisi' şeklinde değiştirilmesini ilgili mahkeme uygun bulmamış, iptal etmişti.

Geçen 4 Ocak'ta bu köşede yayınlanan "Bursa'da 32 dönüm daha gitti!" başlıklı yazımızda etraflıca ele almıştık gelişmeyi:

"Mahkeme, dava konusu plan değişikliklerinin Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğine, üst ölçekli plan kararlarına, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, kamu yararına ve hukuka uygun olmadığına hükmetmişti.

Kararda plan değişikliği gerekçesine dayanak oluşturacak hiçbir analiz, tespit ve değerlendirmeye yer verilmemesine de dikkat çekilmişti.

Büyükşehir Meclisi de mahkeme kararı doğrultusunda yeniden bölgeyi 'Tarım Alanı'na alan plan değişikliğini kabul etmişti.

Her ne hikmetse 4 yılın ardından aynı Büyükşehir Belediyesi aynı yerle ilgili bir kez daha plan değişikliğine gitti.

Az önce de belirttiğimiz gibi 32.158,93 metrekarelik tarım arazisinin niteliği 'Özel Eğitim Alanı'na çevrildi.

Okul alanına ihtiyaç olduğu belirtildi!

Ancak neden planlı alanlarda bu ihtiyacın giderilmediği tabii ki soru işareti!

Aşağıdaki görsele bakın şimdi...

Etrafında hiçbir yapılaşma olmayan parsellere özel okul zaten çoktan dikildi!

Özel okulun etrafındaki arazilerin de yarın yapılaşmaya açılmayacağının var mı garantisi?

1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nı hayata geçirmeden tarım alanlarını talan etmenin Bursa'ya nedir getirisi?

Bu yanlışlardan artık dönülmeli.

Bütüncül yaklaşımdan uzak planlama girişimlerinden vazgeçilmeli!"

Yazımızın ardından Bursa'nın vicdanı olan akademik odalar harekete geçti.

Şehir Plancıları ve Mimarlar Odası Bursa şubeleri plan değişikliğine itiraz etti.

İtirazın gerekçesinde şu ifadelere de yer verildi:

"Tıpkı bir önceki mahkeme kararında olduğu gibi söz konusu eğitim tesisinin neden bu alanda yapılması gerektiğinin ayrıntılı analiz çalışmaları sonucunda anlatılmadığı, tarım alanından çıkarılmasının gerekçelendirilmediği ve plan açıklama raporunda bahsedilmediği tespit edilmiştir.

Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğinin "İmar Planı Değişiklikleri" başlıklı 26. maddesinin 7. bendinde belirtilen "Yoğunluk artıran veya kentsel ulaşım sistemini etkileyen imar plan değişikliklerinde, kentsel teknik altyapıya yönelik etkilerin belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması amacıyla ayrıca kentsel teknik altyapı etki değerlendirmesi raporu, analizi hazırlanır veya hazırlatılır" hükmü doğrultusunda bölgede artan trafik yoğunluğu, trafik sirkülasyonu ve yapı yoğunluğunun altyapıya ve ulaşıma getireceği baskıya ilişkin analizlerin ve çözümlerin getirildiği kentsel teknik altyapı etki değerlendirmesi raporunun hazırlanmadığı tespit edilmiştir."

Bursa, tarım topraklarını daha fazla kaybetmemelidir.

Cerrah'taki yanlıştan dönülmelidir.