Bursa
Parçalı Bulutlu
18.6°
Başka Gazete

Bursa'daki Suriyelilerin WhatsApp grupları ve kuluçka uyarısı

2024.01.11 12:24 Son Güncellenme: 2024.01.11 12:27

Konuyu gündeme getirdiğimiz ilk tarih 16 Ağustos 2021'di.

"Bursa'daki Suriyelilerin WhatsApp grubunda neler konuşuluyor?" başlıklı bir yazı yazmış ve Küçük Sanayi'deki bir işletme sahibinin paylaştığı şu bilgileri aktarmıştık:

"Türk usta bulamıyoruz. Suriyeliler de piyasayı yükseltmeye başladı. İşler yoğunlaşınca ücretlerin artmasını istiyorlar. WhatsApp grubu oluşturmuşlar. Belirli ücretin altında çalışmayı kabul etmiyorlar. Birini işten çıkarınca, diğerleri de çalışmıyor. İşçi çıkarılan yere asla girmeyin talimatı vermişler. Normalde Suriyeli işçilerden açıkçası memnunduk. Ama işin rengi değişmeye başladı."

Dün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla ziyaretimize gelenler arasında İYİ Parti Bursa Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selçuk Türkoğlu ile İYİ Parti'nin Osmangazi Belediye Başkan Adayı olan, askerlik hayatının 17 senesini Kuzey Irak'ta ve Özel Kuvvetler'de geçiren Emekli Albay Orkun Özeller de vardı.

Girizgahı 2021'deki yazımla yapmamın sebebi de Özeller'in anlattıklarıydı.

Orkun Komutan, göçmenlerin WhatsApp gruplarının yaygınlaştığı bilgisini paylaştı.

'Kuluçka' uyarısı yaptı:

"Sadece işle ilgili değil WhatsApp grupları. Bir yerden düğmeye basılıyor ve pek çok konuda ortak hareket ediliyor. Şu anda bir kuluçka dönemindeyiz. Bu kuluçka dönemi bittiği zaman kabuk kırılacak. Üniversitelerin hazırladığı raporlar var, önlem alınmazsa çatışma kaçınılmaz olacak."

Nerede çalışılacak ya da çalışılmayacak, kimden alışveriş yapılacak ya da yapılmayacak, toplumsal olaylarda nasıl hareket edilecek...

Tek bir merkezden mi karar veriliyor?

Özeller'in uyarılarının üzerinde durmak gerekiyor.

Belediye başkanlığına neden aday olduğunu da anlattı Özeller.

Göçmen sorununu yerelde çözebileceğine inandığını belirtti ve ekledi:

"Yabancı uyruklulardan kaynaklı problemlerin yerel yönetimler vasıtasıyla çözülebileceğini bütün Türkiye'ye göstermek istiyorum. Halk yetki verirse merkezi yönetimin uygulamalarına rağmen Osmangazi'deki mülteci sorununu ortadan kaldıracağız. Mahalle bazlı çalışmalarımızı yakında açıklayacağız."

Osmangazi'deki pek çok yerde yoğun şekilde Suriyeliler yaşıyor.

Hatta malum Çarşamba, küçük Şam olarak adlandırılıyor.

Özeller, önümüzdeki günlerde düzenleyeceği lansmanla mülteci kaynaklı sorunları nasıl ortadan kaldıracağına ilişkin detaylı bir yol haritasını kamuoyu ile paylaşmaya hazırlanıyor.

Seçim stratejisini de belli ki bunun üzerine kuracak.

Göçmen meselesi hassas bir konu.

Söylem geliştirirken toplumsal algıyı doğru yönetmek, ülkeye zarar vermek için tetikte bekleyen provokatörlerin kirli oyunlarına alet olmamak gerekiyor.

Senelerce vatan uğruna kritik görevler üstlenmiş, devletin tüm duyarlılıklarını A'dan Z'ye bilen Orkun Özeller gibi bir ismin böyle bir soruna siyaset zemininde çözüm aramasını önemli buluyor, yetkililere yol gösterici olabileceğine de inanıyoruz.