Bursa
Açık
8.6°
Başka Gazete

Bursa'da ovayı tamamen yok edecekti! Büyükşehir'den o planla ilgili kritik adım

2023.03.21 10:56 Son Güncellenme: 2023.03.21 10:56

Gelişmeyi ilk kez 19 Aralık 2022'de bu köşede "Bursa'da ovayı tamamen yok edecek plan!" başlıklı yazıyla okuyucularımıza aktarmıştık.

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 15.09.2022 tarih ve 1102 sayılı kararıyla onaylanan "Karacabey Planlama Bölgesi'nin Bir Kısmına İlişkin Bursa 2020 Yılı 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği" ile 15.09.2022 tarih ve 1103 sayılı kararıyla onaylanan "Bursa İli, Karacabey İlçesi 1/25.000 Ölçekli Karacabey Nazım İmar Planı Revizyonu"nun tarım alanlarına nasıl zarar vereceğini anlatmıştık.

Hatırlatmak gerekirse...

Karacabey'deki mevcut sanayinin yaklaşık 3 katı büyüklüğünde tarım alanları sanayiye açılmak isteniyordu.

Büyükşehir Belediyesi'nin plan değişikliği ile sanayiye çevirmek istediği yerler 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı'nda 'ekili tarım alanı' olarak geçiyordu.

İmar planı revizyonu ile Canbalı, Hamidiye, Hotanlı, Hüdavendigar, Küçükkaraağaç, Runguçpaşa, Sırabademler, Şahin, Tabaklar, Yolağzı mahalleleri ile Bursa Karacabey ovası büyük ova koruma alanında kalan 73,7298 hektar yüz ölçümlü arazideki 230 adet tarım parselinin 49,4618 hektarlık kısmının sanayiye dönüştürülmesi arzulanıyordu.

Böylesine kritik bir plan değişikliği akademik odaların görüşüne sunulmamış, kamuoyunda da tartışılmamıştı.

Plan değişikliğine karşı akademik odalar askı itirazında bulunmuş, ardından da Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bursa İl Koordinasyon Kurulu, Bursa Barosu ve Bursa Tabip Odası dava açmış; "Karacabey ovasına, tarımına, halkın sağlığına kasteden plan değişikliğine dava açtık" başlığı ile yayınlanan açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı:

"Bursa 2020 yılı 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nın güncellenmesi için Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışmalar başlatılmış ve davalı belediyenin davetiyle akademik odalar, BTSO ve STK'ların katıldığı, yeni 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı için çalıştaylar düzenlenirken, alelacele güncel planda değişiklik yapılmasını fırsatçılık olarak görüyoruz. Yangından mal kaçırırcasına yürürlükteki planı değiştiren Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin çelişkili davranışının iptal hükmü ile yargıdan döneceğini düşünmekteyiz."

Neyse ki Bursa Büyükşehir Belediyesi yargı sürecinin tamamlanmasından önce ovayı tamamen yok edecek plan değişikliğinden vazgeçti.

Akademik odaların itirazları kabul edildi.

Kentsel gelişme alanı olarak planlı alan, askı itirazı sonucunda tarım alanı olarak planlandı.

Planlama alanının 2005 yılında onaylanan 1/25.000 Ölçekli Karacabey Çevre Düzeni Planı'ndaki sınırlar baz alınarak "Sanayi ve Depolama Bölgesi" olarak düzenlenmesine ve geri kalan kısmın "Tarım Alanı"na alınmasına karar verildi.

Yukarıdaki görselde görüldüğü üzere Karacabey'de konut imarına, sanayi alanına açılan yerlerin ikisinin de iptal edilerek yeniden tarım alanına çevrilmeleri kent adına sevindirici.

Bilimsel itirazları dikkate alarak ekili tarım alanlarını ranta açmaktan vazgeçen Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin askıda diğer planlarla ilgili de akademik odaların itirazlarını dikkate alacağını umuyoruz.

Bursa hepimizin...

Gelin artık bilim insanlarının rehberliğinde ilerleyelim.

Yanlışları bitirelim.

Yeni kent suçlarının işlenmesine izin vermeyelim.

Bursa'yı ortak akılla tüm paydaşlarla birlikte şekillendirelim.

Akdoğan'dan devrimlerden uzaklaşıldı mesajı

Atatürkçü Düşünce Derneği Bursa Şubesi Başkanlığı'na seçilen Gürhan Akdoğan, Yönetim Kurulu Üyesi Ali Küçüksarı ile geçtiğimiz hafta Başka Gazete'yi ziyaret etti.

Cumhuriyet Halk Partisi'nde uzun süre önemli görevler üstlenen Akdoğan, yaptığımız görüşmede, "Yeri gelecek bir çimento fabrikasında, yeri gelecek bir mermer ocağında, yeri gelecek bir emek mücadelesinde artık Atatürkçü Düşünce Derneği Bursa Şubesi'ni göreceksiniz" dedi.

Şöyle devam etti:

"İktidar ve muhalefet bağlamında bugün yaşadığımız sorunların temeli aslında belli. Atatürk'ün ilke ve devrimlerinden uzaklaşıldı, Atatürk'ün yol göstericiliği terk edildi."

Deneyimli siyasetçinin sözlerini iyi okumak gerekli.

Akdoğan'ın başkanlığında Atatürkçü Düşünce Derneği Bursa Şubesi'nin adını daha sık duyacağımız belli gibi.