Bursa
Açık
12.6°
Başka Gazete

Bursa'da ovayı tamamen yok edecek plan!

2022.12.19 10:02 Son Güncellenme: 2022.12.19 10:02

Nerede kalmıştık Bursalılar?

Gazetecilikte bazen kaçınılmazdır ayrılıklar.

Zira hele bir de işinizi; kent suçlarıyla mücadele etme, kamunun menfaatlerini gözetme gibi mesleğin temel ilkelerini yerine getirerek yapmaya çalışırsanız sürekli artar baskılar.

Mevcut konjonktürde 'o an' önünde sonunda gelip çatar.

Ara vermek zorunda bırakılmak şüphesiz ki her yazarı yaralar.

İçinizi bilhassa ilk gece derin bir yalnızlık hissi kaplar.

Ne demek istediğimi gayet iyi anlar benzer süreçleri yaşayanlar...

Girizgâhı uzatma niyetinde değilim sevgili okurlar.

Gönderdiğiniz elektronik postalar...

Sosyal medyadan ilettiğiniz mesajlar...

Numarama ulaşanlardan gelen telefonlar...

Hâletiruhiyemdeki az evvel bahsettiğim tenhalığı defetti.

Uzun süredir düşündüğüm bağımsız 'başka' bir hikâyeye başlama isteğimi pekiştirdi.

Var olun!

Yine bu 'zorunlu' ayrılık döneminde Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası Genel Merkezi tarafından verilen 2022 Yılı Kent Planlama Basın Ödülleri'nde, köşe yazılarım ile yerel haber kategorisinde layık görüldüğüm ödülü; 'Toplumda ve Mekanda Adalet' temasıyla Eskişehir'de düzenlenen 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü 46. Kolokyumu'nda TMMOB Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Gencay Serter'den almak da bana hayli moral verdi.

"Kent kültürüne ve kentlilik bilincine katkı, şehir ve bölge planlama bilimi ile mesleğin bilimsel ve teknik görüşlerine duyarlılık" dolayısıyla ödüle layık görülmek gerçekten büyük bir onur ve gururdu.

Teşekkürü borç bilirim.

Bugünden itibaren sizlerle www.baskagazete.com'da buluşacağız.

'Zorunlu' ayrılıklara son vermek için artık buradayız!

'Başka' bir gazeteciliğin mümkün olduğunu ispat etmek için yola çıktığımız ekip arkadaşlarımızla halkın doğru haber alma hakkını, kentin menfaatlerini savunmak için elimizden geleni yapacağız.

İlk yazımıza ise Karacabey'den söz ederek başlayacağız.

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 15.09.2022 tarih ve 1102 sayılı kararıyla onaylanan "Karacabey Planlama Bölgesi'nin Bir Kısmına İlişkin Bursa 2020 Yılı 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği" ile 15.09.2022 tarih ve 1103 sayılı kararıyla onaylanan "Bursa İli, Karacabey İlçesi 1/25.000 Ölçekli Karacabey Nazım İmar Planı Revizyonu"nu ele alacağız.

Bir süredir rafa kaldırılan kentin geleceğini şekillendirecek 2040 yılı Bursa Çevre Düzeni Planı'yla ilgili çalışmalar devam ediyordu hatırlarsanız.

Hazırlıklar hâlâ kamuoyu net şekilde bilgilendirilmeden sürüyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, taslak hâlindeki 1/100.000 Ölçekli Bursa Çevre Düzeni Planı Plan Hükümleri'nde sanayiye yeni yer ayırmamıştı.

Her ne hikmetse, 2040 planıyla ilgili çalışmalar devam ederken süresi dolmuş 2020 planında apar topar değişikliğe gidiliyor ve ne yapılıyor biliyor musunuz?

Rantta yine sınır tanınmayarak neredeyse Karacabey'deki mevcut sanayinin 3 katı büyüklüğünde tarım alanları sanayiye açılmak isteniyor!

Yanlış okumadınız, Karacabey'in verimli tarım arazileri birilerinin rant hevesi uğruna sanayiye açılarak yok edilmeye çalışılıyor.

İmar planı revizyonunda düzenlemenin 16,304 hektarlık alanı kapsadığı ifade ediliyor.

Ancak planla ilgili Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün kurum görüşüne baktığımızda imar planı revizyonu ile Canbalı, Hamidiye, Hotanlı, Hüdavendigar, Küçükkaraağaç, Runguçpaşa, Sırabademler, Şahin, Tabaklar, Yolağzı mahalleleri ile Bursa Karacabey ovası büyük ova koruma alanında kalan 73,7298 hektar yüz ölçümlü arazideki 230 adet tarım parselinin 49,4618 hektarlık kısmının sanayiye dönüştürülmek istendiği görülüyor!

Böylesine kritik bir plan değişikliği akademik odaların görüşüne sunulmuyor, kamuoyunda tartışılmıyor!

Yahu zaten 2040 planı üzerinde çalışmalar sürüyor.

Paydaşı olan akademik odalar da var.

Madem böyle bir değişikliğe niyetlisiniz koysanıza yeni plana!

Akademik odalardan da görüş alsanız ya!

Kaçak güreşerek tarım alanlarını hoyratça yok edebileceklerini sanıyorlar akıllarınca.

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Karacabey'deki talan hazırlığına karşı harekete geçti neyse ki.

Aynı zamanda Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı olan TMMOB Bursa İKK Sekreteri Şirin Rodoplu Şimşek söz konusu plan değişikliklerine karşı dava açmak için TMMOB yönetim kurulundan yetki istedi.

Büyükşehir Belediyesi'nin plan değişikliği ile sanayiye çevirmek istediği yerler 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı'nda 'ekili tarım alanı' olarak geçiyor.

Ayrıca söz konusu bölgede sulama alanları da yer alıyor.

Büyükşehir'in 2040 yılı Çevre Düzeni Planı için yaptığı analiz çalışmasına göre Bursa'daki yerleşim alanlarında sanayi ve imalat sanayi şeklinde planlı alanların oranı yüzde 21.

Karacabey'de ise mevcutta imalat ve sanayi alanı şeklinde planı alanların oranı yüzde 55!

Mevcutta sanayi yoğunluğu ortalamanın bu kadar üzerindeyken yeni sanayi alanların açılması tarım alanlarının hoyratça mahvedilmesinin yanı sıra kentsel yerleşme açısından da çok ciddi sıkıntılara sebebiyet verecek şüphesiz.

Yine Büyükşehir Belediyesi'nin plan değişikliğine konulan kurum görüşlerini de incelediğimde bazılarının eski tarihli olduğu dikkatimi çekti.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) ve Türkiye Jokey Kulübü (TJK) alanları plan revizyonu ile kaldırılırken, kurumlardan bununla ilgili görüş alınıp alınmadığı da belirtilmedi.

Bursa Çevre Düzeni Planı'nda kaydedildiği gibi Karacabey Ovası'nın korunması esastır!

Bursalılar, Karacabey'in katledilmesine seyirci kalmamalıdır.