Bursa
Açık
5.7°
Başka Gazete

Bursa'da o plana rekor itiraz!

2023.12.15 11:08 Son Güncellenme: 2023.12.15 12:07

1/5000 ölçekli Çağrışan-Göynüklü Bölgesi Nazım İmar Planı, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 1385 sayılı kararı ile onaylanarak askıya çıkarılmıştı.

Aynı bölgenin 1/1000 ölçekli uygulama imar planı da Mudanya Belediye Meclisi tarafından onaylandıktan sonra Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kısmen değiştirilerek kabul edilmiş ve askı süreci başlamıştı.

Mudanya Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, "Planlar, bir daha iptal edilmemek üzere hazırlandı. İmar Komisyonu, proje müellifi firma ve belediyemizin teknik ekibinin özverili çalışmaları sonucunda çok kısa bir süre içerisinde tamamlanan planlar, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun yapıldı. Kamusal alanlar oluşturulurken, köy dokusu gözetildi. Yol açılamayacak eğimli alanlarda düzenlemeler yapılarak çözümler üretildi" ifadeleri kullanılmıştı.

Buna karşın askı sürecinde yapılan itirazlar dikkate alınmazsa söz konusu planlarla ilgili kapıda yeni bir yargı süreci.

Zira Çağrışan-Göynüklü planlarına yapılan itirazların sayısı 1000'i geçti.

Son dönemde malum acı şekilde tecrübe ettik deprem gerçeğini.

Daha önceki gün Mudanya yine beşik gibiydi.

Buna karşın Çağrışan-Göynüklü Bölgesi Nazım İmar Planı'nda 2020 tarihinden önce 2007, 2011 ve 2012 yıllarında onaylanmış olan jeolojik-jeoteknik etüt raporlarının kullanılması dikkat çekti.

Yeni imar planlarında önceki tarihli zemin etüdü raporlarının geçerli olmayacağı genelgeyle belirtilmedi mi?

Yeni jeolojik-jeoteknik etütlerinin hazırlanması gerekli değil mi?

Uygulama imar planında yerleşim alanlarına parsel büyüklüklerine göre 0.50, 0.80, 1.00 yapılaşma emsalleri verildi.

Aynı imar adasında kalan parsellere bitişik nizam, blok nizam, ayrık nizam şeklinde farklı yapı nizamları düzenlendi.

Aynı adadaki parsellere farklı yapılaşma koşulları getirilmesi imar mevzuatına ve şehir planlama ilkelerine aykırı değil mi?

Mülkiyetler arasında adaletsizlik yaratılması ve parsel sahipleri arasında anlaşmazlıklara neden olunması bölge sakinlerinin plana itirazının ana gerekçelerinden biri.

Öte yandan plan ile yapılan yoğunluk artışı, kırsal yerleşim alanında tarımsal faaliyetlerin gelişmesine zarar verecek mi?

Kırsal nitelikteki yerleşme alanlarını kentsel niteliğe dönüştürecek mi?

Planlamada; kırsal yerleşme alanlarının yoğunluk değerinin artırılmış olmasına karşılık artan nüfus için yeni sosyal ve teknik altyapı alanları ayrılmaması Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliğine aykırı değil mi?

Çağrışan-Göynüklü planı dışarıdan baktığımızda ticaret, özel eğitim gibi alanlarda emsali düşüren pozitif bir plan gibi gözüküyor.

Umarız mevcut yönetmeliklere aykırılıklar kısa sürede giderilir.

Yeni bir iptal ile oluşabilecek yeni mağduriyetler önlenir.

Öte yandan Güzelyalı imar planlarının iptal edilmesini de göz önüne alırsak...

Çağrışan'daki mevcut durumu da hesaba katarsak...

Mudanya'da planlama bağlamında ciddi bir sıkıntı olduğunu ifade edebiliriz.

Belediye keşke akademik odalarla iş birliğine gitse de kimseyi mağdur etmeyecek, kanun ve yönetmeliklere uygun planlamalar ortak akılla geliştirilse.

Yerel seçimden sonra Mudanya'da görev üstlenecek kadrolar mutlaka akademik odalarla iş birliği kurmalı.

Aynı yanlışlar tekrarlanmamalı.

Bozbey'in adaylığı PM'de onaylandı!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi, 31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimlerde 4'ü büyükşehir, 6'sı il belediyesi olmak üzere toplam 226 yerde belediye başkan adaylarını dün belirledi.

CHP'nin Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı'nın Mustafa Bozbey olması resmîleşti.

Bozbey'in adaylığı aslında kesindi.

Geçtiğimiz 5 Aralık'ta İl Başkanlığı'nda düzenlenen, binlerce kişinin katıldığı, izdihama sahne olan toplantıda CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş tarafından Bozbey'in adaylığı kamuoyuna ilan edilmişti.

Bu sütunların okuyucuları zaten Özgür Özel'in Bozbey'e adayımız sensin dediğini günler önce öğrenmişti.

Geçtiğimiz salı günü yayınladığımız "17 ilçenin yarısından fazlasını kazanabiliriz dedi, o yapılar neden yok edildi?" başlıklı yazıya dönelim şimdi:

"Mustafa Bozbey'in, Parti Meclisi'nde kesinleşmeden İl Başkanlığı'nda adaylık toplantısı düzenlemesine az sayıda da olsa tepki gelmişti.

Genel merkezin onayı olmadan böyle bir toplantının düzenlenmesi zaten düşünülemezdi.

Bozbey, "Birincisi İl Başkanı'mız ve 17 ilçemizin tamamı Mustafa Bozbey ismi üzerinde mutabık. İkincisi Büyükşehir için başka başvuran yok. Üçüncüsü Genel Başkan'ımızla görüştüm. Kendisi sen bizim adayımızsın, seninle Bursa'yı kazanacağız. Bunu görüyoruz, araştırmalar da bunu gösteriyor dedi. Böyle bir durumda elbette aday adaylığından öte adaylık açıklaması yaptık. Doğrusu da buydu" ifadelerini kullandı."

Evet, PM'nin açıklamasıyla sona erdi tezvirat faslı.

Bakalım bu kez nasıl bitecek, ilçelerde belirlenecek adayların kritik rol oynayacağı Bozbey'in Büyükşehir yarışı.