Bursa
Parçalı Bulutlu
13.1°
Başka Gazete

Bursa'da kamu zararına neden oldukları müfettiş raporuyla kesinleşti!

2024.03.05 07:41 Son Güncellenme: 2024.03.05 08:01

Bursa'da kamunun zarara uğramasından rahatsız olan, bazı yapılanmalarla mücadeleden asla taviz vermeyen ahlaklı bürokratlardan ulaşan çarpıcı belge ve soruların yer aldığı bir iletiyi geçen hafta bu sütunlarda gündeme taşımıştık.

İl Millî Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu'na iddiaları yanıtlama çağrısı da yapmıştık.

Bu sorulara az sonra yine geleceğiz ancak önce yine geçen hafta Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy'un yaptığı "Bu okulda kimse güvende değil" başlıklı açıklamaya bir odaklanalım.

Toy, basın açıklamasında, "Nilüfer Nedim Öztan İlkokulu'nun yeni yapılan ve 2 hafta önce kullanılmaya başlayan binasında inşaat kusuru nedeniyle yaşanan kazada bir öğretmenimiz yaralanmış, facianın eşiğinden dönülmüştür. Henüz 2 haftalık binada mutfak dolaplarının öğretmenlerin üzerine yıkılması, sınıf camlarının düşmesi, kapı kollarının tutanın elinde kalması, okul binasının deprem dayanıklılığı konusunda da şüphelerimizi büyütmektedir" dedi.

Şöyle devam etti:

"Bir süredir Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü birimlerinde ortaya saçılan inşaat ve emlak yolsuzluğu ile ilgili iddialar, okul bina yapımlarında ortaya çıkan denetimsizlik ve yeni binaların kısa sürede dökülmeye başlaması bu alanda ranta dayalı bir düzenin kurulduğu şüphelerini büyütmektedir."

Geçen hafta Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı okullarda/kurumlarda 2019/2022 tarihleri arasında yapılan onarım ve güçlendirmelerle ilgili hurda iş ve işlemlerini Taşınır Mal Yönetmeliğine uygun gerçekleştirmedikleri, çıkan malzemelerin kayıtsız, izinsiz, ve onaysız bir şekilde bir okulda depolanmasını ve diğer okulların onarım işlerinde kullanılmasını sağladıkları, onarım ve güçlendirme işlerini belli firmalarla organize hareket edip yaptırdıkları, okullarda/kurumlarda gerçekleştirilen çok sayıda yapım işini ihale sonuçlanmadan, sözleşme imzalamadan ve yer teslimi yapılmadan resmi olmayan yollarla başlattıkları, mevzuata aykırı bir şekilde ihale yapılmadan, sözleşme imzalamadan, yer teslimi yapılmadan işlerin başlatıldığı konusuyla ilgili Bakanlık Müfettişleri tarafından 05.07.2023 tarih ve 9194/20,18 sayılı bir rapor düzenlendiğini belirtmiştik.

Ardından da tam 8 soruya yer vermiştik.

Müfettişlerin hazırladığı raporu detaylıca inceledik.

Madem sorulara yanıt vermedi Bursa İl Millî Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu, biz bilgilendirelim kamuoyunu:

Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü İnşaat ve Emlak Şubesi İnşaat Birimi'nden sorumlu Müdür Yardımcısı, Yapı Denetim Elemanlarından (kontrolör) inşaat teknikerleri, inşaat mühendisleri, mimarlar, makina mühendisleri, elektrik teknikerleri ve elektrik mühendislerinin; Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı okullarda/kurumlarda 2019-2022 tarihleri arasında yaptırılan bakım, onarım, ve güçlendirme gibi yapım işlerinde hurda olarak çıkan malzemelerin Milli Emlak Müdürlüğü'ne teslimini sağlamayarak, bu malzemelerin ihale yüklenicilerinin (müteahhit) tasarrufunda kalması nedeniyle kamu zararına sebep oldukları Bakanlık Müfettişleri raporuyla kesinleşti.

Disiplin yönünden, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve görevli Yapı Denetim Elemanlarının (kontrolör) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 125/C-a maddesi uyarınca 1/30 oranında "Aylıktan Kesme" cezası ile tecziyesine uygun olacağına karar verildi.

Adli yönden 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun kapsamında işlem yapılması için ön inceleme raporu düzenlenerek Bursa Valiliği'ne gönderildi.

11.224.992,92 liralık kamu zararının öncelikle 42 firmadan tahsil edilmesine, bunun mümkün olmaması halinde yapılan işlemlerin yapı denetim elemanları (kontrolör) ile gerçekleştirme görevlisi ve harcama yetkilisinden tahsil edilmesine karar verildi.

Yine rapora göre bazı iş kalemlerinin eksik ya da hiç yapılmadığı hâlde tam yapılmış gibi belge düzenlenerek kamu zararına sebep olunduğu iddiasının sübuta erdiği görüldü.

Adli yönden Bakanlık müfettişlerinin raporuna istinaden Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

Ayrıca Bursa Gemlik'teki Hisar Anadolu Lisesi onarım işine ait belgelerin renkli fotokopi ile çoğaltılarak mükerrer ödeme yapıldığı da tespit edildi.

Bakanlık müfettişlerinin raporuna istinaden 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Kanununun Haksız Mal Edinme başlıklı 4. maddesi ve 13. maddesine istinaden ilgililer hakkında Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu...

İşin en tuhaf kısmı ise belki de şu:

İddiaya göre adli süreç devam ederken ceza alan personeller aynı şekilde görevlerini sürdürüyor!

Ceza alan şefin tekrar şef yapıldığı, sorumlu İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı'nın görevine geri döndüğü söyleniyor.

Bu iddialar doğru ise Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy'un açıklaması sanki daha da anlam kazanıyor.

Daha önce yayınladığımız; Mustafakemalpaşa Atatürk Ortaokulu, Mustafakemalpaşa Öğretmen Davut İlkokulu, İnegöl Şakir Lakşe İlkokulu, İnegöl Atatürk Ortaokulu'ndan elimize ulaşan bazı görsellerdeki soru işaretleri de hâlâ yanıtsız bu arada.

Okullarda binalara sözde güçlendirme çalışması yapıldığı söyleniyordu.

Ancak güçlendirme çalışmasının incelenmesine izin verilmediği iddia ediliyordu!

Bakın, dün yine sallandık...

Çanakkale Yenice'deki deprem paniğe yol açtı, Nilüfer'de korku nedeniyle ikinci kattan atlayan bir kişi yaşamını yitirdi.

Mevcut eski okulların yapı güvenliği şöyle dursun depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılıp yeniden yapılan binalarda durum Nilüfer Nedim Öztan İlkokulu'ndaki gibiyse vay halimize!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne bağlı akademik odalar ile Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü arasında hazırlanan, ancak nedense rafa kaldırılan iş birliği protokolü derhal uygulamaya geçirilmelidir.

Yetkililer, Bursa'daki okullarda öğrenciler güvende mi sorusuna yanıt vermelidir!