Bursa
Parçalı Bulutlu
18.6°
Başka Gazete

Bursa'da her yeri sarıyorlar!

2023.08.30 11:22 Son Güncellenme: 2023.08.30 11:22

Kırsal turizm adı altında doğada başlatılan planlı talan girişimini "Kırsal turizm bahane, sızdırmaz foseptik ile rant şahane!" başlıklı yazıyla gündeme getirdikten sonra çok sayıda mesaj geldi.

Okuyucularımız Kestel'de Alaçam'ın yanı sıra Ümitalan, Kayacık ve Gölcük ile Osmangazi'deki Gökçeören mahallelerinden de fotoğraflar iletti.

Aslında Bursa'nın kırsal çoğu yerleşiminde manzaranın benzer olduğunu ifade etmek gerekli.

Gönderilen iletiler yeni planlama çalışmaları kadar plansız şekilde sürdürülen bungalov kooperatifi oyununun da son sürat devam ettiğini net şekilde gözler önüne serdi.

Tarlalar onlarca parçaya bölünüyor...

Ardından sarı sitede ilanlar yayınlanıyor...

'Tiny House' tarzı yapılaşmalar çevreyi ve tarım arazilerini ciddi şekilde tehdit etmekle kalmıyor, konunun farklı bir ekonomik yönü de bulunuyor.

Yaklaşık 1 sene önce detaylıca anlatmıştık:

Bungalovlar, kooperatif modeliyle kuruluyor.

Araziler kooperatif üzerine tescil ediliyor.

Kooperatif hisseleri cüzi kuruluş bedeli ile devrediliyor.

Satış bedelleri çok düşük gösterildiğinden devlet vergi kaybediyor.

Ancak aslında hisseler kayıt dışı şekilde oldukça yüksek meblağlar ile satılıyor.

Kooperatiflerin vergi avantajı tamamen rant öncelenerek amaç dışı kullanılıyor.

Tapu problemini ortadan kaldırmak için de imdada yetişen kooperatif modeli birileri için hayli kârlı yani!

Geçtiğimiz yıl Bayburt'taki bir geziden dönerken sohbet ettiğimiz Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da Bursa'daki bungalov kooperatifi oyunundan rahatsız olduğunu ifade etmişti.

Kırsal turizmin doğru alanlarda desteklenmesi, tarım alanlarının daha fazla zarar görmemesi için üst ölçekli bütüncül planlama çalışmaları nihayete erdirilmeli.

Rahatsızlık duyuyorsak sorumluluk üstlenmeliyiz.

Bilim insanlarının rehberliğinde Bursa'nın istikbaline yön verecek doğru mekânsal planlamayı ortak akılla hayata geçirmeliyiz.

'Özgür'leşen Nilüfer'de birleştirici mesajlar

Dün CHP Nilüfer İlçe Başkanlığı'nda devir teslim töreni gerçekleşti.

Yerinde takip ettiğimiz törende hem yeni başkan Özgür Şahin hem de görevi devreden Fırat Yılmaz birliktelik mesajları verdi.

İki başkanı da kutlamak gerekli!

Açıkçası yıpratıcı geçen kongre sürecinin ardından dün kameralara yansıyan tablo kıymetliydi.

CHP Nilüfer'de kimseyi ötekileştirmeyen, farklı sesleri engellemeyen, gençleri bölmeyen birleştirici bir yönetim tarzına ihtiyaç olduğu zaten uzun süredir belliydi.

Şahin'in; kongre günü takındığı tutuma karşın ilçe gençlik kolları başkanını da devir teslimde sahneye davet etmesi, hiçbir mahalle temsilcisini görevden almayacağını söylemesi, sosyal medyadaki rencide edici paylaşımlara müdahele edeceğini belirtmesi, sayısız saldırıya kendisi maruz kalmasına rağmen birini üzdüysem özür dilerim demesi Nilüfer'in özlenen örgüt, taban ve üyenin gücünü esas alan birleştirici yönetim tarzına kısa sürede kavuşacağının işareti gibiydi.

DİPNOT: Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve silah arkadaşlarını bir kez daha minnetle anıyoruz. 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun!