Bursa
Parçalı Bulutlu
18.5°
Başka Gazete

Bursa'da deprem tehlikesi yüksek bölge imara açılıyor!

2023.02.17 10:07 Son Güncellenme: 2023.02.17 10:07

Bugün Osmangazi'den söz edeceğiz...

Panayır mahallesi, Panayır Gelişme Alanı'na yönelik Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kabul edilen 1/25000 ve 1/5000'lik plan değişikliklerini kısaca irdeleyeceğiz.

CHP ve İYİ Parti'nin ret oyu verdiği söz konusu plan değişiklikleri 448,710 metrekarelik alanı kapsıyor.


Yukarıdaki görselin içinde yer alan muhtelif ada ve parseller, 350 kişi/ha yoğunlukta konut ve ticaret alanına çevrilmek isteniyor.

Plan değişikliğinin amacı; gelişme konut alanının kapsamının netleştirilmesi, gecekondulaşma eğiliminde bulunan alanların modern ve depreme dayanıklı konutlara yönlendirilmesinin önünün açılması şeklinde açıklanıyor.

Ancak aynı planın jeolojik ve jeomorfolojik yapı bölümünde, "Planlama alanı ve yakın çevresi, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası'na göre 1. Derece Deprem Bölgesi sınırında yer almaktadır. Planlama alanının AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından yenilenen 18 Mart 2018 tarih ve 30364 sayılı (mükerrer) Resmî Gazete'de yayımlanmış olan ve 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren 'Türkiye Deprem Tehlike Haritası'na göre deprem tehlike durumu yüksek olan alan kategorisine girmektedir" ifadeleri yer alıyor!

Aynı zamanda bölgedeki sıvılaşmaya da dikkat çekiliyor.

Bölgenin düşük orta şişme potansiyeline sahip olduğu vurgulanıyor.

Şimdi az önce belirttiğimiz gibi düzenlemeyi hazırlayan şehir plancısı, planlama alanının AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı'nın 'Türkiye Deprem Tehlike Haritası'na göre deprem tehlike durumu yüksek olan alan kategorisine girdiğini açıkça belirtiyor.

Buna karşın AFAD Bursa İl Müdürlüğü, söz konusu plan değişikliğine ilişkin "Afete maruz bölge kararının bulunmadığı"nı belirterek nasıl olumlu görüş yazısı verebiliyor?

Bursa Valiliği'nin konunun üzerinde durması gerekiyor.

Gecekondulaşma eğiliminde bulunan alanların modern ve depreme dayanıklı konutlara yönlendirilmesinin önünü açmak için yapılacak bir kentsel dönüşümden de söz edilmiyor.

Özel firmaların milyonluk sıfır dairelerini kim alacak da gecekondulardan kurtulacak...

Bölgedeki zeminin durumu ortada.

İnşaat firmaları alanda yapacakları binalarda temeli normal bir zeminden çok daha sağlam tutmak zorunda.

Hâliyle maliyetler artacak, bu da konut fiyatlarına yansıyacak.

Yani zaten maddi yetersizliklerden ötürü gecekondularda yaşayan vatandaşların sıfır daireleri alması mümkün olmayacak.

Öte yandan Bursa'da zaten sanayi ve şehir yeterince iç içe girmişken Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nin hemen yanında yeni yüksek katlı konut alanlarının planlanması ne kadar mantıklı?

Planlama alanıyla ilgili daha önce yapılan imar değişikliklerinin 2018'de Bursa 1. İdare Mahkemesi, 2021'de ise Bursa 4. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlatalım.

Önceki planlar iptal edilmişti çünkü bütüncül bir plan yapılmamıştı.

Panayır'ı bölge bazlı düşünüp bütüncül plan yapılmalı.

Parça bazlı planlarda yapılması gereken terklerde büyük sorun çıkıyor.

İlgili akademik odaların askıdaki plan değişikliğini titizlikle incelemesi gerektiğine inanıyoruz.

Bitişik nizamlı, en fazla iki katlı yapılaşmayı ortaya çıkaracak bir planın hazırlanmasının daha doğru olacağını düşünüyoruz.

Zaten bu hâliyle planın büyük olasılıkla yine mahkemeden döneceğini de hatırlatmak istiyoruz.