Bursa
Parçalı Bulutlu
10.8°
Başka Gazete

Bursa'da büyük endişe: İddiaları yanıtlayın, kamuoyunu aydınlatın!

2023.12.05 09:43 Son Güncellenme: 2023.12.05 09:59

Dün Bursa'da meydana gelen, merkez üssü Gemlik Körfezi olan 5,1 büyüklüğündeki şiddetli sarsıntı kent genelinde ve çevre illerde büyük paniğe sebebiyet verdi.

Deprem yine haberlerin, sosyal medyanın bir numaralı gündem maddesi hâline geldi.

Bursa'da büyük yıkımın kapıda olduğu gerçeğini konuşmamız bu kez kaç gün sürer sizce peki?

On binlerce insanın hayatını kaybettiği, milyonlarca insanda derin yaralar açan Kahramanmaraş merkezli depremlerin daha üzerinden bir sene dahi geçmeden unutan biz, 5.1'lik sarsıntıyı yarın falan hafızamızdan sileriz herhâlde değil mi!

Hep söylüyoruz, unutmak bu toplumun kanseri.

Bursa'yla devam edelim şimdi...

İmar yolsuzlukları ile çıkılan fazla katların, orantısız yoğunluk artışlarının, üstü örtülen zemin sıvılaşması iddialarının, kent içinde son derece tehlikeli kimyasallarla üretim yapan plansız üretim tesislerinin Bursa'yı olası depremde felakete sürükleyeceğini bilim insanları sürekli söyledi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından plansızlığa mahkûm edilen Türkiye'nin dördüncü büyük kentinde yaşanacak yıkımın aynı zamanda bir millî güvenlik tehlikesine neden olacağı, Bursa durursa ülkede üretimin duracağı, büyük can kayıplarının yaşanmasının yanı sıra ekonominin de ağır darbe alacağı defalarca dile getirildi.

Felaket tellallığı yapmayın diyecek yine işine gelmeyen birileri...

Ancak zerre umrumuzda değil merak etmeyin, tekrar gündeme getireceğiz hepsini.

Bu kentin yerel yöneticilerinin görevi depremlerden sonra geçmiş olsun mesajları yayınlanmak değil önlem almaktır, artık öğrenilmeli!

Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, dünkü sarsıntıdan sonra "Bursa'da okullar depreme hazır mı? Deprem tahkik raporları okulların güvenli olduğunu söyleyebiliyor mu?" sorularını bir kez daha yöneltti.

"Mudanya Hatice İsmail Hakkı Kayan Ortaokulu'ndan gelen görüntüler açık bir ihmal, felakete davetiye niteliğindedir. Kolonları dökülen, eski inşaat teknikleri ile yapılmış ve yıkılmaya yüz tutmuş bu bina yüzlerce öğrenciyi, öğretmeni ve çalışanı ölümle burun buruna getirmektir" dedi ve ekledi:

"Depremin okul saatinde gerçekleşmesi nedeniyle ailelerin telaşla okullara koşuşturması kent genelinde bir kaosa neden olmuştur. Bu telaş, okulların deprem dayanıklılığı konusundaki kaygılarının açık göstergesidir. Bursa Valiliği 2015 yılından bu yana süren okulların deprem dayanıklılığı tartışmalarında gerekli açıklamaları yapmaktan kaçınarak bugün yaşanan kaygıların zeminini oluşturmuştur. 2015 yılında Bursa'da 150 okula yapılan deprem dayanıklılık test sonuçları kamuoyundan gizlenmiş, bu okulların 13'ü 2017 yılında, 24'ü 2020, 12'si 2023 yılında yıkım kararı nedeniyle tahliye edilmiş, bir kısmına güçlendirme yapılmış ancak gerekli müdahalenin yapılmasını bekleyen henüz kaç okulumuzun var olduğu sorusuna açıklama getirilmemiştir."

Toy'un da değindiği gibi dün yaşanan büyük telaşın bir nedeni de daha önce sıklıkla gündeme getirdiğimiz okullardaki güçlendirme çalışmalarıyla ilgili kamuoyuna yansıyan iddialar ve yanıtlanmayan soru işaretleri...

Gelin, tekrar hatırlatalım meseleyi zira konu hayati!

Serkan Gür'ün yerine Bursa İl Millî Eğitim Müdürü olarak atanan, Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır yıkımın meydana geldiği Hatay'ın İl Millî Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük de görevden alınmış yerine Dr. Ahmet Alireisoğlu getirilmişti.

Büyük'ün göreve gelir gelmez ilk icraatı kamuoyunda büyük tartışma yaratmıştı.

Gür'ün döneminde depremlerden sonra Türkiye'nin geleceği öğrencilere ev sahipliği yapan okulların gözden geçirilmesi, yeni yapılacak okulların teknik iş birliği bağlamında depreme dayanıklılık, enerji performansı ve sürdürülebilirlik gibi elzem konularda denetimini kapsayan bir protokol hazırlanmıştı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne bağlı akademik odalar ile Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü arasında hazırlanan iş birliği protokolünün imzalanması Bursa Valiliği oluruyla karara bağlansa da Seyit Ali Büyük ne yazık ki söz konusu protokolü gerekçe göstermeden askıya almıştı.

Bursa'da İl Millî Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki okul güçlendirme ve yeni inşaatların ihaleleriyle ilgili başlatılan incelemede 2 milyarlık bir vurgun iddiasının soruşturulduğu da malum kamuoyuna yansımıştı.

Söz konusu soruşturma kapsamında 22 kişinin yargılanmaya başladığı, bir müdür yardımcısına 6 milyon liralık zimmet çıktığı iddiası da yine kamuoyuna yansımış ancak yetkililerden konuya dair bir açıklama yapılmamıştı.

Daha önce yayınladığımız; Mustafakemalpaşa Atatürk Ortaokulu, Mustafakemalpaşa Öğretmen Davut İlkokulu, İnegöl Şakir Lakşe İlkokulu, İnegöl Atatürk Ortaokulu'ndan elimize ulaşan bazı görsellerdeki soru işaretleri de yanıtsız bırakılmıştı.

Okullarda binalara sözde güçlendirme çalışması yapıldığı söyleniyordu.

Ancak güçlendirme çalışmasının incelenmesine Müdür Büyük'ün izin vermediği iddia ediliyordu!

Fotoğraflarda korozyona uğramış kolon donatıları göze çarpıyordu!

Bazı inşaatların zemin etüdü dahi gerçekleştirilmeden yapıldığı öne sürülüyordu!

Yazılarımızı takip edenler hatırlayacaktır, aşağıdaki soruları bıkmadan, usanmadan sorduk:

"Bir müdür yardımcısına zimmet çıktı mı?

Açığa alınan isimlere ne oldu?

Soruşturma ne aşamada?

Okullar güvenli mi?

Öğrencilerin hayatı tehlikede mi?

İl Millî Eğitim Müdürü Serkan Gür'ün görevden alınmasına sebebiyet veren bazı yapılanmalar Bursa İl Millî Eğitim'de hala faal mi?"

Umuyoruz yeni dönemde iddiaların üzerini örtme refleksi sergilenmez de dedik...

İbretiâlem için soruşturmanın tüm detayları kamuoyuyla paylaşılır dedik...

Usulsüzlüklerle mücadele eden bu şehrin ahlaklı bürokratlarına sahip çıkılır dedik...

Müdür Büyük'ün askıya aldığı protokol umarız hayata geçirilir ve okulların depreme dayanıklı olup olmadığı bilim insanları tarafından araştırılır dedik...

Yukarıdaki soruları Dr. Alireisoğlu yanıtlayacak mı dedik...

Yoksa mevcut manzaraya göz mü yumulacak dedik...

Hayli zor dönemde önemli bir görev üstlendi Dr. Alireisoğlu dedik...

Nasıl performans sergileyeceği öğrenciler açısından açıkçası hayati dedik...

Dedik de yetkililere dinletemedik!

En azından dünkü depremden ders alın, yarın olası felakette ödeyemeyeceğiniz veballer altında kalmayın.

İddiaları yanıtlayın, protokolü derhal uygulayın.