Bursa
Açık
6.4°
Başka Gazete

Bursa'da belediyeyi gölgede bırakacak rant projesine itiraz geldi!

2023.04.24 12:03 Son Güncellenme: 2023.04.24 12:03

Nilüfer Belediyesi'nin hemen yanında otopark olarak kullanılan maliye hazinesine ait ticaret alanı 69 milyon liraya Ona Gayrimenkul Geliştirme Yatırım ve İnşaat AŞ'ye satılmıştı.

Bu çok konuşulan satışın ardından İhsaniye mahallesi Emniyet caddesinde bulunan 7936 ada 2 parseldeki satılan yer ve yanında bulunan Nilüfer Belediyesi mülkiyetindeki 500 metrekarelik arsa vasfındaki parselle ilgili plan değişikliği yapıldı.

Nilüfer Belediyesi tarafından hazırlanan söz konusu plan değişiklikleri Büyükşehir meclisinde de onaylandı.

Geçtiğimiz 13 Nisan'da bu köşede yayınladığımız "Nilüfer'in satılan en değerli yerinin akıbeti netleşti!" başlıklı yazıda kamu yararı bulunmayan plan değişikliklerinin ayrıntılarını aktarmıştık:

"Söz konusu yer 1/5.000 Ölçekli Nilüfer Belediyesi Nazım İmar Planı'nda 'Tali İş Merkezleri Alanı' olarak tanımlıydı.

Yani Agora Çarşısı, Hanlar Bölgesi gibi yüksek katsız mütevazı çarşı olarak planlanmıştı.

1/1.000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği'ne baktığımızda ise 21,50 metre yüksekliğinde (7 kat imar) ticari yapı önerisi karşımıza çıktı!

Oysaki plan açıklama raporunda yazdığı gibi bölgedeki genel yapılaşma 15,50 metre yüksekliğinde!

Ancak akademik odalar tarafından dava açılan, şehir için uygunsuz bulunduğu için mahkeme tarafından durdurulan kentsel dönüşümler örnek gösterilerek 21,50 metre yüksekliğinde ticari yapılaşma istenmekte!

Bölgedeki trafiğin hâli zaten şu an dahi perişan vaziyette.

Etraftaki en geniş yol 12 metre.

Bu ticari kütlenin yaratacağı yeni yoğunluğu bölgenin kaldırmasının mümkün olmadığını da vurgulamak gerekmekte.

Ayrıca planlama alanı Türkiye deprem bölgeleri haritasına göre 1. derece deprem bölgesi içinde!

Ön tanımı ne olursa olsun bölgeyi rahatlatmak adına boş bırakılması ya da en fazla Agora Çarşısı benzeri bir yapılaşmaya müsaade edilmesi gerekirken hazine arazisinin önce özel bir firmaya satışı gerçekleştiriliyor.

Plan değişikliği ise hemen ardından nasılsa geliyor!

Ankara burayı sattı...

Peki, Nilüfer Belediyesi üstelik hemen yanındaki yerde böyle bir plan değişikliğine imza atmak zorunda mıydı?

Her boş parseli doldurmak, yoğunluğu orantısız artırmak yarın deprem olduğunda yeni felaketlere kapı aralamayacak mı?

'Sosyal demokrat' bir duruş adına ilk andan itibaren bu satışa yüksek sesle karşı çıkmak, kamu arazilerinin özel şirketlerin kullanımına açılmasına tepki göstermek gerekmez miydi?

Geçen sene bölgede 13 katlı bir inşaat projesinin hazırlandığı iddia edilmişti.

Ölümü gösterip insanların 7 katlı sıtmaya razı olmalarını beklemek daha 'sosyal demokrat' bir duruş demek ki..."

Neyse ki Mimarlar Odası Bursa Şubesi, son derece sakıncalı bu plan değişiklikleriyle ilgili harekete geçti.

Askıdaki plan değişikliğine itiraz edildi.

Nilüfer Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'ne gönderilen itirazda yazısında şu ifadelere yer verildi:

"Anılan parseller 1984 yılında onaylanan 1/1000 ölçekli Fethiye-İhsaniye Uygulama İmar Planında 'Hastane Alanı' olarak planlanmıştır. Daha sonra Nilüfer Belediyesi'nce 14.03.2005 tarihinde yapılan plan değişikliği ile açıklama raporunda da belirtilen 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planında "Tali İş Merkezleri Alanı"na çevrilmiştir.

Tali İş Merkezi tanımı "Birçok iş görüler için kentin özeğine bağlı olmakla birlikte, çevresinde yaşayan küçük toplulukların tecimsel, ekinsel, dinlenme ve eğlenme ile ilgili vb. gereksinimlerini bir ölçüde karşılayabilen ve kent büyüdükçe sayıları da artan ikincil önemdeki kent özekleri" olmasına karşın söz konusu plan değişikliğiyle bu tanımdan uzak yoğun bir yapılaşma koşulu getirildiği...

Plan değişikliği yapılan parselin çevresindeki yol dokusuna bakıldığında zaten mevcut halinde trafik sorunu yaşandığı, en geniş yolun 12 metre olduğu ve Bursa Büyükşehir İmar Yönetmeliği 9. Madde a bendine göre en fazla 4 kat olabilecekken anılan parsel için plan değişikliğinde 7 kat verildiği...

Açıklama raporunda parsellerin çevresindeki yükseklikleri örnek gösterilen parsellerde yapılaşan inşaatların ise "Bursa Bölge İdare Mahkemelerince iptal edilen plan değişikliklerine sahip Kentsel Dönüşüm planları" olduğu ve emsal olarak alınamayacağı tespit edilmiştir."

Evet, yanlış okumadınız ranta kurban edilmeye çalışılan o parseller ilk olarak hastane alanı olarak planlanmış!

Daha sonra Agora Çarşısı gibi yüksek katsız bir ticari alana çevrilirken bugün geldiğimiz noktada Nilüfer Belediyesi'ni gölgede bırakacak bir kütle onaylanmış!

Nilüfer Belediyesi, kamu yararıyla uzaktan yakından hiçbir ilgisi olmayan söz konusu plan değişikliklerinden, yapılan itirazı kabul ederek bakalım vazgeçecek mi?

İtiraz kabul edilmezse Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından söz konusu düzenlemenin yargıya taşınacağını da belirtelim.

MHP Nilüfer'den plan değişikliğine tepki geldi!

MHP Nilüfer İlçe Başkanı Levent Karakoç, yazının ilk bölümünde yer verdiğimiz plan değişiklikleriyle ilgili bir basın açıklaması gönderdi.

Karakoç, "Herkes tarafından bilinir ki gelişmiş ülkelerde belediye başkanlıklarının birçoğu özellikle arsa, arazi ve diğer gayrimenkullerini satmak konusunda çok dikkatli ve hassasiyet içersindedir. Kişi başına düşen park, yeşil alan ve sosyal donatı alanları metrekare olarak hayli yüksektir. Bizim bazı yerel yönetimlerimiz ise arsa ve arazilerini sattıktan sonra yeşil alan, rezerv imar alanı ve park alanları için kamulaştırma marifetiyle çözüm aramaktadırlar" dedi.

Şöyle devam etti:

"Buradan yola çıkarak sormak gerekirse Nilüfer Belediye Başkanlığı hizmet binasına yakın, kendi uhdesinde bulunan 500 metrekare ticari imarlı arsada plan değişikliğine gitmiş midir?

Plan değişikliğine gidildiyse Nilüfer Belediye Başkanlığı'nın bu arsa ile ilgili tasarrufu ne olacaktır?

Adı geçen arsanın satışı ilerleyen günlerde karşımıza çıkacak mıdır? (7936 ada 1 parsel)

Hemen bitişiğindeki yaklaşık 6.2 dönüm alanın (7936 ada 2 parsel) Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından satılmasının ardından Nilüfer Belediye Başkanlığı'na ait parselde plan değişikliğinin amacında yeni bir satış beklentisi ve ilişiği var mıdır?

Bölgenin estetiğini bozacak kat yüksekliğine izin verilmiş midir? 21.50 metre öngörülen yükseklik bölgedeki genel yükseklikle uyumlu mudur?

Nilüfer Belediye Başkanlığı'nı ilçemizde her geçen gün artış gösteren nüfus ve araç yoğunluğu ve deprem gerçeği göz önüne alındığında adı geçen arsayı kamu yararına kullanması gerektiğini tekrar hatırlatarak arsa ve arazi satışlarında daha duyarlı olmaya davet ediyoruz."

Levent Karakoç'un tespitleri önemli.

Peki, MHP Bursa İl Başkanı Cihangir Kalkancı da bayramdan hemen önce tekrar gündeme getirdiğimiz, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşümde rezerv alan olarak kullanılabilecekken parsel parsel sattığı arsalara tepki gösterir mi?

Gösterebilir mi?