Bursa
Açık
5.8°
Başka Gazete

Bursa'da 4 milyon metrekarelik orman alanına ne yapılacak?

2024.01.22 11:31 Son Güncellenme: 2024.01.22 11:38

8119 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı, geçtiğimiz cuma Resmî Gazete'de yayınlandı.

Bursa, Bingöl, Elazığ, Eskişehir, Kastamonu, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Sinop, Zonguldak ve Tokat'ta toplam 6.074.411 metrekare orman arazisi orman alanı dışına çıkarıldı.

13 şehri etkileyen karardan en çok Bursa nasibini aldı.

Zira Bursa'da yer alıyor orman dışına çıkarılan arazilerin yaklaşık 4 milyon metrekarelik kısmı!

Orman vasfından çıkarılan yerler İnegöl'deki Kozluca, Yeniyörük ve Tokuş, Kestel'deki Çataltepe, Gürsu'daki Dışkaya mahallelerinde bulunuyor.

Peki, Bursa'da 4 milyon metrekarelik devasa orman alanını etkileyecek bu düzenleme ile ne amaçlanıyor?

Mevcut planlara baktığımızda İnegöl'deki Kozluca, Yeniyörük ve Tokuş mahallerindeki değişiklik ile mevcut Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) büyümesinin mi planlandığı sorusu akıllara geliyor.

Gürsu Dışkaya'daki büyük devlet ormanının tamamının orman vasfından çıkarılması ile bölgedeki TOKİ yapılaşmalarının artırılabileceği konuşuluyor.

Bursa'da 100 bin konutluk dönüşüm planlamasında rezerv alan ihtiyacının Dışkaya'daki ormanlardan karşılanabileceği söyleniyor.

Bu noktada bölgedeki mevcut konutlarda oturan vatandaşların çeşitli zorluklar yaşadığını da hatırlatmak gerekiyor.

Kestel Çataltepe'ye gelirsek...

Taslak hâlindeki yeni Çevre Düzeni Planı'nda orman vasfından çıkarılan alanı kapsayan bölgenin 'KG' olarak işaretlendiği görülüyor.

Yine şu anda taslak hâlindeki plan notlarında Kestel'deki Kentsel Gelişme Bölgesi (KG) olarak tanımlanan alanlarda yapılacak olan nazım imar planlarıyla ilgili şu ifadeler yer alıyor:

"Toplam nüfus kapasitesi 40.000 kişiyi geçemez. Kentsel Gelişim Bölgesinde yapılacak olan nazım imar planlarında asgari alan büyüklüğü 150 hektardır. Kentsel Gelişim Bölgesinde gerekli kurum/kuruluş görüşleri doğrultusunda üniversite alanı belirlenebilir."

Bursa Teknik Üniversitesi, daha önce Kestel'de bir yerleşke kurmak istemişti.

Ancak kamulaştırmayla ilgili yaşanan sıkıntılar nedeniyle proje ertelenmişti.

Orman alanlarıyla ilgili düzenleme üniversite kurulması için mi yapıldı?

Bölgenin daha önce gelişme konut alanına çevrilmesine Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır'ın karşı çıktığını duymuştuk.

Kestel'deki düzenlemenin üniversitenin yanı sıra yine mevcut OSB'nin büyümesi için yapıldığını kaydedenlerin olduğunu da belirtelim.

Şüphesiz önümüzdeki günlerde atılacak adımlar Bursa'da 4 milyon metrekarelik orman alanından hangi amaçlarla vazgeçildiğini net şekilde ortaya koyacak.

Ankara merkezli düzenlemelerle şehirler için böylesine kritik kararlar almadan önce kentlerdeki tüm paydaşların mutlaka görüşüne başvurulmalı, ortak bir paydada buluşulduktan sonra adım atılmalı düşüncesindeyiz.

Yerel yönetimlerin ve kent dinamiklerinin baypas edilmesinin önümüzdeki süreçte yeni sıkıntılar doğurabileceği fikrindeyiz.