Bursa
Az Bulutlu
16.2°
Başka Gazete

Bursa'da 2 milyarlık yolsuzluk soruşturması iddiası! Öğrencilerin hayatı riske mi atıldı?

2023.03.20 11:03 Son Güncellenme: 2023.03.20 11:03

İhalelerde 2 milyar liralık usulsüzlük iddiaları...

Bazı yapılanmalarla mücadele eden İl Millî Eğitim Müdürü Serkan Gür'ün görevden alınması...

İnşaat Emlak Birimi'ndeki personellerin uzaklaştırılmaları...

Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü, bir süredir kamuoyunun gündeminden düşmüyor.

Geçtiğimiz 3 Mart'ta bu sütunlarda yayınlanan "Hatay'dan Bursa'ya atanan yeni müdürden tartışılacak karar" başlıklı yazıda Bursa'da görevlendirilen Hatay İl Millî Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük'ün ilk icraatını şu sözlerle eleştirmiştik:

"Depremlerin ardından geç de olsa belediyeler, akademik odalar ve üniversitelerle protokoller imzalamaya başladı.

Bursa'nın yapı stokunun mercek altına alınması kararlaştırıldı.

Türkiye'nin geleceği öğrencilere ev sahipliği yapan okulların da gözden geçirilmesi, yeni yapılacak okulların teknik iş birliği bağlamında depreme dayanıklılık, enerji performansı ve sürdürülebilirlik gibi elzem konularda denetimini kapsayan bir protokol de hazırlandı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Mimarlar Odası Bursa Şubesi, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi, Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi, Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Çevre Mühendisleri Odası Bursa İl Temsilciliği, Peyzaj Mimarları Odası Bursa İl Temsilciliği, Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ile Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü arasında hazırlanan iş birliği protokolünün imzalanması Bursa Valiliği oluruyla karara bağlandı.

Ancak bugün imzalanacak o protokol askıya alındı!

Yıkımın en ağır olduğu kent Hatay'dan Bursa'ya atanan yeni İl Millî Müdürü Seyit Ali Büyük, Valilik oluruna karşın Serkan Gür döneminde hazırlanan protokolü imzalamama kararı aldı!

Müdür Büyük, akademik odalarla protokol imzalamayı hangi gerekçeyle doğru bulmadı?"

Son depremlerde biliyorsunuz çok sayıda kamu binası da yıkıldı.

Hâliyle Bursa'da Valilik oluruyla hazırlanan protokolün neden imzalanmadığı kamuoyuna açıklanmalıydı.

Ancak Müdür Büyük, sessiz kaldı.

Şimdi...

Mustafakemalpaşa Atatürk Ortaokulu, Mustafakemalpaşa Öğretmen Davut İlkokulu, İnegöl Şakir Lakşe İlkokulu, İnegöl Atatürk Ortaokulu ile ilgili bazı görseller elimize ulaştı.

İddialar yine çarpıcı:

Söz konusu okullarda binalara güçlendirme çalışması yapıldığı söyleniyor.

Ancak bu güçlendirme çalışmasının incelenmesine Müdür Büyük'ün izin vermediği iddia ediliyor.

Az evvel bahsettiğimiz protokolün iptalinden sonra yapılan güçlendirmelerinin hiçbirinin inceletilmek istenmemesi doğal olarak yazının başlığındaki öğrencilerin hayatı riske mi atıldı sorusunu gündeme getiriyor.

Görsellerde korozyona uğramış kolon donatıları göze çarpıyor.

Güçlendirme yerine yıkılıp yeniden inşa edilmeleri gerekmez miydi?

Şu anda Bursa'da İl Millî Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki okul güçlendirme ve yeni inşaatların ihaleleriyle ilgili başlatılan incelemede yazının başında belirttiğimiz üzere 2 milyarlık liralık bir vurgun iddiası soruşturuluyor.

Bu dev yolsuzluk iddiasının aydınlatılması kadar ülkenin geleceği öğrencilerin can güvenliğinin sağlanması adına da güçlendirme yapılan binalar dahil tüm okulların acilen bilim insanları tarafından incelenmesi gerekiyor.

Bursa Valisi Yakup Canbolat'ın konuyu hassasiyetle takip ettiği ifade ediliyor.

Vali Canbolat'ın tüm okulları detaylı şekilde inceleyecek bir akademik çalışmayı başlatacağına, 2 milyarlık yolsuzluk soruşturmasının aydınlatılması için de elinden geleni yapacağına inanıyoruz.