Bursa
Açık
4.1°
Başka Gazete

Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne yargı dur dedi!

2023.07.19 12:03 Son Güncellenme: 2023.07.19 12:03

Bugün sizinle güzel bir gelişmeyi paylaşacağız.

Akademik itirazları dikkate almayarak yanlışta ısrar eden Büyükşehir Belediyesi'nin ovayı biraz daha talan edecek düzenlemesine dur diyen yargı kararının detaylarını aktaracağız.

Önce meseleyi hatırlatarak başlayacağız:

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi'deki Yunuseli mahallesinde bulunan 6551, 6552, 6553, 6554, 6555 ada muhtelif parsellerde 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliğine gitmişti.

Plan değişikliğinin amacı ilgili raporda şöyle ifade edilmişti:

"Yunuseli ve Güneştepe mahallesi sınırlarında yer almakta olan taşınmazlara ilişkin imar planı teklifi, Hamitler Kent Mezarlığı alanı sınırlarında bulunup henüz kamulaştırma işlemleri tamamlanmamış taşınmazları elde etmeye yönelik imar uygulamasına altlık oluşturma ve düşük-orta yoğunluklu nitelikli konut alanı üretme amacı taşımaktadır."

Değişiklik ile betonlaştırılmak istenen bölge planlarda "Diğer Tarım Alanı ve Büyük Kentsel Yeşil Alanlar" kullanımında kalıyordu.

Yani Büyükşehir Belediyesi mevcut planları değiştirerek tarım alanları ve kentsel yeşil alanların üzerine yeni binalar dikilmesini arzuluyordu.

Söz konusu plan değişikliği ile ilgili ilginç bir durum da vardı.

Değişiklik için görüş istenen kurumlardan Osmangazi Belediyesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdiği resmî yazıda kendi ilçesindeki yeşil alanları koruma refleksi göstererek plan değişikliği talebi uygun görülmemiştir ifadelerini kullanmıştı.

Konut yapılmak istenen parsellerin Bursa Ovası sınırlarında kaldığı anımsatılmıştı.

Bölgenin, 2017'deki Bakanlık Kararnamesi uyarınca Büyük Ova Koruma Alanı olarak belirlendiği, hâliyle tarımsal amaç dışında kullanılamayacağı ve planlanamayacağı da ayrıca vurgulanmıştı.

Tarım ve Orman'ın yazılarında ise "Bakanlıkça onaylı kamu yararı oluru alındıktan sonra müdürlüğümüze iletilmesi gerekir" yazılmasına rağmen kamu yararı oluru iletilmemişti.

Mimarlar Odası Bursa Şubesi, yargıya taşımıştı tarım alanlarını işgal etmeyi planlayan düzenlemeyi.

Geçtiğimiz 5 Mayıs'ta bu sütunlarda yayınlanan "Büyükşehir için kötü Bursa için iyi haber!" başlıklı yazıda şu ifadeleri kullanmıştık:

"Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne karşı açılan davaya ulaşan bilirkişi raporu düzenlemenin Bursa adına ne kadar tehlikeli olduğunu tescilledi.

Bilirkişi raporunda, Büyükşehir Belediyesi'nin imar değişikliğinin "üst ölçekli planlara, imar mevzuatına, ilgili tarım mevzuatına, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, ve kamu yararına uygun olmadığı konusunda görüş birliğine ulaşılmıştır" ifadelerine yer verildi.

Bursa 2. İdare Mahkemesi'nin bilirkişi raporunu dikkate alarak söz konusu düzenlemeyi iptal edeceğini düşünüyoruz.

Bu kentin daha fazla tahribata uğramasına izin verilmemesi gerektiğine inanıyoruz."

Neyse ki ilgili mahkemenin kararı bilirkişi raporu doğrultusunda geldi.

Büyükşehir Belediyesi'nin şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, ve kamu yararına uygun olmayan, tarım alanlarını işgal etmeyi amaçlayan plan değişikliği iptal edildi!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ulaş Akhan'ın yargının bu kararından ders alması gerektiğini düşünüyoruz.

Yapılan ve üzerinde çalışılan plan değişikliklerine baktığımızda bunun pek mümkün olmayacağı ortada olsa da...